NULL

Žygeiviai kviečiami į žygį-ekskursiją „Daugyvenės muziejaus istorijos“

Sausio 28 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis kviečia pradėti metus žvaliai ir nuotaikingai – dalyvauti pėsčiųjų žygyje-ekskursijoje „Daugyvenės muziejaus istorijos“.

Žygio startas – 9 valandą 30 minučių Kleboniškių kaimo buities muziejuje. Žygio maršrutas: Kleboniškiai-Raginėnai-Burbiškis-Kleboniškiai. Žygeiviai, lankydami paveldo objektus ir klausydami įdomių istorijų, nueis apie 12 kilometrų.

Sausio orai nenuspėjami, tad dalyviai turėtų pasirūpinti patogia ir atsparia drėgmei avalyne, oro sąlygoms pritaikyta apranga ir šviesą atspindinčia liemene ar atšvaitu.

Visą kelionę žygeivius lydės gidas, išsamiai ir patraukliai papasakosiantis Daugyvenės muziejaus istorijas.

Žygeiviai keliaus palei Daugyvenės upę, kuri yra muziejaus branduolys ir simboliškai apjungia keturis muziejaus skyrius: Kleboniškių kaimo buities, Burbiškio dvaro istorijos, Raginėnų archeologijos, Šeduvos kraštotyros.

Daugyvenės upės pakrantėse ir slėnyje gausiai išlikę paveldo objektai liudija kelių tūkstančių metų žmonių gyvenimo šioje vietoje materialinę ir dvasinę kultūrą.

Ekskursija prasidės XVI amžiaus viduryje slėnyje įkurtame gatviniame Kleboniškių kaime.

Kaimas yra pripažintas vietove, geriausiai atspindinčia savitus Aukštaitijos regiono kraštovaizdžio bruožus. Kleboniškių kaimas savo ypatinga dvasia, kraštovaizdžiu, senosiomis sodybomis, šimtamečiais medžiais, mažąja architektūra žavingas visais metų laikais. Žiemos dienos čia dvelkia ramybe, pilnatve, o ir laikas bėga lėčiau.

Išvaikščioję kaimą, žygeiviai aplankys Kleboniškių kaimo kapinaites, Kleboniškių piliakalnį ir pilkapyną, Raginėnų senąsias kapinaites, Raginėnų piliakalnį ir pilkapyną, Kleboniškių ir Daukonių mitologinius akmenis, Burbiškio dvarą ir jo peizažinį parką.

Burbiškio dvaras gyvas visais metų laikais, ne tik gegužės mėnesį, kai žydi tulpės. Burbiškio dvaro istorijos skyriuje atkurtas kuo tikslesnis praeities vaizdas, čia keliautojai pajaus XIX a. pabaigos–XX a. pradžios dvaro atmosferą, pasivaikščios romantiškais takais, alėjomis, tiltais ir tilteliais, išvys restauruotus dvaro pastatus, nuo 1911 metų dvarą puošiantį Adomo Mickevičiaus paminklą, pirmąjį Lietuvoje Vytauto Didžiojo paminklą (skulptorius Kazimieras Ulianskis).

Žygis-ekskursija baigsis sugrįžus į Kleboniškių kaimą.

Dalyvių skaičius ribotas, tad būtina išankstinė registracija telefonais: 8 611 12 056, 8 614 69 882.

Žygiai-ekskursijos įvairiais metų laikais po vieną patraukliausių Lietuvos turizmo vietovių – Daugyvenės kultūros istorijos muziejų-draustinį – jau tampa tradicija. Žygeiviai ne tik puikiai praleidžia laiką gryname ore, bet ir ženkliai papildo istorijos žinias, nes muziejaus ekspozicija po atviru dangumi atspindi ir senųjų kultūrų, ir dvaro, ir kaimo istoriją.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE