NULL

Žinovė patarė, kaip Kūčioms išvirti kisielių be gumuliukų

Šv. Kūčių stalas neįsivaizduojamas be tradicinio spanguolių ar kitų uogų kisieliaus – sodraus skonio tirštas gėrimas įtinka tiek mažiesiems smaližiams, tiek vyresniems jo ragautojams. Kaip virti, kuo gardinti ir kaip vartoti šį labiausiai Šiaurės šalyse paplitusį gėrimą, pataria jau 16 metų maisto technologijos srityje dirbanti Aušra Staninienė.

Kisieliaus pagrindinės sudedamosios dalys yra vanduo, mėgstamos uogos, cukrus ir krakmolas. Visa kita – fantazijos reikalas, sako pašnekovė.

„Kisieliui virti tinka praktiškai visos uogos – ir rūgštesnės spanguolės ar vyšnios, ir saldesnės braškės, avietės ar net mėlynės. Taip pat kisielių galima virti su juodaisiais ar raudonaisiais serbentais – toks gėrimo variantas būtų labiau išskirtinis. Vis dėlto šv. Kūčių stalui dažniausiai renkamės spanguolių kisielių“, – sako maisto technologijos srityje dirbanti A. Staninienė.

Pasak jos, sunkiausia kisieliaus virimo dalis – teisingai supilti krakmolą, kad kisieliuje nesusidarytų gumuliukai.

„Į karštą vandenį negalima tiesiog berti krakmolo miltelių, jie sušoks į gumuliukus. Būtina krakmolą ištirpinti šaltame vandenyje, tada nedidele srovele jį pilti maišant į verdantį vandenį. Įprastai virdamas kisielius gana greitai sutirštėja, nebent vietoj bulvių krakmolo naudojate kukurūzų – tokiu atveju kisielių teks pavirti šiek tiek ilgiau“, – pataria A. Staninienė.

Kisieliaus tirštumas priklauso nuo krakmolo kiekio – įprastai 1 litrui vandens pakanka 1-2 valgomųjų šaukštų krakmolo. Atvėsęs gėrimas, ypač laikomas šaldytuve, gali tapti tirštesnis.

Parengė Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE