NULL

Žemės mokestį būtina sumokėti iki lapkričio 15 dienos

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad žemės mokesčio deklaracijos suformuotos ir išsiųstos visiems žemės savininkams. Žemės mokestį reikia sumokėti iki lapkričio 15 dienos.

Šiais metais žemės mokestis Radviliškio rajone apskaičiuotas 10 tūkstančių 200 privačios žemės savininkų, kurie į savivaldybių biudžetus turės sumokėti 873 tūkstančius eurų, ir 109 įmonėms, kurios privalės sumokėti 93 tūkstančius eurų.

Didžioji dalis žemės savininkų deklaracijas gali rasti prisijungę prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS). Šie gyventojai taip pat asmeniškai buvo informuoti EDS nurodytu elektroniniu paštu. Tie žemės savininkai, kurie elektroninėmis paslaugomis nesinaudoja, žemės mokesčio deklaracijų sulauks klasikiniu paštu.

Šiaulių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad gyventojai žemės mokesčio sumą gali sužinoti ir prisijungę prie Mano VMI, paskambinę 1882. Paskambinę telefonu (8 5) 21 91 777 ir nuspaudę 4 (t. y., pasirinkę temą „Žemės mokestis: mokėtina suma“) gyventojai taip pat galės sužinoti mokėtiną žemės mokesčio sumą, o kilus klausimams dėl žemės mokesčio apskaičiavimo – turėtų spausti 5 (pasirinkti temą „Žemės mokesčio apskaičiavimas“).

Kaip ir ankstesniais metais, išlieka labai svarbus gyvenamosios vietos adresų teisingumas (vietovė, gatvė, namo numeris, pašto kodas), nes tik tada laiškai su žemės mokesčio deklaracijomis pasiekia gyventojus. Pasitikrinti savo gyvenamosios vietos adresą gyventojai gali seniūnijose arba prisijungę prie Elektroninių valdžios vartų.

Žemės mokestį paprasčiausia sumokėti per Mano VMI. Taip pat nurodžius mokesčio sumą ir įmokos kodą – 3011, tai galima padaryti bankiniu pavedimu, pašto skyriuose, MAXIMA LT kasose, „Perlo“ terminaluose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimų įstaigose. Mokant žemės mokestį už kitą asmenį, mokėjimo dokumente svarbu nurodyti žemės savininko vardą, pavardę, asmens kodą bei žemės mokesčio įmokos kodą, kuris yra 3011.

„Žemės mokestis yra mokamas už gyventojams ir įmonėms nuosavybės teise priklausančią privačią žemę, išskyrus už miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas. Apskaičiuojant žemės mokestį už 2022 metus, apmokestinamas plotas nustatytas atsižvelgiant į Valstybinio miškų kadastro pateiktus duomenis apie jame įregistruotus miškų plotus. VMI tokie duomenys yra pateikti ir už 2021 metus, todėl miško savininkams žemės mokestis už 2021 metus bus perskaičiuotas iki 2022 m. gruodžio mėnesio pradžios“, – situaciją paaiškina Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento vyresnioji patarėja Gražina Linkuvienė, primindama, kad nauji žemės savininkai mokestį moka, jei žemę įsigijo pirmąjį pusmetį, o jei antrąjį pusmetį – tuomet žemės mokestis turės būti mokamas nuo kitų metų.

Visos savivaldybės yra patvirtinusios neapmokestinamojo dydžio lengvatas žemės savininkams, kurių šeimose nėra darbingų asmenų ir kurie yra sulaukę senatvės pensinio amžiaus, turintiems ribotą darbingumą ar nepilnamečiams vaikams.

Identifikuoti Mano VMI naudojai, paskambinę telefonu 1882 ir pasirinkę žemės mokesčio temą, apie mokėtiną sumą, terminus, įmokos kodą sužinoti gali iš karto automatiniu pranešimu, t. y. nelaukdami skambučio eilėje ir nedarbo metu. Individualios konsultacijos dėl žemės mokesčio apskaičiavimo teikiamos telefonu (8 5) 21 91 777, pasirinkus temą „Žemės mokesčio apskaičiavimas“. Primename, jog apsilankymui VMI aptarnavimo padaliniuose būtina išankstinė registracija telefonu (8 5) 21 91 777.

Pagal ŠAVMI informaciją parengė Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE