NULL

Vinco Kudirkos progimnazijos mokytojai stažavosi Austrijoje

Vasario 27–kovo 3 dienomis įvyko Nacionalinės švietimo agentūros projekto tiksliųjų mokslų mokytojų trumpoji stažuotė Vienoje, Austrijoje, kurioje dalyvavo 10 atrinktų matematikos mokytojų iš skirtingų Lietuvos regionų progimnazijų ir gimnazijų.

Stažuotės metu aplankytos įvairios Austrijos švietimo institucijos: mokytojų rengimo centras, Vienos universitetas, naujai pastatyta mokykla Mittelschule Grundäckergasse, Vienos universitetinė mokytojų rengimo kolegija, organizacija mokyklų, kurias vienija programa MINT (MINTSCHULE Austria), Švietimo ir mokslo bei mokslinių tyrimų ministerija, privati benediktinų SCHOTTEN gimnazija, nepriklausomas, pelno nesiekiantis institutas EDUCULT.

Stažuotėje susipažinta su Austrijos švietimo sistema, pasiekimais ir problemomis bei bandymais jas spręsti. Austrijoje taip pat trūksta mokytojų, todėl dažnai jau nuo antro kurso pedagoginių specialybių studentai kviečiami dirbti į mokyklas, apie 95 procentai pedagogikos magistro studijų studentų dirba mokyklose.

Austrijoje ypač aktuali įtraukties (inkliuzinė) pedagogika. Ji apima ne tik specialiųjų poreikių mokinius, bet ir imigrantų vaikus. Mokyklose yra klasių, kuriose kalbama dešimčia skirtingų kalbų, todėl ypač vertinami pedagogai, kalbantys keliomis kalbomis.

Šios šalies švietimo sistemoje labai išvystytas profesinis orientavimas. Dar žemesnėse klasėse pradedamas profesinis mokymas, ir moksleivis, būdamas 19 metų, yra pasiruošęs darbo rinkai. Tik apie trisdešimt procentų abiturientų stoja į universitetus.

Nors pagrindinis stažuotės tikslas buvo šalies švietimo sistemos aktualijos, domėtasi ir kitais dalykais: aplankytas meno muziejus Albertina, Austrijos nacionalinė biblioteka.

Paskutinį stažuotės vakarą stažuotojai stebėjo koncertą, vykusį Vienos filharmonijos Auksinėje salėje, kuri daugeliui yra žinoma dėl naujametinio koncerto, sulaukiančio viso pasaulio dėmesio ir transliuojamo per televiziją sausio 1-ąją.

Vinco Kudirkos progimnazijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE