SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2021-07-25, Sekmadienis, 20:10:12 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Įvairenybės Šventinis Velykų valgiaraštis – kaip šią šventę pažymėti skaniai nepersistengiant?

Šventinis Velykų valgiaraštis – kaip šią šventę pažymėti skaniai nepersistengiant?

Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekalų paruošti tik tiek, kiek reikia, gali tapti tikru iššūkiu. O ir nedideliuose namų ūkiuose šventes pasitinkantiems išties aktualu, kokius patiekalus ruošti – dažnam lankantis pas tėvus ir senelius buvo įprasta, kad pastarieji pasirūpintų šventinio stalo gėrybėmis.

Šventinis valgiaraštis

Vieno prekybos tinklo inicijuotoje velykinėje lojalių pirkėjų apklausoje 64 proc. apklaustųjų sako, kad pirks produktus ir velykinio stalo patiekalus gamins patys ar kartu su šeima. „Didžioji dauguma mūsų pirkėjų velykinį vaišių stalą ruoš patys. Per daugelį metų buvome įpratę, kad prie šios šventės stalo susirenka gausi šeima ir artimieji, tad ir maisto buvo ruošiama daugiau. Raginame planuoti šventinio stalo valgiaraštį, gaminti tik tiek, kiek reikia, ir stengtis neišmesti maisto, o likučius panaudoti kūrybiškai“, – sako prekybos tinklo maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Pusryčiams – kepti margučiai

„Didelė dalis žmonių yra įpratę dažyti kiaušinius ir paversti juos margučiais dar šv. Velykų išvakarėse, tačiau dažnu atveju kiaušinių nudažoma daugiau nei galima jų suvalgyti per trumpą laiką. Naujus skonius padės atrasti kepti margučiai“, – mini B. Baratinskaitė.

Reikės: margučių ar paprastų virtų kiaušinių, šlakelio aliejaus, garstyčių sėklų, žiupsnelio maltos ciberžolės, rūkytos raudonosios paprikos miltelių, druskos bei pipirų pagal skonį.

Virtus kiaušinius ar margučius perpjaukite perpus, apibarstykite prieskoniais ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę. Kiaušinius reikėtų kepti iki kol gražiai paruduos.

„Virtus kiaušinius galima kepti bet kokiame pasirinktame ir mėgstamame prieskonių mišinyje – tik eksperimentų metu galite atrasti jums patį tinkamiausią skonį. Keptus virtus kiaušinius serviruokite su mėgstamais pagardais“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Pietums ar vakarienei – alpinis šalvis keptuvėje arba grilyje

„Alpinis šalvis yra lašišinės šeimos, šalvių genties gėlavandenė žuvis, gyvenanti labai šaltuose ir krištolo skaidrumo vandenyse. Ši žuvis dėl savo spalvos kiek primena lašišą ar upėtakį, tačiau alpinė šalvis, kaip ir menkė, turi daug baltymų, o labiausiai yra vertinama dėl turimų nesočiųjų riebalų rūgščių“, – maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Reikės: išvalytų alpinių šalvių (vienam suaugusiam – viena žuvis) su galva, 120 g sviesto, sumaišyto su mėtomis ir laiškiniu česnaku, druskos ir juodųjų pipirų, alyvuogių aliejaus, 4 citrinų, mėtos lapelių papuošimui.

Žuvį, prieš ją ruošiant, apie 20 minučių palaikykite kambario temperatūroje. Sviestą padalinkite į dvi dalis – po 60 g į atskirus indelius. Pirmiausia žuvies vidų gausiai pabarstykite druska ir pipirais, tuomet ištepkite sviesto, mėtų ir laiškinio česnako mišiniu. Virtuviniu siūlu perriškite žuvį keliose vietose, kad ši kepimo metu neprasivertų. Žuvį tuomet ištepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite pipirais ir druska. Įkaitinkite grilį ar keptuvę, perpjaukite citrinas per pusę ir pakepinkite jas apie 3 minutes. Tuomet į grilį ar keptuvę dėkite žuvį – kepkite ją apie 12 minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai paruduos, o storiausioje vietoje peilio galiukas lengvai persmeigs pačią žuvį. Išėmus žuvį ją aptepkite likusiu sviesto, mėtos ir laiškinio česnako mišiniu, leiskite skoniams įsigerti ir palikite apie 10 minučių.

„Prie šios žuvies puikiai tik šviežios daržovės arba orkaitėje keptos. Orkaitėje kepkite smidrus, virtus burokėlius ir mažas bulvytes – sumaišykite jas su alyvuogių aliejumi, česnaku, mėgstamomis žolelėmis ir kietuoju sūriu“, – dalijasi maisto gamybos ekspertė.

Eligijos Zoltnerienės (asociatyvi) nuotr.

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Ar kada susimąstėte, kiek plastikinių maišelių per dieną sunaudojate: pakuojate produktus, o p...
Kokiomis aromato savybėmis pasižymi kava, subrandinta įvairiuose pasaulio regionuose?
1 mitas. Sunku atskirti kokybišką patalynę nuo nekokybiškos
Kiekvienas iš mūsų turi nors mažytę silpnybę, kurią slepia nuo aplinkinių akių ir šiukštu...
Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjima...
Specialistai sako: Lietuvoje viešai tiekiamas vanduo daugeliu atveju yra saugus, jį gerti galime b...
Smagus savaitgalio pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių...

Nuo liepos mėnesio skalbimo priemonių rinkoje pokyčiai – didėjant miltelių koncentraci...

Radviliškietė Antanina Samaškienė jau kelias savaites negali atsistebėti jos sode pražydusia l...
Kaip dažnai jums nutinka tokia situacija kai atsikeliate savaitgalį ryte ir užsimanote kokio nors...

Virtuvė yra dažnai apibūdinama kaip namų širdis ir dažniausiai svarbiausias dalykas v...

Kalėdos – viena iš laukiamiausių švenčių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų kalė...
Šiais laikais, kai technologijos taip ištobulėjusios, nė vienas neįsivaizduojame savo gyvenimo ...

Turizmo prekės – tai labai svarbios prekės, kuriomis reikėtų pasirūpinti iš ank...

Radviliškietė Vilija P. (redakcijai pavardė žinoma) į portalą www.radviliškionaujienos.lt kre...
Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš t...

Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu p...

Vasaros karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrim...

Artėja akimirka, kai merginos it karalaitės spinduliuos grožiu bei elegancija. Tiesa, jau pra...

Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje ve...
Lietuvos rinkoje pasirodė atnaujintas „Peugeot 208“ automobilis, kuris šį pavasarį pasiekė ...
Nors rytais vis dažniau pažadina pliaupiantis lietus, dauguma žmonių dar gyvena mintimis apie pr...
Duona yra bene pagrindinis maisto produktas daugeliui žmonių visame pasaulyje, valgoma jau kelioli...
Dar visai neseniai kokosų pienas parduotuvių lentynose visiems atrodė egzotika – prabangos daly...
Balsavimas
  • Taip, turi būti privalomas, nes kitaip pandemijos nesustabdysime.
  • Žmonės turi patys nuspręsti, ar nori skiepytis.
  • Skiepas neturi būti privalomas, bet nepasiskiepiję viešumoje turėtų nešioti kaukes.
  • Žmonės iš viso neturėtų skiepytis, nes tai juos pražudys arba slapta sučipuos.
Šiandienos Orai
REKLAMA

PRENUMERUOK INTERNETU

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas