Bendrovės „Radviliškio šiluma“ direktorius Pranas Mickaitis džiaugiasi

Šiluma pabrango, bet sąskaitos sumažėjo

Nors prieš šį šildymo sezoną gyventojus daug kas baugino drastiškai didėsiančiomis šildymo kainomis, tačiau gavę sąskaitas už spalio mėnesį daugelis radviliškiečių nustebo, kad šiųmetės sąskaitos, palyginti su praėjusių metų spalio mėnesio sąskaitomis, ne padidėjo, bet sumažėjo. Įmonės „Radviliškio šiluma“ atstovai teigia, kad mažesnes šių metų spalio mėnesio sąskaitas lėmė šiltesnis nei įprasta šio mėnesio oras, valstybės taikoma pridėtinės vertės mokesčio lengvata ir tai, jog pati šilumos tiekimo įmonė iš energijos išteklių biržos iš anksto sugebėjo nusipirkti pigesnio biokuro.

Kadangi orai vis labiau vėsta, didės ir sąskaitos už šildymą, todėl šilumos tiekėjai dalijasi paslaptimis, kaip gyventojai gali patys taupyti šilumą ir susimažinti savo sąskaitas.

Valdžios sprendimas sąskaitas sumažino dešimtadaliu

Po rekordiškai ilgo, net 223 dienas trukusio nenutraukiamo praėjusių metų šildymo sezono ir girdint nuogąstavimus apie vis brangstantį kurą, daugelis šio šildymo sezono laukė su didžiuliu nerimu. Sąskaitos už šilumą visiems gyventojams šiemet būtų bent dešimtadaliu didesnės, jeigu ne centrinės valdžios sprendimas kompensuoti pridėtinės vertės mokestį.

Bendrovės „Radviliškio šiluma“ direktorius Pranas Mickaitis džiaugiasi, kad šalies valdžia pritarė Finansų ministerijos siūlymui kompensuoti pridėtinės vertės mokestį gyventojams, kurie už centralizuotą šildymą dar du sezonus mokės nulinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą.

Praėjusiais metais gyventojai už šilumą mokėjo lengvatinį 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio tarifą, o šiemet gyventojams ši prievolė apskritai panaikinta. Atsižvelgdamas į besitęsiantį energetinių žaliavų kainų augimą pasaulio rinkose ir siekdamas iš dalies sumažinti Lietuvos gyventojams teksiančią finansinę naštą dėl sąskaitų už šildymą ir karštą vandenį 2022–2023 metų ir 2023–2024 metų šildymo sezonais, šalies Seimas nutarė laikinai, du artimiausius šildymo sezonus, kompensuoti pridėtinės vertės mokesčio tarifą gyventojams, o skirtumas šilumos tiekėjams bus padengtas iš valstybės biudžeto. Priėmus šį sprendimą gyventojų gaunamos sąskaitos už šildymą sumažėjo beveik dešimtadaliu.

Dauguma gyventojų gavo mažesnes sąskaitas

Šiltesnis nei praėjusių metų spalis šiemet leido mūsų rajone šildymo sezoną pradėti vėliau. Apie penkis tūkstančius abonentų Radviliškio mieste, Aukštelkuose, Linkaičiuose, Šeduvoje ir Raudondvaryje aptarnaujančios bendrovės „Radviliškio šiluma“ duomenimis, per praėjusį mėnesį buvo suvartota 36,8 procento mažiau šilumos negu per 2021 metų spalį. Ir nepaisant to, kad šilumos kaina dėl pabrangusio biokuro šiemet pakilo daugiau nei trečdaliu, didžioji dalis Radviliškio rajono gyventojų gavo ne didesnes, bet mažesnes sąskaitas už centrinį šildymą.

Bendrovės „Radviliškio šiluma“ Realizacijos-abonentinio skyriaus viršininkės Skaidros Dišlės teiraujamės, kiek vienam standartiniam 2 kambarių butui Radviliškyje šiemet spalio mėnesį reikėjo sumokėti už šildymą, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Anot S. Dišlės, dauguma gyventojų šiemet gavo mažesnes sąskaitas. Pavyzdžiui, standartinis dviejų kambarių butas, esantis Povyliaus gatvės 4 name, pernai spalį už šildymą mokėjo 33,30 euro, o šiemet – 28,84 euro. Kitas pavyzdys – 2 kambarių butas, esantis Vaižganto gatvės 58B name. Šio buto gyventojai praėjusių metų spalį už šilumą sumokėjo 29,64 euro, o šiais metais – tik 20,03 euro. Sąskaita sumažėjo ir Vaižganto gatvės 58-ajame name esančio dviejų kambarių buto šeimininkams, kurie pernai mokėjo 36,56 euro, o šiemet – 27,64 euro.

Žinoma, būta ir tokių namų, kurių gyventojus pasiekė truputį didesnės sąskaitos. Pavyzdžiui, Laisvės alėjos 38 name esančio dviejų kambarių buto šildymas pernai spalį kainavo 27,62 euro, o šiemet – 31,56 euro.

Šildymo kainos skiriasi iki dešimties kartų

Prasidėjęs šildymo sezonas, kaip visada, mažiausiai baugina renovuotų daugiabučių gyventojus, nes per apšiltintas sienas ir sutvarkytus langus mažiau šilumos šildo lauką.

Mažiausiai už šildymą šių metų spalio mėnesį mokėjo Jaunystės gatvės 1 namo gyventojai, kuriems 1 kvadratinio metro šildymas per mėnesį tekainavo vos 11 centų (pernai šis skaičius buvo žymiai didesnis ir siekė 18 centų).

Po 13 centų už kvadratinio metro šildymą šiemet mokėjo ir Vaižganto gatvės 58C bei Jaunystės gatvės 35 namų gyventojai. Praėjusiais metais tuo pačiu metu už kvadratinio metro šildymą šių namų gyventojai atitinkamai mokėjo 17 ir 22 centus.

Brangiausiai už šildymą spalio mėnesį Radviliškyje mokės Gedimino gatvės 38 namo gyventojai, kurių daugiabučio sienos – kiauros kaip rėtis. Šio namo gyventojams 1 kvadratinio metro šildymas šių metų spalio mėnesį kainavo net 1,23 euro, o pernai – 1,03 euro.

Ne ką mažesnė 1 kvadratinio metro šildymo kaina – ir Vasario 16-osios gatvėje stovinčiame 4 name. Šio buto gyventojams 1 kvadratinio metro šildymas šiemet kainavo 1,13 euro, o pernai – 1,15 euro.

Daugiau kaip eurą už kvadratinio metro šildymą šiemet teks mokėti ir Tėvo Stanislovo gatvės 1 (1,09 euro) bei Jaramino gatvės 16B (1,01 euro) namų gyventojams.

Kaip taupyti šilumą ir susimažinti sąskaitas?

Kadangi orai vis labiau vėsta, šilumos tiekėjai gyventojus iš anksto įspėja, kad augs ir jų sąskaitos už šildymą. Specialistai sako, jog kiekvienas gyventojas pats gali nemažai sutaupyti net neinvestavęs didelių pinigų. Jie pateikė šešis patarimus, kurių laikydamiesi labai lengvai susimažinsite savo sąskaitas už šildymą.

Užsandarinkite langus. Plyšius tarp stiklo ir lango rėmo bei tarp lango rėmo ir sienos užsandarinkite silikoninėmis ar kitomis izoliacinėmis medžiagomis. Sandarinti reikia ne tik lango rėmus, bet ir stiklą. Jei tinkamai užsandarinti langai, būstas bus geriau apsaugotas nuo šalčio, skersvėjų ir gatvės triukšmo, o kambaryje temperatūra pakils.

Įstiklinkite balkonus ir lodžijas. Jų stiklinimas sumažina šalto oro skverbimąsi į butą, todėl oro temperatūra gretimame kambaryje lieka normali ir vėjuotą dieną, be to, pagerinama garso izoliacija. Balkonuose ir lodžijose įrenkite medines grindis ir po jomis paklokite izoliacinės medžiagos sluoksnį.

Už radiatorių įrenkite šilumą atspindinčius ekranus, kurie atspindi iki 90 procentų infraraudonųjų spindulių ir lemia patalpos oro temperatūros padidėjimą 1–2 laipsniais. Pritvirtinus lentyną virš radiatoriaus, šilto oro srautas nukryps į kambario vidų, užuot kilęs tiesiai iki lubų.

Neužstatykite radiatorių baldais ir dekoratyvinėmis grotelėmis. Neuždenkite radiatorių užuolaidomis. Tai trukdo šilumai sklisti į kambarį. Didelių matmenų baldus statykite prie išorinių sienų.

Patalpas vėdinkite kelis kartus per dieną iki galo atidarę langus ir sudarę trumpalaikį skersvėjį, kuris pakankamai išvėdintų patalpą, padėtų išvengti drėgmės ir kvapų kaupimosi. Geriau vėdinti intensyviai, bet trumpai, negu vėdinti ilgą laiką. Prieškambario, laiptinės ir kitų šaltų patalpų duris laikykite uždarytas.

Saulėtomis dienomis atitraukite užuolaidas ir žaliuzes – leiskite saulės spinduliams apšviesti ir pašildyti jūsų būstą.

Jeigu atliksite šiuos paprastus veiksmus, jūsų sąskaitos už šildymą sumažės bent dešimtadaliu, o galbūt ir dar daugiau.

Zigmas JANAVIČIUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE