Sidabrave Tarptautinė muziejų diena paminėta… pirtelėje

Gegužės 18-ąją minima Tarptautinė muziejų diena. Šiemet ši diena Sidabrave buvo paminėta kiek netradicinėje aplinkoje. Aktyviausios sidabravietės kartu su bibliotekininke Jūrate Kurandiene lankėsi pas Nijolę ir Vilimą Gaučus, jų pirtelėje, kurioje saugomi įvairūs senoviniai buities daiktai.

Bibliotekininkė J. Kurandienė priminė, kad archyvų, bibliotekų ir muziejų veikla yra labai svarbi. Jų pareiga – puoselėti kultūrines ir istorines vertybes, išsaugoti ir perduoti ateinančioms kartoms.

Bibliotekininkė pasidžiaugė, kad Sidabravo miestelis turi savo krašto muziejų, kuris praėjusiais metais pažymėjo savo 20-metį. Sidabravo muziejui vadovauja Regina Grybova.

Prie arbatos puodelio visos susirinkusios moterys mielai klausėsi pirtelės šeimininkės pasakojimo apie senovinius daiktus, jų atsiradimo istorijas.

N. Gaučienės senelis buvo dailidė, o V.Gaučo tėtis – kalvis, todėl daug daiktų jų namuose saugoma kaip palikimas.

Tądien buvo proga papildyti savo žodyną negirdėtais ar retai vartojamais žodžiais „dulis“ – dūminė bitėms atbaidyti, „prosas“ – lygintuvas, kuris užpildomas žarijomis. Žibalinėmis lempomis ir liktarnomis teko ir jiems pasinaudoti, kai dingdavo elektra ar reikėdavo pasišviesti tvarte.

Smagu, kad šie sendaikčiai nebuvo išmesti – jie dar ilgai gyvuos ir pasakos istoriją apie save.

Viešosios bibliotekos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE