Šeduvos gimnazijos mokiniai leidosi į naktinį Tyrulių pelkės žygį

Gegužės 19 dieną Šeduvos gimnazija pradėjo įgyvendinti visuomenės aplinkosauginio švietimo projektą „Tyrinėk, atrask, pažink Tyrulių pelkę“. Tyrulių pelkė yra unikalus pelkinių ekosistemų kompleksas, savo užimamu plotu nusileidžiantis tik Čepkelių ir Žuvinto šlapžemių teritorijoms. Tai didžiausias išeksploatuotas pelkinis kompleksas šalyje su kadaise buvusia didžiausia šalies

žemapelke.

Tūkstantmečius gamtos kurtą unikalų pelkių kompleksą žmogus per kelis dešimtmečius pavertė nykia dykyne. Tačiau pastarąjį dešimtmetį nebenaudojamo durpyno dalyse vyksta pelkės savaiminio atsikūrimo procesas. Todėl šiuo projektu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį, skatinti domėtis gamtoje vykstančiais ekologiniais procesais bei skatinti prisiimti atsakomybę už žmogaus veiklą gamtoje.

Penktadienio vakarą Tyrulių kultūros namuose Šeduvos gimnazijos mokinius ir mokytojus su puikia iniciatyva pasveikino Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorė Agnė Jasinavičiūtė bei Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Pakruojo skyriaus vyriausiasis specialistas Mingaila Saulevičius. Apie paukščius, įtrauktus į Lietuvos raudonąją knygą, pranešimą skaitė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Saulis Skuja.

Lietuvos ornitologų draugijos ornitologė Eglė Pakšytė mokiniams pristatė pranešimą apie Tyrulių pelkės paukščius, o pažintinį edukacinį užsiėmimą „Tyrulių pelkė – praeitis, dabartis ir ateitis“ vedė Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos biologinės įvairovės apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Deima Pranckūnienė.

Išklausę pranešimus visi dalyviai keliavo į naktinį Tyrulių pelkės žygį. Lydimi specialistų leidosi į paukščių garsų „medžioklę“. Mokiniai dėmesingai klausėsi pelkės garsų. Žygio metu jie išgirdo didžiųjų baublių, švygždų, plovinių vištelių, dryžgalvių kryklių, perkūno oželių, gegučių, kėkštų ir kitų paukščių balsus. Mokiniai matė briedžių, bebrų, šikšnosparnių.

Veiklos metu dalyviai fotografavo pelkės vaizdus. Tai pirmasis projekto žygis, o rudenį, rugsėjo mėnesio pabaigoje, bus suorganizuotas dar vienas žygis – gervių apskaitos. Po šių dviejų žygių bus paskelbtas mokinių fotofiksacijų konkursas, bus atrinktos gražiausios nuotraukos ir parengta kilnojamoji fotofiksacijų paroda.

Šiuo projektu siekiama ugdyti mokinių ekologinį sąmoningumą, todėl jie ne tik teoriškai susipažįsta su Tyrulių pelke, jos būkle, bet ir patys dalyvauja gamtotyrinėse veiklose. Projekto veiklos praturtina mokymosi programą bei skatina domėtis rajono gamtos turtais.

Projektą iš dalies finansuoja Radviliškio rajono savivaldybė.

Šeduvos gimnazijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE