„Priėmus šį sprendimą kiekvienas rajono gyventojas ir pats miestas galės jaustis tikrai saugesni“

Savivaldybės ugniagesius „prarijo“ politikai

Praėjusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje rajono politikai nulėmė savivaldybės priešgaisrinės tarnybos likimą, o tiksliau – šią tarnybą su visais pastatais ir ugniagesiais „padovanojo“ Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos.

Nors į posėdį atvykęs vidaus reikalų ministerijos viceministras gražiai suokė apie šviesią perimtų ugniagesių ateitį, tačiau liko daug neaiškumo ir neatsakytų klausimų. Nepaisant to, Radviliškio rajonas tapo pirmuoju ir kol kas vieninteliu visoje Lietuvoje, kurio politikai savomis rankomis „nugesino“ Savivaldybės priešgaisrinę tarnybą.

Naikinimą skambiai pavadino pilotiniu projektu

Iki šiol Lietuvoje žmones nuo gaisrų ir kitų nelaimių gelbėjo dviem „ponams“ priklausančios priešgaisrinės tarnybos: Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, pavaldi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos, ir savivaldybėms pavaldžios priešgaisrinės tarnybos, įsikūrusios toliau nuo rajono centrų esančiuose mažesniuose miesteliuose, arčiau vietos žmonių.

Šios dvi tarnybos veikė ir Radviliškio rajone, tačiau Vidaus reikalų ministerijos kabinetuose kilo mintis savivaldybių tarnybas prijungti prie Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos. Tas savivaldybės priešgaisrinės tarnybos „genocidas“ skambiai pavadintas pilotiniu projektu „Bendra priešgaisrinės saugos užtikrinimo sistema – kokybiška ir patikima pagalba nelaimės atveju“. Vykdyti šią reformą buvo siūlome ne vienai savivaldybei, tačiau „bandomaisiais triušiais“ iš visos Lietuvos sutiko pabūti tik vienintelio Radviliškio rajono valdžia.

Viceministras piešė šviesią ateitį

Praėjusiame savivaldybės Tarybos posėdyje rajono politikai turėjo tarti lemiamą žodį, ar nori dalyvauti pilotiniame projekte ir likviduoti savivaldybės ugniagesių tarnybą.

Į posėdį atvykęs Vidaus reikalų ministerijos viceministras Vitalijus Dmitrijevas, kuruojantis viešojo saugumo sritį, politikus įtikinėjo, kad ši reforma tiek prevencijos, tiek gaisrų gesinimo klausimus rajone leis spręsti centralizuotai.

„Pati savivaldybė turės tokį užnugarį, kaip Vidaus reikalų ministerija ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, ir galės pasakyti: „Vat, yra žmonės, vat, yra institucijos, kurios atsakingos už priešgaisrinę saugą, kurios atsakingos už tai, kad būtų įgyvendinti priešgaisrinės saugos reikalavimai, kurios atsakingos už tai, kad kuo mažiau žmonių žūtų, kad gaisruose būtų kuo mažiau sugadinta turto“, – šviesią ateitį piešė viceministras.

Jis gyrė rajono politikus, kad visada geriau būti priešaky, visada geriau būti pirmiems, negu po to laukti dar keletą metų, kol bus galutinis rezultatas. „Priėmus šį sprendimą kiekvienas rajono gyventojas ir pats miestas galės jaustis tikrai saugesni“, – kalbėjo aukštas pareigas einantis svečias iš sostinės.

Suabejojo dalijamais pažadais

Politikams pateiktame svarstyti Tarybos sprendimo projekte gražiai parašyta, jog rajono ugniagesius perdavus Valstybinei priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, Sidabrave, Grinkiškyje ir Šaukote veikiančios komandos bus aprūpintos atnaujintomis transporto priemonėmis.

Tačiau viceministro paklausus, ar bus nupirktos naujos mašinos, paaiškėjo, kad tai bus naudoti automobiliai. O paklausus, kurių metų jie gamybos, konkretaus atsakymo nesulaukta.

Sprendimo projekte buvo įrašytas ir įsipareigojimas per 5-erius metus po susijungimo atnaujinti arba pastatyti naujus priešgaisrinių ir gelbėjimo tarnybų pastatus Sidabrave, Šaukote, Šiaulėnuose ir Grinkiškyje.

Šiais pažadais suabejojo Tarybos narys socialdemokratas Kazimieras Račkauskis. „Būtų labai gerai, jeigu tie pažadai būtų išpildyti. Tačiau pagal tą projektą, kuris mums pateiktas, atrodo, kad ši tarnyba turi perteklinį finansavimą: kalbama apie naujus pastatus, apie naujas mašinas… Tačiau prisiminkim, kad ne taip seniai mes netgi patys dalinai finansavom tos pačios priešgaisrinės tarnybos pastato remontą ir jam skyrėme pinigų iš savivaldybės biudžeto“, – prisiminė K. Račkauskis.

Jis atkreipė dėmesį į tai, jog politikams buvo pasakyta ne visa tiesa, nes Lietuvos savivaldybių asociacija nepritarė tokiai reformai ir netgi priešingai – siūlo suteikti daugiau galių savivaldai.

„Reiktų pažymėti, kad mes esame kol kas pirmieji ir vieninteliai, apskritai sutikę diskutuoti ta tema, nes visoms kitoms savivaldybėms, kurioms buvo pasiūlyta, visos atsisakė“, – kalbėjo Tarybos narys.

Klausimų – daugiau negu atsakymų

Kad politikams būtų lengviau apsispręsti, viceministras žadėjo, kad nenukentės nė vienas naikinamoje savivaldybės priešgaisrinėje tarnyboje dirbantis žmogus, nes visi jie bus įdarbinti į naujai sukurtą jungtinį darinį, ir garantavo, kad penkerius metus jie nebus atleisti iš darbo. Buvo žadama ir ne trumpiau mažiau kaip 5-erius metus išlaikyti šiuo metu Radviliškio rajono savivaldybėje veikiančias šešias ugniagesių komandas.

Tačiau klausantis viceministro kalbos liko neaišku, kas visų tų žmonių laukia praėjus penkeriems metams ir pasibaigus ministerijos įsipareigojimams. Kas gali garantuoti, kad jie neatsidurs gatvėje?

Per posėdį ėmė aiškėti ir tai, jog Vidaus reikalų ministerijoje apskritai nėra jokių teisės aktų, kurie įpareigotų tuos penkerius metus išlaikyti darbo vietas, nes pasikeitus šalies ar ministerijos valdžiai gali būti persigalvota.

Viceministras iš tribūnos žarstė net lotyniškas sentencijas, esą susitarimo reikia laikytis. Jis žadėjo, jog rajono politikams pritarus reformai, turės būti parengta jungtinės veiklos sutartis, kurioje esą ir bus įrašytas 5-erių metų terminas, saugantis darbuotojus nuo atleidimo. Tačiau jungtinės veiklos sutarties projektas prie Tarybos sprendimo nebuvo pridėtas ir turbūt dar net nėra parengtas.

Viceministras neslėpė, kad vėliau reikės ir įstatymo pakeitimų, kuriuos turės priimti Seimas. Kaip nuspręs balsuoti Seimo nariai – šiandien turbūt negali pasakyti niekas. Todėl klausimų šiuo metu – daugiau negu atsakymų.

Dauguma politikų nubalsavo už naikinimą

Viceministrui puolė advokatauti ir rajono meras „žaliasis“ Vytautas Simelis. Pasak mero, tokios reformos reikėjo jau prieš 25-erius metus, tik pritrūko politinio ryžtingumo.

„Gaisras yra gaisras, jam gesinti reikalingi gerai paruošti žmonės. Aš nesakau, kad šiandien mūsų komandų žmonės yra prastai paruošti, ne, jie yra šaunūs žmonės“, – agituodamas už reformą tarsi pats sau prieštaravo rajono vadovas.

Vis dėlto meras pripažino, jog rajono Tarybos nariams dar gali tekti taisyti priimtą sprendimą. „Jeigu kažkas netiks, ar prieštaraus kažkokiems įstatymams ar neatitiks logikos, tada mes turėsim grįžti prie Tarybos sprendimo ir koreguoti tą punktelį“, – kalbėjo V. Simelis ir politikus pakvietė balsuoti.

Balsų dauguma nuspręsta naikinti savivaldybės priešgaisrinę tarnybą, kurią „praris“ Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Už reformą balsavo 12 Tarybos narių: visi konservatoriai ir „valstiečiai“ bei „žaliasis“ meras V. Simelis. Sprendimui nepritarė ir balsuodami susilaikė 8 rajono deputatai: visi socialdemokratai, „darbiečiai“ ir nepartiniai.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE