Radviliškio Trečiojo amžiaus universiteto lankytojai rūpinasi savo sveikata

Šiuolaikinis visuomenės sveikatos mokslas analizuoja daugybę rodiklių, pagal kuriuos vertinami ekonominiai ir socialiniai ligų padariniai. Tiriama žmonių gyvenimo kokybė, skaičiuojami dėl ligos ar neįgalumo prarasti gyvenimo metai, kokybiški gyvenimo metai ir kiti rodikliai, padedantys įvertinti ekonominę ligų žalą ir pagrindžiantys profilaktikos, ankstyvos diagnostikos bei individualizuoto gydymo priemonių svarbą.

Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio skiriama ne tik gyvenimo trukmei, bet ir jo kokybei. Pradėta visuotinai vartoti sąvoka „aktyvaus gyvenimo trukmė“, kuri reiškia žmonių siekį kuo ilgiau išlikti fiziškai aktyviems ir įgaliems. Pailginti aktyvaus gyvenimo trukmę tapo visuomenės sveikatos tikslu.

Remiantis Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuro stebėsenos ataskaitos 2021 metų duomenimis, dažniausia Radviliškio rajono gyventojų mirties priežastimi, kaip ir visoje šalyje, ilgą laiką nekinta ir išlieka kraujotakos sistemos ligos. Nuo jų mirė 334 gyventojai, tai sudarė 47,5 procento visų mirčių. Nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau moterų nei vyrų.

Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusių ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus Trečiojo amžiaus universiteto lankytojai savo sveikata rūpinasi ir aktyviai dalyvauja Visuomenės sveikatos biuro organizuojamuose renginiuose.

Sveikatos stiprinimo programa, skirta širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto prevencijai, siekiama motyvuoti žmones gyventi sveikiau ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto riziką.

Dalyviai programos metu susipažins su ligų rizikos veiksniais, gyvensenos įtaka lėtinių ligų atsiradimui, sužinos apie teigiamą sveikos mitybos bei fizinio aktyvumo poveikį sveikatai, galės praktiškai pritaikyti streso įveikimo patarimus siekiant išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto ar ilgiau išlaikyti kuo geresnę sveikatą.

Parengta pagal Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuro informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE