NULL

Radviliškio rajone išdygs grandiozinis karvidžių kompleksas

Radviliškio rajone brandinami planai įkurdinti grandiozinio dydžio karvidžių kompleksą, kuriame planuojama auginti apie 6 tūkstančius galvijų ir pastatyti biometano jėgainę. Šios idėjos sumanytojai planuoja, kad 2026 metų pabaigoje karvidės jau veiks visu pajėgumu.

Statyboms nusižiūrėjo Bebrujų kaimą

Apie planuojamas karvidžių statybas gruodžio 20 dieną kalbėta Radviliškio rajono savivaldybės Didžiojoje salėje, kurioje vyko susitikimas su UAB „Agrokoncernas“ atstovu, direktoriaus pavaduotoju statybai Žygintu Mockevičiumi ir UAB „Sava ranga“ projektų vadovu Eigirdu Sinkevičiumi.

Susitikimo metu buvo supažindinta su išmanaus gyvulininkystės komplekso projektu – didžiuliu karvidžių kompleksu, kurį ketinama statyti Radviliškio rajone esančiame Bebrujų kaime.

Šiame komplekse planuojama auginti apie 6 tūkstančius sąlyginių galvijų vienetų, iš jų – 3800 melžiamų karvių. Tam bus statomos fermos, pašarų ruošimo cechas, stoginės šiaudams, skysto mėšlo rezervuaras.

Karves ir jaučius augins išmaniai

UAB „Agrokoncernas“ šio projekto vietą rinkosi iš kelių skirtingų rajonų, tačiau Radviliškio rajono savivaldybė pasirinkta dėl nenašių žemės plotų, tinkamų pašarų ruošimui ir gamybai bei atsižvelgiant į kompetentingų specialistų įdarbinimo galimybes.

Komplekso ketinama būti ne tik didžiulio, bet ir inovatyvaus bei modernaus. Jame planuojama naudoti draugiškas aplinkai naujausias ir išmaniausias technologijas – melžimo robotus, stacionarią organinių trąšų (srutų) paskleidimo sistemą, kuri neturi sąlyčio su aplinka.

Antruoju projekto vystymo etapu planuojama pastatyti biometano jėgainę, kuri surinktų 80 procentų kvapų, o tai ženkliai sumažintų aplinkos užterštumą.

Neturės analogų Baltijos šalyse

Vėlesniame projekto etape taip pat numatomas saulės elektrinės įrengimas elektros išteklių poreikiams patenkinti.

E. Sinkevičius teigė, kad toks kompleksas būtų pavyzdinė žemdirbystės bazė, vienintelė tokia visose Baltijos šalyse. Tam 2023 metų pabaigoje ketinama gauti statybos leidimą, o 2026 metų pabaigoje – jau pradėti dirbti visu pajėgumu.

Pagal paskaičiuotas 2021 metų kainas, objekto vertė sudaro daugiau nei 50 milijonų eurų, ketinama sukurti 40–50 darbo vietų.

Parengta pagal „Radviliškio naujienų“ ir Radviliškio rajono savivaldybės informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE