Radviliškio jaunimas nuodijasi „truču“

Jaunimo svaiginimasis tiek legaliomis, tiek nelegaliomis priemonėmis – skaudus šiandienos klausimas. Viešai kalbama, kad Radviliškio jaunimas svaiginasi vadinamuoju „truču“, „žvairiu“ ir „linksmučiu“ ir šių nelegalių medžiagų net nelaiko narkotikais, nes testai jų nerodo, o valstybės institucijos nespėja su nelegalių medžiagų pasiūla ir jų kaita bei įvairove.

Radviliškio rajono savivaldybėje susirinkę atsakingų institucijų atstovai diskutavo apie narkotikų vartojimo jaunimo susibūrimuose prevenciją, ieškojo bendrų būdų veikti šioje srityje, mažinti skaudžių nelegalių medžiagų vartojimo atvejų.

Svaiginasi kultūros centro tualetuose

Jaunimas svaiginasi. Kaip tam užkirsti kelią? Apie tai diskutavo Radviliškio rajono savivaldybės ir administracijos vadovai, savivaldybės administracijos skyrių vadovai ir specialistai, švietimo, kultūros įstaigų vadovai, Radviliškio švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo skyriaus ir „Jaunimo erdvė“ atstovai, Radviliškio rajonų visuomenės sveikatos biuro, Radviliškio ligoninės, vaiko teisų apsaugos skyriaus Radviliškio rajone atstovai, Radviliškio rajono policijos komisariato vadovai.

„Ši tema – labai aktuali, apie ją visi po vieną kalbame, bet nėra koordinuotų veiksmų, reikia susivienyti ir bendromis jėgomis stabdyti šį procesą“, – kalbėjo meras Vytautas Simelis.

Radviliškio rajono policijos komisariato vadovas Linas Valius sakė, kad ne tik policija atsakinga dėl šios problemos.

„Mes esame labiau jėgos struktūra ir taikome įstatymus, tad norėtųsi girdėti ir kitų įstaigų atstovus, ką jie siūlo, kokie jų veiksmai siekiant sumažinti šią problemą“, – sakė jis.

Radviliškio miesto kultūros centro direktorė Indrė Ginkevičienė pasidalijo savo įžvalgomis apie tai, kad mokiniai iš arčiausiai kultūros centro esančios Gražinos pagrindinės mokyklos ateina į centro patalpas ir tualetuose svaiginasi. Svarbiausia, pasak jos, kad labai daug suaugusiųjų žino apie šią problemą, bet nieko nedaroma.

Vaikai ir jaunimas „tručinimo“ nelaiko narkomanija

Radviliškio „Jaunimo erdvės“ darbuotojas Mindaugas Vilnius sakė, kad jaunimas rūko elektronines cigaretes, liaudiškai sakant, „garina“ arba eina „patručyti“.

„Rūko vaikai ir jaunimas ir legaliai įsigytas, ir nelegaliai įsigytas medžiagas. Blogiausia yra tai, kad tai yra prieinama labai jauniems žmonėms. Labai blogai yra tai, kad tų nelegaliai įsigytų medžiagų, to THC, vadinamo „tručo“, „žvairio“, „linksmučio“ jie nelaiko narkotikais. Jaunimo žargonu „garinti“ dažniausiai reiškia tiesiog elektroninę cigaretę su nikotino užpildu parūkyti, o jei narkotinę THC vartoja, tuomet jie jau „tručina“, – sakė jis.

Tokiais būdais nuodijantis fizinė priklausomybė išsivysto labai greitai. Pasak jo, mokiniai dažnai renkasi šį svaiginimosi būdą, nes testai jo nerodo, o institucijos nespėja su nelegalių medžiagų pasiūla ir jų kaita bei įvairove. Kai išsivysto fizinė priklausomybė, žmogus praranda realų santykį su realiu pasauliu ir jiems labai greitai pašlyja sveikata.

Psichiatro paslaugos – sunkiai prieinamos

Radviliškio ligoninės Psichikos sveikatos centro socialinė darbuotoja Lina Laužadienė sakė, kad jaunimo ir paauglių psichiatro paslaugų ištekliai labai nedideli, dirba viena vaikų psichiatrė. Trys centro psichologai susiduria su grįžtamumo problema – pacientai nesugrįžta, apsilanko dažniausiai tik vieną kartą. Be to, labai ilgas laikas laukti konsultacijos.

Pasak L. Laužadienės, nėra duomenų, kad vaikų diagnozės, būtų susijusios su neleistinų medžiagų vartojimu. Pasak jos, lengvų narkotikų dekriminalizavimas yra labai žalingas procesas, nes tai palengvins jaunimui kelią įsigyti narkotinių medžiagų ir svaigintis.

Prevencinės priemonės – tėvų ir pedagogų švietimas

L. Valius išdėstė prevencines priemones, taikomas policijos: nuolat lankomasi ugdymo įstaigose, skatinamas visuomenės sąmoningumas.

„Svarbu sukurti aplinką, nepatogią užsiimti nelegalia veikla. Tam tarnauja vaizdo stebėjimo sistemos, aptvertos ugdymo įstaigų teritorijos, apsauga. Policija kovoja su pasekmėmis, o policijos akys yra švietimo, kultūros įstaigų darbuotojai, visuomenė, todėl būtina bendrauti, o to pasigendama“, – sakė jis.

Pasitarime dalyvavę ugdymo įstaigų vadovai teigė, kad suvaldyti proceso vien ugdymo įstaigose negalima, labai svarbu ir tėvų įdirbis.

Radviliškio švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo skyriaus vedėja Rita Vaigauskienė pasiūlė kuo daugiau šviesti tėvus ir mokytojus, kaip atpažinti nelegalias medžiagas vartojančius vaikus.

Savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Laisvūnas Vaičiūnas sakė, kad pedagogai nuolat yra šviečiami šiomis temomis, mokomi, kaip atpažinti nelegalių medžiagų pavartojusius mokinius, kamerų švietimo įstaigose tikrai yra, bet svarbiausia, pasak jo, kalbėti apie tėvų ir tų asmenų, kurie platina nelegalias medžiagas, atsakomybę.

Radviliškio rajono visuomenės biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ieva Vileikytė paragino ugdymo įstaigų vadovus išnaudoti biuro vykdomos ankstyvosios intervencijos programos galimybes. Programos tikslas – motyvuoti jauną žmogų keisti savo elgesį, paskatinti suabejoti jau turimomis žiniomis, susijusiomis su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, žala bei pasekmėmis. Programa skirta eksperimentuojantiems arba nereguliariai alkoholį ar kitas psichoaktyviąsias medžiagas (išskyrus tabaką) vartojantiems 14–21 metų jaunuoliams, kad jie išmoktų priimti tinkamus sprendimus, kad sugriautų įvairius jų susikurtus mitus, kad elektroninių cigarečių „garinimas“ nelegaliais užpildais nėra narkomanija.

Užsiregistruoti į šią programą galite el. paštu i.vileikyte@radviliskisvsb.lt, telefonu 8 638 06 133. Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Štankelienė taip pat pristatė tarnybos veiklą prisidedant prie šios problemos sprendimo pasitelkiant atvejo vadybininkus, socialinius darbuotojus.

Pasak L. Vaičiūno, švietimas susiduria su iššūkiais: nėra psichologų mokyklose, trūksta mokytojų padėjėjų, bet labai svarbu yra tėvų švietimas ir platintojų identifikavimas.

Palaikymo sulaukė L. Laužadienės pasiūlyta idėja ugdymo įstaigose pasinaudoti priklausomybių konsultantų teikiamomis paslaugomis, suderinus su ugdymo procesu, ar net įsteigti tokią pareigybę.

Svarbiausia – bendri veiksmai

V. Simelis, apibendrindamas pasitarimą, teigė, kad sprendžiant šį klausimą trūksta bendradarbiavimo tarp institucijų, susikalbėjimo. Institucijos gali ir privalo kreiptis viena į kitą, jei reikia lėšų ar kitų priemonių, pavyzdžiui, seminarų, paskaitų.

„Jei reikia prevencinėms programoms, mokymams, seminarams, fizinėms apsaugos priemonėms – sakykite, rasime lėšų“, – žadėjo meras.

Parengta pagal Radviliškio rajono savivaldybės informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE