NULL

Prieš paliekant valdžios lovį – savų kadrų paskyrimai

Nors naujoji Radviliškio rajono valdžios koalicija, kuri savo darbą pradės po kelių savaičių, daug kalbėjo apie permainas, tačiau kai kuriose srityse permainų nelabai nusimato, nes po konservatoriams nesėkmingai susiklosčiusio savivaldos rinkimų pirmojo turo senoji rajono valdžia suskubo į šiltas vietas dar vienai kadencijai be konkursų sukišti sau lojalius vadovus. Nauji vadovai paskirti dirbti penkerių metų kadencijai, tad sotus gyvenimas jiems užtikrintas iki kitų rajono valdžios rinkimų, kurie vyks po ketverių metų.

Rinkimai konservatoriams susiklostė nesėkmingai

Kovo 5 dieną vykę Radviliškio rajono savivaldybės rinkimai buvo labai nesėkmingi konservatoriams, kurie prie Radviliškio rajono valdžios vairo stovėjo jau daugelį metų. Šią partiją palaikė penktadalis rinkėjų ir tai konservatoriams garantavo 6 Tarybos narių mandatus. Tačiau praėjusioje besibaigiančioje kadencijoje rajono Taryboje dirbo net 11 šios partijos atstovų.

Kovo 7 dieną buvo viešai paskelbta, kad susitikę Lietuvos socialdemokratų partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Darbo partijos ir Lietuvos žaliųjų partijos lyderiai susitarė formuoti naują valdančiąją koaliciją, prie kurios pakviesti prisijungti ir dvi vietas rajono Taryboje laimėję liberalai. Jeigu jie sutiks prisijungti prie valdančiosios daugumos, opozicijoje liktų dirbti konservatorių ir Lietuvos regionų partijos deputatai.

Ši žinia kaip perkūnas iš giedro dangaus smogė konservatoriams, kurie jau ne vieną kadenciją buvo arčiausiai valdžios lovio.

Užsitikrino darbo vietą iki 2028 metų

Galbūt pajutusi, kad valdžia slysta iš rankų, tą pačią kovo 7 dieną senoji valdžia į Radviliškio miesto kultūros centro direktorės pareigas dar vienai penkerių metų kadencijai paskyrė Indrę Ginkevičienę.

Gal tai tik gražus sutapimas, kad I. Ginkevičienės vadovaujamoje įstaigoje darbuojasi ne vienas konservatorius, o ir ji pati socialiniuose tinkluose neslepia savo prielankumo konservatorių lyderei Jolantai Margaitienei, kuriai skiria savo padėkas ir širdutes.

Įdarbinti dar penkeriems metams kultūros centro direktorę I. Ginkevičienę buvo taip skubama, jog net nesulaukta, kol prie pabaigos priartės jos dabartinė kadencija, kuri baigsis tik po beveik penkių mėnesių.

Kadangi nauja penkerių metų kadencija buvo pratęsta iš anksto, I. Ginkevičienė Radviliškio miesto kultūros centre užsitikrino darbo vietą iki 2028 metų rugpjūčio 1 dienos, o tai bus tik po kitų rajono savivaldos rinkimų, kurie vyks 2027 metais.

Direktorės kadenciją skubėjo pratęsti iš anksto

Apie I. Ginkevičienę, kaip kultūros centro vadovę, teko girdėti nemažai gerų atsiliepimų, tad labai tikėtina, jog ir nauja valdžia būtų pratęsusi jos kadenciją. Tai kodėl nueinančiai valdžiai reikėjo taip skubėti, jeigu iki kultūros centro direktorės senosios kadencijos pabaigos dar buvo likę beveik pusė metų?

Savivaldybės administracijos vardu atsakydama į „Radviliškio naujienų“ paklausimą Civilinės metrikacijos, informacinių technologijų ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Eligija Zoltnerienė teigė, esą kultūros centro direktorės kadencija buvo pratęsta, nes buvo labai gerai įvertinta jos 2022 metų tarnybinė veikla.

Savivaldybės atstovė, gindama savo darbovietės mundurą, citavo įstatymo straipsnius, kuriuose teigiama, jog pasibaigus savivaldybės kultūros centro vadovo kadencijai, jis gali būti skiriamas be konkurso antrajai penkerių metų kadencijai, jeigu jo vadovaujama įstaiga kiekvienais jo kadencijos metais pasiekė savivaldybės planavimo dokumentuose tiems metams nustatytus rodiklius. Tas pats įstatymo straipsnis skelbia, kad sprendimas dėl savivaldybės kultūros centro vadovo skyrimo be konkurso antrajai penkerių metų kadencijai turi būti priimtas likus ne mažiau kaip 2 mėnesiams iki šio vadovo kadencijos pabaigos.

Todėl taip ir liko neaišku, kodėl nueinanti valdžia naują direktorės kadenciją taip skubėjo pratęsti likus net beveik penkiems mėnesiams iki senosios kadencijos pabaigos, kai tam pakankamai laiko būtų turėjusi ir naujai išrinkta valdžia.

Paskyrė vadovu nepaisant įmonės rodiklių

Visiškai kitaip nutiko su savivaldybės bendrovės „Radviliškio vanduo“ direktoriaus Egidijaus Barčkaus kadencijos pratęsimu. Šio vadovo kadencija baigėsi šių metų kovo 12 dieną, o kovo 13 dieną, jau po pirmojo konservatoriams nesėkmingo savivaldos rinkimų turo, savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu jis buvo paskirtas vadovauti minėtai įmonei dar penkerių metų kadencijai. Tad šilta darbo vieta ir geras atlyginimas, kuris siekia daugiau kaip 3 tūkstančius eurų, šiam vadovui užtikrintas iki 2028 metų kovo 13 dienos.

E. Barčkaus kadencija buvo pratęsta nepaisant to, jog įmonės „Radviliškio vanduo“ finansiniai rodikliai toli gražu neblizga. Įmonės tinklalapyje naujausias metinis pranešimas kol kas yra skelbiamas tik už 2021 metus, kuriuos įmonė baigė patyrusi daugiau kaip 50 tūkstančių eurų nuostolį.

Ir kaip įmonė gali dirbti nenuostolingai, jeigu per 2021 metus geriamojo vandens netektys, lyginant su 2020 metais, padidėjo 10,5 tūkstančio kubinių metrų, o bendra vandens netektis sudaro net 16 procentų. Kai šitiek vandens nuteka kažkur pro šalį, sunku tikėtis pelningos veiklos.

Dar įdomesnė nuotekų tvarkymo statistika. Per 2021 metus įmonė iš gyventojų bei įmonių surinko daugiau kaip 639 tūkstančius kubinių metrų nuotekų, o jų pašalino net dvigubai daugiau – net 1531 tūkstantį kubinių metrų. Tai rodo, jog į senus ir kiaurus nuotekų tinklus patenka gruntinis bei lietaus vanduo ir šie skaičiai vis auga.

Konservatoriams paaukojo net 2 tūkstančius eurų

Kyla klausimas, kodėl kadenciją baigianti valdžia pasirūpino, kad E. Barčkus dar penkeriems metams užsitikrintų sočią ateitį ir nepaliko šio klausimo spręsti ateinančiai naujai valdžiai?

Galbūt ir tai tik atsitiktinumas, tačiau viena iškalbinga detalė kelia įvairių minčių. Vyriausioji rinkimų komisija skelbia, kad E. Barčkus per 2019 metais vykusių savivaldybių tarybų rinkimų kampaniją savo asmeniniu indėliu parėmė konservatorių partijos Radviliškio rajono rinkimų apygardoje kandidatų sąrašą. Įmonės „Radviliškio vanduo“ direktorius konservatorių politinei kampanijai iš savo kišenės paaukojo net 2 tūkstančius eurų.

Savivaldybės administracijos atstovų pasiteiravome, kiek dar panašių „dovanėlių“ nueinanti valdžia planuoja palikti naujajai valdžiai. Civilinės metrikacijos, informacinių technologijų ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė E. Zoltnerienė atsakė, jog iki šios valdžios kadencijos pabaigos į savivaldybės įmones ar įstaigas daugiau vadovų dar vienai kadencijai paskirti nebeplanuojama.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE