Spalio 27 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai tik po mero „paagitavimo“ pritarė tam

Politinis futbolas – brangus malonumas

Kol futbolo gerbėjai piktinasi skandalais šalies futbolo federacijos valdymo organuose, Radviliškio rajono savivaldybėje pilnu pajėgumu žaidžiamas politinis futbolas. Čia vienas iš pagrindinių „žaidėjų“ – pats rajono meras Vytautas Simelis, kuris yra asociacijos Futbolo sporto klubas „Radviliškis“ steigėjas ir valdybos pirmininkas. Privatus sporto klubas iš Radviliškio rajono savivaldybės biudžeto kasmet susižeria ne tik solidžią sumą pinigų, bet vieną po kito periminėja savivaldybės turtą – šią vasarą futbolo klubui perduotas neatlygintinai valdyti ir naudotis Radviliškio „Lietuvos Sąjūdžio“ stadionas su bėgimo takais, mažoji futbolo aikštė ir tribūnų pastatas, o visai neseniai – ir Radviliškio sporto arena.

Nors prieš gerą mėnesį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija dėl futbolo reikalų jau „nutarkavo“ mero V. Simelio sėdimąją, tačiau panašu, kad rajono vadovas antrą kartą lipa ant to paties grėblio. Turbūt noras padėti savo įsteigtam klubui yra didesnis už baimę gauti dar vieną nuobaudą iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos?

Už dyką perdavė stadioną su bėgimo takais

Futbolo sporto klubas „Radviliškis“ nepatenka tarp stipriausių šalies futbolo klubų ir pastaruoju metu net nežaidė aukščiausioje šalies futbolo lygoje, gal todėl mažai kas domėjosi, kas yra šio klubo steigėjai ir iš kokių šaltinių futbolininkams plaukia pinigai.

Tačiau Radviliškio rajono futbolo užkulisius šiek tiek praskleidė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, šių metų spalio mėnesį baigusi savo tyrimą dėl Radviliškio rajono mero V. Simelio elgesio atitikties Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms.

Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją sudomino šių metų gegužės 26 dienos Radviliškio rajono savivaldybės tarybos sprendimo dėl savivaldybės turto perdavimo Futbolo sporto klubui „Radviliškis“ priėmimo aplinkybės.

Šiuo sprendimu rajono Tarybos nariai, pirmininkaujami mero V. Simelio, pritarė tam, kad Futbolo sporto klubui „Radviliškis“ pagal panaudos sutartį, o tai reiškia – už dyką, 5-eriems metams būtų perduotas Radviliškio rajono savivaldybei priklausantis Radvilų gatvėje esantis „Lietuvos Sąjūdžio“ stadionas su bėgimo takais, mažoji futbolo aikštė ir tribūnų pastatas, kurie savivaldybei kainavo beveik pusę milijono eurų.

Politikų sprendimu, Futbolo sporto klubas perimtą turtą gali naudoti laisvu laiku nuo Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro numatytų veiklų pagal pasirašytą naudojimosi turtu grafiką.

Meras – futbolo klubo steigėjas ir valdybos pirmininkas

Tyrimą atlikusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija išsiaiškino, kad V. Simelis yra vienas iš asociacijos Futbolo sporto klubo „Radviliškis“ steigėjų ir valdybos pirmininkas, o kitas merui artimas asmuo – šio klubo steigėjas ir valdybos narys.

„Atkreiptinas dėmesys, kad Vytautas Simelis ir jam artimas asmuo yra du iš trijų valdybos narių, o Vytautas Simelis yra ir Sporto klubo valdybos pirmininkas (Sporto klubo prezidentas) ir vadovauja valdybos veiklai“, – pastebėjo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Tyrėjų teigimu, V. Simelio privatus interesas yra paremtas sąsajomis su sporto klubu. Akivaizdu, kad jis buvo suinteresuotas savo ir jam artimo asmens įsteigtos asociacijos veikla, juolab kad abu veikia Sporto klubo valdyboje.

Nepaisant to, šių metų gegužės 26 dieną V. Simelis nenusišalino svarstant Tarybos sprendimo projektą, bet būdamas suinteresuotas dalyvavo ir sprendė klausimą dėl „Lietuvos Sąjūdžio“ stadiono perdavimo panaudos pagrindais Futbolo sporto klubui.

„Toks elgesys nėra tinkamas interesų konflikto valdymą reglamentuojančių įstatymo nuostatų požiūriu ir negali būti pateisinamas argumentais, kad mero balsas šiuo atveju nebuvo lemiamas. Turėdamas privatų interesą ir siekdamas išvengti jo pagrindu kylančio interesų konflikto situacijos politikas privalėjo ne tik pareikšti apie nusišalinimą, bet ir jokia forma toliau nedalyvauti Tarybos posėdyje“, – konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Mero pasiteisinimai tyrėjų nesugraudino

Rajono vadovas prisipažino, kad vedė Tarybos posėdį ir nenusišalino sprendžiant jo paties įsteigto futbolo klubo reikalus. Be to, pats meras balsavo už tai, kad futbolo klubui būtų neatlygintinai perduotas savivaldybės stadionas.

„Aš sprendimui pritariau ir balsavau „už“. Tik po balsavimo atkreipiau dėmesį į sprendimo dėstomąją dalį, kad sprendimu perduodamas Radviliškio rajono savivaldybei nuosavybės teise priklausantis turtas Futbolo sporto klubui „Radviliškis“, – nepaisant akivaizdžių faktų, meras bandė vaidinti Nežiniuką. Jis Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją mėgino įtikinėti, esą futbolo klubo veikloje nedalyvaujantis, o sprendimą, už kurį jis balsavo, tvirtinti Tarybai pateikė Radviliškio rajono savivaldybės administracija.

„Mano balsavimas Tarybos posėdyje „už“ sprendimo priėmimą iš esmės nieko nelėmė, nes visi Tarybos nariai, išskyrus vieną susilaikiusį, sprendimui pritarė. Atsižvelgdamas į tai, manau, kad Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatų nepažeidžiau“, – gynėsi meras.

Vis dėlto Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos tyrėjų verdiktas buvo negailestingas rajono vadovui – nuspręsta, kad V. Simelis pažeidė Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas.

Mero įsteigtam futbolo klubui – savivaldybės pinigai

„Radviliškio naujienoms“ pradėjus domėtis rajono mero V. Simelio įsteigto futbolo klubo finansavimo šaltiniais paaiškėjo, kad pinigai į klubą teka iš Radviliškio rajono savivaldybės biudžeto.

Kaip informavo Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos, informacinių technologijų ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Simona Kaštelianovienė, vien šiemet rajono savivaldybė mero įsteigtam futbolo klubui skyrė 57 758 eurus. Rajono valdžia minėtam klubui buvo dosni ir praėjusiais metais.

Sporto areną perdavė tik merui „paagitavus“

Tačiau ir tai dar ne viskas. Spalio 27 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai svarstė, ar reikia tam pačiam futbolo klubui panaudos pagrindais neatlygintinai perduoti naudotis ir Radviliškio sporto arena.

Šį kartą V. Simelis pareiškė nusišalinantis nuo sprendimo priėmimo ir išbindzeno iš posėdžių salės. Likę „be galvos“ rajono politikai įsivėlė į ilgas diskusijas ir galop nepritarė tam, kad sporto arena būtų perduota futbolo klubui – nė vienas iš pasiūlymų nesulaukė rajono Tarybos narių balsų daugumos.

Tuomet į posėdžių salę netikėtai parėjo meras ir nesusilaikė neįkišęs savo nuomonės. „Jeigu dalyvauja čempionatuose ar turnyruose, mes turėtume juos pagloboti ir tą panaudos sutartį susirašyti. Aš tikrai pritarčiau tam“, – politikus „agitavo“ į posėdžių salę sugrįžęs meras.

Tik po mero kalbos politikai nusprendė už šį sprendimą balsuoti iš naujo. Tuomet V. Simelis vėl išsliūkino iš posėdžio salės, o didžioji dauguma politikų staiga pakeitė nuomonę ir priėmė futbolo klubui naudingą sprendimą.

Kadangi meras grįžo į posėdžių salę nebaigus nagrinėti futbolo klubą liečiančio klausimo ir pravedė savo „agitaciją“, labai panašu, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ir vėl turės darbo svarstyti mero elgesį, nes susidaro įspūdis, kad meras antrą kartą galėjo užlipti ant to paties grėblio.

Rajono meras ir vėl suka uodegą

„Radviliškio naujienos“ pasiteiravo paties rajono vadovo, ar jis nemano, jog už savo „paagitavimus“ viduryje svarstomo klausimo gali gauti dar vieną Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nuobaudą?

V. Simelis, kaip visada, savo kaltės nepripažino. „Aš jokios agitacijos už futbolo sporto klubą „Radviliškis“ nevykdžiau. Paaiškėjus, kad balsavimo procedūra bus kartojama, aš iš salės išėjau ir jokiame balsavime nedalyvavau. Balsavimo rezultatui aš neturėjau jokios įtakos“, – suko uodegą Radviliškio rajono meras.

Jis tikino teigiamai vertinantis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimus ir darantis išvadas.

Kaip mero elgesį įvertins Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, atsakymo teks palūkėti.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE