Socialdemokratė Eglė Ivanauskytė pasiūlė bent porą valandų per savaitę sudaryti galimybę sporto sale naudotis visiems norintiesiems. „Arena didelė

Politikų taikinyje – sportininkų treniruotės

Lietuvių liaudies išmintis byloja, kad devynis kartus pamatuok, o dešimtą – pjauk. Panašu, kad šia išmintimi nepasinaudojo didžioji dalis Radviliškio rajono savivaldybės tarybos deputatų, kurie spalio 27 dieną vykusiame posėdyje pirma nubalsavo, o paskui patys išsigando to, ką pridirbo, nes rajoną garsinantys futbolo ir krepšinio klubai žiemą galėjo likti be treniruočių salės.

Sportininkus nuo treniruočių lauke išgelbėjo vieningai balsavę penki socialdemokratai bei vienas „valstietis“, kurių dėka už sprendimo projektą buvo perbalsuota antrą kartą ir visi lengviau atsikvėpė, nes klaidą pavyko ištaisyti.

Savivaldybės ponai tempė gumą iki paskutinio termino

Spalio 27 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje daugiau nei pusę jo laiko užėmė vieno klausimo svarstymas, trukęs apie pusantros valandos. Net visų metų savivaldybės biudžetas dažnu atveju patvirtinamas kur kas greičiau, negu praėjusiame posėdyje svarstytas sprendimas, ar leisti krepšininkams ir futbolininkams savo treniruotėms nemokamai naudotis Radviliškio sporto arena.

Paaiškėjo, kad nemokamai sporto arenoje krepšininkai bei futbolininkai treniruojasi ir dabar, tačiau tai daro pagal laikinas sutartis, kurių pratęsti toliau nebeleidžia pasikeitę teisės aktai. Žinoma, šis klausimas turėjo būti išspręstas žymiai anksčiau, netempiant gumos iki paskutinio termino, tačiau savivaldybės administracija nematė reikalo skubėti, nors jau net keletą kartų gavo velnių nuo Vyriausybės atstovo, kuris reikalavo taisyti padėtį.

Salės pageidavo futbolininkai, krepšininkai ir… sodriečiai

Iš pradžių rajono Tarybos narius pasiekė sprendimo projektas, kuriame buvo pasiūlyta leisti futbolo sporto klubui „Radviliškis“ ir krepšininkų asociacijai „BC Radviliškis“ panaudos būdu 5-erius metus naudotis sporto arenos patalpomis, o sodriečių susivienijimui „Solidare“ – trejus metus.

Šį projektą svarstant Tarybos komitetuose ne vienam kilo klausimas, kaip į šią trijulę „įsipaišė“ sodriečiai, apie kurių sportinius laimėjimus daugeliui neteko girdėti ir net apskritai buvo neaišku, kokią sporto šaką jie planuoja kultivuoti.

Politikams buvo paaiškinta, esą minėti trys klubai patys kreipėsi į Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centrą ir pareiškė norą neatlygintinai naudotis sporto sale, esą todėl politikams ir buvo parengtas toks sprendimo projektas. Tam neprieštaravo ir sporto salę valdantis Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centras, kuris sutiko, kad sale nemokamai naudotųsi minėti trys klubai pagal pasirašytus grafikus, teikiant pirmenybę Radviliškio rajono savivaldybės švietimo įstaigoms, kurios sporto salę naudoja mokinių ugdymo procesui.

Politikams pristigo duomenų apie sodriečių sportinius laimėjimus

Matyt, toks paaiškinimas kai kurių politikų neįtikino, todėl buvo parengtas alternatyvus sprendimo projektas, pagal kurį, gavus daugumos rajono Tarybos narių pritarimą, sporto sale nemokamai galėtų naudotis tik minėti krepšinio bei futbolo klubai, o sodriečiai liktų „už borto“ arba galėtų pasiieškoti tinkamos salės nuomai už savo pinigus.

Tokio sprendimo pagrindinis argumentas buvo tas, jog krepšinio ir futbolo klubai garsina Radviliškio miesto vardą.

Futbolo sporto klubas „Radviliškis“ kiekvienais metais dalyvauja Lietuvos futbolo federacijos organizuojamuose čempionatuose, pirmenybėse bei turnyruose, neatlygintinai organizuoja masinio futbolo turnyrus vietos bendruomenėms, vaikams, skatina veteranų futbolą.

Krepšinio klubas „BC Radviliškis“ skatina jaunimą sportuoti, organizuoja ir prisideda rengiant mėgėjiškus krepšinio turnyrus mieste, organizuoja reprezentacinės Radviliškio miesto krepšinio komandos dalyvavimą Regionų krepšinio lygoje.

Kaip minėta, apie sodriečių sportinius laimėjimus politikai duomenų pristigo.

Tad rajono Tarybos nariams spalio 27 dieną teko galutinai apsispręsti, ar leisti sale nemokamai naudotis visiems trims klubams, ar tik krepšininkams bei futbolininkams.

Ar tikrai tik trys klubai nori sportuoti nemokamai?

Vos pradėjus svarstyti šį sprendimą rajono politikams kilo klausimų, kodėl panaudos pagrindais sporto sale siūloma naudotis tik trims klubams. Negi per visą rajoną neatsirado daugiau, kurie norėtų nemokamai sportuoti?

Sprendimo projektą rajono politikams pristatęs savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjas Arnoldas Matuzevičius pareiškė, kad trys klubai pateikė prašymus, todėl tiek jų ir buvo įtraukta į sprendimo projektą. Kai kurie salėje buvę politikai suabejojo, ar tikrai visiems klubams buvo pateikta informacija apie galimybę nemokamai sportuoti.

Savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjas politikus ėmė gąsdinti, kad jeigu jie pritars alternatyviam sprendimo projektui be sodriečių, gali sulaukti teisinių pasekmių. „Pasižiūrėjęs sprendimo projektą pasigendu motyvacijos. Ką tai reiškia? Pagal Viešojo administravimo įstatymą kiekvienas sprendimas, jeigu jis yra neigiamas prašančiojo atžvilgiu, jis turi būti motyvuotas, o tai reiškia, kad turi būti nurodytas teisinis pagrindas ir faktinės aplinkybės. Tiesiog noriu Tarybos narius perspėti, kad jeigu nebus pateikta sprendimo motyvų, alternatyvus variantas, kur yra nurodyti tik du subjektai, pateikus skundą byla teisme bus pralošta“, – teigė savivaldybės juristas, pro kurio „filtrą“ visi Tarybos sprendimų projektai turėtų praeiti dar prieš pateikiant juos tvirtinti rajono Tarybai.

Siūlė sudaryti galimybes nemokamai sportuoti visiems

Kad visi kiti klubai ar sporto aistruoliai nesijaustų nuskriausti, socialdemokratė Eglė Ivanauskytė pasiūlė bent porą valandų per savaitę sudaryti galimybę sporto sale naudotis visiems norintiesiems. „Arena didelė, todėl manau, kad tikrai sutilps visi, norintys sportuoti“, – sakė Tarybos narė.

Kitos nuomonės buvo „valstietis“ Jonas Povilaitis. „Jeigu mes pradėsim visiems teikinėti, tai kur jie sutilps? Antrą aukštą „dastatyti“ ar ką? Nu, čia kažkoks… nesuprantami dalykai“, – šnekėjo politikos veteranas.

Tarybos posėdžių salėje užvirė ilgos diskusijos.

Socialdemokratas Saulius Luščikas Švietimo ir sporto paslaugų centro direktoriaus Vaidoto Jakavičiaus paklausė, kaip jis vertina situaciją, kad šiuo metu vaikų futbolo treniruotės vyksta lauke jau sutemus. „Jūs patys žinote, kad vaikų krepšinio užsiėmimai nuo pirmadienio iki ketvirtadienio vyksta salėje, o tokio pat amžiaus vaikų futbolo užsiėmimai – lauke. Kaip jūs manot, ar jie turi sportuoti lauke, ar arenoje?“ – klausė jis V. Jakavičiaus.

Švietimo ir sporto paslaugų centro vadovas patikino, kad jaunieji futbolininkai sugrįš į sporto salę.

„Taip, aš tikiu, kad sugrįš. Praėjusiais metais buvo sugrįžę. Kokioje salėje jie buvo – Dariaus ir Girėno?! Ar esate buvęs toje salėje? Ar vaikai to nusipelnė? Kodėl mes vaikus nustumiam į paskutinę vietą?“ – piktinosi S. Luščikas, kurio teigimu, sale turi dalintis visi: ir krepšinio, ir futbolo, ir kitų šakų atstovai, tačiau svarbiausia, kad dėl to nenukentėtų ir nebūtų diskriminuojami sportuojantys vaikai.

Krepšininkai ir futbolininkai galėjo likti be sporto salės

Konservatorių frakcijos pirmininkė Skaidra Dišlė pasiūlė atidėti balsavimą, nes iškilo be galo daug dvejonių. „Gali kilti problemų ir dėl lygiateisiškumo, nes kaip paaiškėjo, yra ir daugiau norinčių naudotis sale, kurie galbūt nežinojo“, – kalbėjo S. Dišlė.

Išgirdęs politikų siūlymus atidėti klausimo svarstymą kitam posėdžiui, Švietimo ir sporto paslaugų centro direktorius V. Jakavičius politikus informavo, kad tokiu atveju iki kito Tarybos posėdžio krepšininkų ir futbolininkų jis nebegalės įleisti į sporto salę, nes šiuo metu pasirašyta trumpalaikė nuomos sutartis baigiasi, o jos pratęsti nebeleidžia šalies teisės aktai.

Išgirdęs direktoriaus žodžius posėdžiui pirmininkavęs „valstietis“ vicemeras Vytautas Krikščiūnas ėmė kolegas raginti, kad būtina pritarti sprendimui, kuriuo būtų leista krepšininkams ir futbolininkams nemokamai naudotis sale, o sodriečiai politikų sprendimo gali ir palaukti.

Nežinia, kas dėjosi šio politiko galvoje, nes atėjus metui balsuoti, jis pats už šį sprendimą iš viso nebalsavo.

Už tai, kad krepšinio ir futbolo klubai galėtų nemokamai naudotis sale, balsavo visi penki socialdemokratai: Kazimieras Račkauskis, Eglė Ivanauskytė, Vida Janulaitienė, Saulius Luščikas, Jonas Pravilonis ir vienas „valstietis“ Kęstutis Dambrauskas. Kiti 15 Tarybos narių savo nuomonės apskritai nepareiškė – nebalsavo nei už, nei prieš, nei susilaikė, nors visi sėdėjo posėdžių salėje.

Anksčiau parengtas pirmasis sprendimo projekto variantas, pagal kurį nemokamai galėtų sportuoti ne tik krepšinio ir futbolo klubai, bet ir sodriečiai, apskritai nesulaukė palaikymo – už šį sprendimą nebalsavo nė vienas rajono Tarybos narys.

Balsuojant iš naujo dauguma politikų pakeitė nuomonę

Po tokio balsavimo posėdžių salėje kilo sąmyšis. Pasigirdo net absurdiškų pasiūlymų, kad rajono Taryba atskiru savo įsakymu turėtų leisti Švietimo ir sporto paslaugų centrui pratęsti trumpalaikę sutartį, tarsi rajono politikai turėtų tokią teisę išdavinėti leidimus nesilaikyti įstatymų.

Į posėdžių salę sugrįžo ir „žaliasis“ meras Vytautas Simelis, kuris buvo nusišalinęs nuo minėto klausimo svarstymo, nes jis pats yra sporto salės prašiusio minėto futbolo klubo steigėjas bei valdybos pirmininkas.

„Jeigu dalyvauja čempionatuose ar turnyruose, mes turėtume juos pagloboti ir tą panaudos sutartį susirašyti. Aš tikrai pritarčiau tam“, – politikus agitavo į posėdžių salę sugrįžęs meras.

Tik vėliau susizgribta, jog tas alternatyvus sprendimas, kuris sulaukė daugiausiai Tarybos narių balsų, turi būti teikiamas pakartotiniam balsavimui. Tad galima sakyti, jog penki socialdemokratų ir vienas „valstiečio“ balsas suteikė galimybę visai rajono Tarybai dar kartą perbalsuoti už šį sprendimą.

Išgirdęs, jog balsavimas dėl sportininkų dar tęsiasi, meras V. Simelis vėl išbindzeno iš posėdžio salės, suprask, ir vėl nusišalino.

„Aš nesuprantu, ar čia Tarybos posėdis vyksta, ar čia turgus“, – posėdžio eiga piktinosi konservatorius Tomas Januševičius.

Pateikus klausimą pakartotiniam balsavimui, didžioji dauguma politikų staiga praregėjo ir pakeitė nuomonę. Šį kartą sprendimui, suteikiančiam teisę krepšininkams ir futbolininkams nemokamai naudotis sporto sale, pritarė visi Tarybos nariai, išskyrus abu „darbiečius“, kurie savo valios iš viso nepareiškė.

Tad ledo futbolo ir sniego krepšinio varžybos Radviliškio rajone kol kas nevyks, nes sportininkai ir toliau treniruosis salėje ant parketo.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE