Pociūnėlių pradinukams pamokos vyko Anykščiuose

Pociūnėlių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniams gegužės 30 dieną pamokos vyko kitoje aplinkoje – Anykščiuose esančiame Arklio muziejuje. Vaikai, lydimi mokytojų, dalyvavo edukacinėje programoje „Vaikai dunda, žemė bunda“.

Ši programa supažindina su XIX–XX amžiaus pirmosios pusės Lietuvoje gyvenusių vaikų užsiėmimu – senoviniais žaidimais, taip pat su juos lydėjusiomis tradicijomis.

Aukštaitiškos sodybos kieme moksleiviai žaidė ištvermės, sumanumo, reakcijos ir fizinių jėgų reikalaujančius senoviškus vaikų žaidimus. Žaisdami mokėsi komunikuoti, pastebėti draugą.

Užsiėmimo dalyviai sužinojo, kokia buvo vaikų kasdienybė, kokie pagrindiniai darbai, kaip vaikai linksminosi, dėl ko liūdėjo. Dauguma užsiėmimams naudojamų priemonių pagamintos muziejuje iš parankinių medžiagų.

Po edukacinio užsiėmimo pradinukai apsilankė kalvėje. Kalvis supažindino su naudojamais įrankiais, pademonstravo, kaip apdirbti geležį, norintys galėjo pūsti dumples žarijoms pakurstyti, atrakinti didžiulę senovinę spyną.

Iš kalvės mokiniai perėjo į kitą aplinką, kurioje susipažino su dar vienu senuoju amatu – audimu. Apžiūrėjo audimo įrankius, senovines kraičio skrynias, sužinojo, iš kur atsiranda siūlai, kaip jie nudažomi. Audėja pademonstravo savo darbą prie audimo staklių.

Paskui moksleiviai susipažino su arklių traukiamomis transporto priemonėmis – rogėmis, vežimais, karietomis.

Ši išvyka pradinukams suteikė galimybę savo teorines žinias praplėsti praktiniais įgūdžiais, vaizdiniais. Patys galėjo įsitikinti, kaip komandinis darnus darbas gali padėti įveikti kliūtis, laimėti.

Giedrė Petrėtienė, pradinių klasių mokytoja

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE