SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2023-06-08, Ketvirtadienis, 10:31:39 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Įvairenybės Paprastas ir daugeliui „įkandamas“ žąsies receptas Kalėdoms

Paprastas ir daugeliui „įkandamas“ žąsies receptas Kalėdoms

  • Paprastas ir daugeliui „įkandamas“ žąsies receptas Kalėdoms

    Lidl nuotr.

Panašu, kad Kūčių ir Kalėdų meniu daugelis jau išmoko planuoti iš anksto. Rodos, dar gruodžio pradžioje visi suskubo užsisakyti žuvies ir paukštienos šventiniam stalui, tačiau tai nereiškia, kad tiems, kurie maisto planavimą pasiliko paskutinei savaitei, teks nusivilti. Netikėtumo ir šventiškumo efektą susirinkusiems artimiesiems prie stalo gali užtikrinti paprasti dalykai. Puikus pasirinkimas galėtų būti žąsis, kuri dažnai siejama būtent su žiemos šventėmis.

Žąsį pirkėjai Lietuvoje noriai renkasi tiek šaldytą, tiek šviežią. Žąsys įprastai sveria apie 4-5 kg, todėl yra idealaus dydžio gausesnei šeimai. Tačiau kartu toks dydis yra puikus ir todėl, kad nereikės sukti galvos dėl mėsos likučių po šventinių pietų ar vakarienės kaip, pavyzdžiui, nutinka su kalakutu, kurio svoris gali viršyti net 10 kg. Vienintelis žąsies trūkumas – gali tekti pasivaržyti, kam atiteks šlaunelė ar sparnelis. Na, nebent... keptumėte kelias žąsis iškart!

Žąsiena nereikalauja ilgo marinavimo, todėl ją galima nusipirkti neskubant, tiesiog švenčių išvakarėse. Visgi, jeigu nuspręsite šį paukštį šaldyti, reikėtų jau iš anksto palikti jam pakankamai vietos šaldymo kameroje, kad nereikėtų žąsienos pjaustyti, ir atšildę galėtume kepti visą paukštį. Tai leis paruošti sultingą ir aromatingą patiekalą.

Vienintelis dalykas, dėl kurio reikėtų apsispręsti ir daugiau pagalvoti – tai priedai, kuriuos patieksite kartu. Prie žąsienos tinka rūgštesni obuoliai ir slyvos, spanguolės ir apelsinai. Kartu prie šios paukštienos dažniausiai patiekiama ir keptų šakninių daržovių – bulvių, morkų, salierų, pastarnokų ar burokėlių.

Taip pat reikėtų nusiteikti, kad kepant žąsį iš jos išbėgs daug taukų. Tačiau būtent jie kepamoms daržovėms ir kitiems priedams suteikia išskirtinį skonį. Be to, patariama išsiskyrusiais taukais kepamą žąsį vis palaistyti – taip galėsite mėgautis itin sultinga mėsa.

Apelsinais ir obuoliais gardinta kalėdinė žąsis su šakninėmis daržovėmis

Jums reikės:

žąsies,

2 svogūnų,

petražolių,

druskos,

pipirų,

tarkuoto imbiero (pasirinktinai)

3 obuolių,

2 apelsinų,

bulvių, morkų, salierų ir kitų mėgstamų šakinių daržovių.

Ruošimo eiga:

Pirmiausia trumpam pamerkite žąsį į šaltą vandenį. Tuomet ją išimkite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Smulkiai supjaustykite petražoles ir svogūnus, sumaišykite juos su druska ir pipirais. Šiuo mišiniu įtrinkite žąsį tiek iš išorės, tiek viduje. Prieskonių mišinio likučius sudėkite į paukščio vidų. Beje, šį mišinį galite praturtinti tarkuotu imbieru.

Pasiruoškite obuolius ir apelsinus. Juos gerai nuplaukite ir supjaustykite: obuolius ketvirčiais, išimdami sėklas, o apelsinus – griežinėliais. Sudėkite vaisių įdarą į paukščio vidų ir sutvirtinkite angą mediniu smeigtuku. Vietomis įpjaukite žąsies odą peiliu arba pabadykite šakute – tai leis kepant ištekėti taukams.

Kepimui paruoškite šaknines daržoves, pasūdykite ir pabarstykite jas pipirais. Išklokite kepimo indą daržovėmis, ant viršaus paguldykite paruoštą žąsį ir įpilkite šiek tiek vandens. Kepti reikėtų jau gerai įkaitintoje, 180 laipsnių karštumo orkaitėje. Kepant susidarančiu skysčiu vis palaistykite kepamą paukštį.

Priklausomai nuo žąsies dydžio ir jūsų orkaitės, kepimo procesas gali užtrukti apie 2-3 valandas. Pabaigoje, jei reikia, temperatūrą galima kiek kilstelėti, kad gražiai apskrustų tiek daržovės, tiek paukštis, tačiau stebėkite, kad žąsis nesudegtų. Patiekdami žąsį į stalą, kartu serviruokite tiek keptas daržoves, tiek obuolius bei apelsinus.

Be to, žąsį galima lėtai kepti per naktį – taip dieną turėsite laisvą orkaitę kitiems patiekalams. Tokiu atveju kepimo temperatūrą reikėtų nustatyti apie 100-110 laipsnių ir kepti žąsį maždaug 8 valandas. Tam, kad paukštis būtų sultingas ir gerai iškepęs, rinkitės uždarą kepimo indą arba kepimo rankovę. Per naktį keptą žąsį prieš valgydami ir tiekdami į stalą paskrudinkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 minučių.

Rekomenduojami video

Susijusios naujienos

Ar kada susimąstėte, kiek plastikinių maišelių per dieną sunaudojate: pakuojate produktus, o p...

Kokiomis aromato savybėmis pasižymi kava, subrandinta įvairiuose pasaulio regionuose?

1 mitas. Sunku atskirti kokybišką patalynę nuo nekokybiškos
Kiekvienas iš mūsų turi nors mažytę silpnybę, kurią slepia nuo aplinkinių akių ir šiukštu...
Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjima...
Specialistai sako: Lietuvoje viešai tiekiamas vanduo daugeliu atveju yra saugus, jį gerti galime b...
Smagus savaitgalio pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių...

Nuo liepos mėnesio skalbimo priemonių rinkoje pokyčiai – didėjant miltelių koncentraci...

Radviliškietė Antanina Samaškienė jau kelias savaites negali atsistebėti jos sode pražydusia l...
Kaip dažnai jums nutinka tokia situacija kai atsikeliate savaitgalį ryte ir užsimanote kokio nors...

Virtuvė yra dažnai apibūdinama kaip namų širdis ir dažniausiai svarbiausias dalykas v...

Kalėdos – viena iš laukiamiausių švenčių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų kalė...

Šiais laikais, kai technologijos taip ištobulėjusios, nė vienas neįsivaizduojame...

Turizmo prekės – tai labai svarbios prekės, kuriomis reikėtų pasirūpinti iš ank...

Radviliškietė Vilija P. (redakcijai pavardė žinoma) į portalą www.radviliškion...

Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš t...

Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu p...

Vasaros karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrim...

Artėja akimirka, kai merginos it karalaitės spinduliuos grožiu bei elegancija. Tiesa, jau pra...

Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje ve...
Lietuvos rinkoje pasirodė atnaujintas „Peugeot 208“ automobilis, kuris šį pavasarį pasiekė ...
Nors rytais vis dažniau pažadina pliaupiantis lietus, dauguma žmonių dar gyvena mintimis apie pr...

Duona yra bene pagrindinis maisto produktas daugeliui žmonių visame pasaulyje, valgoma jau keli...

Dar visai neseniai kokosų pienas parduotuvių lentynose visiems atrodė egzotika – prabangos daly...
Šiandienos Orai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas