NULL

Panorusios būti turtuolėmis trys moterys sukčiams patikėjo beveik 90 tūkstančių eurų

Per nepilną mėnesį Šiaulių apskrities policija sulaukė net trijų nuo sukčių nukentėjusių moterų pareiškimų dėl didžiulių sukčių iš jų išviliotų pinigų. Bendra jų suma siekia beveik 90 tūkstančių eurų. Patikėjusios jiems nepažįstamų žmonių pasakojimais apie galimybę uždirbti didžiulius pelnus, investuojant į prekybą kriptovaliutomis, bei apakintos interneto platformoje jiems suformuotų iliustracijų, kaip auga investicijų pelnas, moterys tariamiems investitoriams patikėjo ne tik savo santaupas, bet dar ir pasiėmė paskolų iš bankų, kad tik uždarbis būtų didesnis.

Šias nusikalstamas veikas tiriantys Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, norėdami apsaugoti gyventojus nuo pinigus praradimo, papasakojo apie scenarijų, kurį sukčiai taiko investicijų neišmanantiems žmonėms ir pasisavina jų pinigus.

Pasak Šiaulių apskrities policijos atstovės spaudai Gailos Smagriūnienės, visos trys nukentėjusiosios ant sukčių kabliuko pateko naršydamos socialiniame tinkle „Facebook“. Pamačiusios reklamą apie galimybę užsidirbti pinigų ar klausimą „Kiek išmanai apie savo finansinę padėtį“, jos nutarė pasmalsauti ir paspaudė ant nuorodos. Jų buvo paprašyta užpildyti anketą, kurioje reikėjo nurodyti asmens duomenis.

Jau kitą dieną moterys sulaukė telefoninių skambučių. Skambino rusakalbiai. Vadybininkais ar finansų konsultantais prisistatę asmenys pasakojo apie sėkmingas žmonių investicijas, jų uždirbtus didžiulius pelnus ir gundė pabandyti, pradžiai investuojant nedidelę pinigų sumą. Viena moterų investavo 100, kitos – po 200 eurų ir nurodytoje investavimo platformoje pamatė, kaip per porą dienų ūgtelėjo jų investuotų pinigų suma. Vienai nukentėjusiųjų net buvo leista pirminį uždarbį pasiimti. Moterys, patikėjusios akivaizdžia, vizualizuotai pateikta praturtėjimo galimybe bei konsultantų įtaigumu nepraleisti progos daugiau užsidirbti, pasiryžo investicijas tęsti. Tik buvo problemėlė – nė viena tam neturėjo pinigų.

Paslaugieji konsultantai greit pakišo mintį – pasiūlė paimti paskolą. Viena jų paėmė 5 tūkstančius eurų, kita – 9 tūkstančius eurų, trečia – 25 tūkstančius eurų.

Konsultantai pasišovė moterims pagelbėti, investuojant šiuos pinigus. Tuo tikslu jos savo kompiuteriuose įsidiegė ANYDESK programėles, sudarančias galimybę prisijungti prie jų kompiuterio ir jį valdyti nuotolinio nuotoliniu būdu. Taigi jų kompiuteris dieną ir naktį atsidūrė nepažįstamų asmenų dispozicijoje. Moterys interneto platformoje ir toliau stebėjo, kaip jų investuoti pinigai auga kaip ant mielių.

Problemos prasidėjo, kai investitorės panoro pasiimti bent dalį gauto pelno. Tada jos buvo nukreiptos bendrauti su „finansų analitiku“. Šis paaiškino, kad, norint tai padaryti, reikia įsigyti pinigų legalizavimo sertifikatą, sumokėti pajamų mokestį. Mokesčiai siekė ne vieną tūkstantį eurų. Tad moterims teko imti naujas paskolas. Tačiau ir sumokėjusios mokesčius jos pinigų neatgavo.

Vis atsirasdavo naujų kliūčių ir buvo reikalaujama dar ir dar pinigų joms įveikti. Kai viena moteris, pasakė, kad nebeturi, kur gauti pinigų, jai buvo pasiūlyta bankui užstatyti savo būstą. Kita nevilties apimta moteris susirado rusišką interneto svetainę, kurioje buvo siūloma pagalba, atgaunat apgaule pasisavintus pinigus. Čia ir vėl moteris pateko į sukčių spąstus – pervedusi jiems beveik 5 tūkstančius eurų, jokios pagalbos ji taip ir nesulaukė.

Trečia moteris buvo paversta nusikalstamos veikos bendrininke, nes jai, norint atgauti pinigus, buvo pasiūlyta leisti naudotis savo banko sąskaita žmonėms, neturintiems banko sąskaitos. Tris mėnesius į moters banko sąskaitą plaukė pinigai iš visur ir įvairiomis sumomis, kurias ji turėjo pervesti į „finansų analitiko“ nurodytą sąskaitą. Kai moteriai kilo įtarimas, kad su jos sąskaita dedasi negeri dalykai, ir ji nebesutiko leisti naudotis ja bei pasakė, kad kreipsis į teisėsaugos institucijas, sulaukė grasinimų susidoroti su ja. Tada nukentėjusiajai dar labiau sustiprėjo įtarimas, jog ji pateko į sukčių rankas ir per jos sąskaitą buvo plaunami iš kitų asmenų taip pat sukčių išvilioti pinigai.

„Taigi policijos tyrėjai akcentuoja vieną dalyką – neslėpkite nuo aplinkinių staiga iš dangaus nukritusio stebuklingo pasiūlymo greit praturtėti, nepasikliaukite vien paslaptingais internetiniais ir telefoniniais konsultantais, o pasikalbėkite su artimaisiais, banko ar policijos darbuotojais. Jie tikrai padės jums atsipeikėti ir atskirti pelus nuo grūdų“, – pataria Šiaulių apskrities policijos atstovė spaudai G. Smagriūnienė.

Parengė Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE