SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2023-02-03, Penktadienis, 18:58:54 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Sveikata Organizmo gynybai žiemą pasitelkite fermentuotas daržoves – pasigaminkite kimči

Organizmo gynybai žiemą pasitelkite fermentuotas daržoves – pasigaminkite kimči

Nenuginčijama nauda sveikatai pasižyminčios raugintos daržovės užima garbingą vietą daugelio šalių virtuvėse. Visgi kai kurios tautos puoselėja ypatingą meilę ir prieraišumą fermentuotiems produktams. Jeigu jau atsivalgėte raugintų kopūstų, paįvairinkite fermentuotų produktų meniu namuose gamintais kimči.

Raugintose, fermentuotose daržovėse gausu probiotikų – gerųjų bakterijų, kurios gali sustiprinti organizmo mikrobiomą, pagerinti žarnyno veiklą, o per tai ir bendrą organizmo atsparumą virusams ar uždegimams.

Rauginimas yra vienas seniausių būdų išsaugoti produktus maistingus, tad atlikta daugybė tyrimų, kaip toks tradicijose įsišaknijęs maistas veikia sveikatą. Fermentuoti produktai gali ne tik papildyti „gerųjų bakterijų“ gretas žmogaus organizme, bet ir yra svarbus maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant baltymus, riebalų rūgštis, tirpiąsias skaidulas, mineralus, vitaminus ir kai kurias nepakeičiamas aminorūgštis.

Siekiant kuo didesnės naudos sveikatai, mitybos specialistai rekomenduoja termiškai neapdoroti raugintų daržovių ir valgyti jas dažnai, bet po nedaug – kaip savarankišką užkandį, arba po 1-2 šaukštus greta pietų ar vakarienės patiekalų.

„Pavyzdžiui, korėjiečiai fermentuotas daržoves kimči – dažniausiai tai su imbieru ir česnakais fermentuoti Pekino kopūstai, valgo kartu su kiekvienu patiekalu. Tai labai gilios tradicijos. Teigiama, kad pikantiško skonio kimči subalansuoja visų patiekalų skonius, be to – gerina virškinimą, subalansuoja cukraus kiekį organizme ir, tikima, lėtina senėjimo procesus“, – pasakoja maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė ir dalinasi nesudėtingu kimči receptu.

Reikės: 1 didesnio Pekino kopūsto, 1 baltojo ridiko, pusės puodelio stambios druskos, šaukšto trinto česnako (5-7 skiltelių), šaukšto trinto imbiero, 2 šaukštų žuvies padažo, 1-5 šaukštų čili pipirų dribsnių (kiekis priklauso nuo pageidaujamo aštrumo), 4 laiškinių svogūnų, vandens.

Gaminame: gerai nuplautą Pekino kopūstą išilgai supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kotą ir supjaustykite stambiomis, 3-5 cm juostomis. Kietesnes dalis pjaustykite smulkiau, minkštesnes – stambiau. Įtrinkite kopūsto gabalėlius druska ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų daržoves, išmaišykite. Uždenkite kopūstus lėkšte ar lentele ir, paslėgę kokiu sunkesniu daiktu, palikite 6 valandoms. Kopūstus pamaišykite kas kelias valandas.

„Galima daryti ir kitaip. Druską ištirpinti vandenyje, kopūstus sudėti į maistinį plastiko maišelį, užpilti sūrymu ir užsukti. Kas porą valandų švelniai pakratyti maišelį, kad sūrymas vienodai pasiskirstytų“, – teigia B. Baratinskaitė.

Vėliau kopūstus nuplaukite po tekančiu vandeniu ir palikite nusivarvėti. Plonomis juostelėmis supjaustykite baltąjį ridiką, susmulkinkite laiškinius svogūnus ir sausame inde sumaišykite su trintu česnaku, imbieru, žuvies padažu, čili dribsniais. Į šį mišinį dėkite nusausintus kopūstus ir gerai viską išmaišykite rankomis, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Dėkite kopūstus į indą vis pagrūsdami, kad liktų kuo mažiau oro, o sūrymas apsemtų daržoves. Paslėkite ir 1-5 dienas (priklausomai nuo norimo rezultato) laikykite kambario temperatūroje, tamsioje vietoje. Vėliau uždenkite ir laikykite šaldytuve, kad fermentacijos procesas sulėtėtų.

„Kimči kvapas gana aitrus, tad rekomenduočiau juos laikyti sandariame inde, kurį dar galima įdėti į kitą uždaromą indą. Kimči galima valgyti kaip užkandį arba skaninti jais troškinius, sriubas. Pamėginę kimči pagaminti vieną kartą, žinosite, koks aštrumas jums patinka, taip pat galėsite eksperimentuoti pridėdami savo mylimų prieskonių, daržovių bei žalumynų“, – sako B. Baratinskaitė.

Parengė Jonas MARCINKUS

Rekomenduojami video

Susijusios naujienos

Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje įvyko susitikimas su sveikos gyvensenos i...
Nėštumo laikotarpis neabejotinai yra ypatingas kiekvienai moteriai. Išskirtinis dėmesys turėtų...
Nors moterys ir toliau sudaro daugumą motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjų, per kelerius met...
Pacientų patogumui nuo 10-ies iki 30 dienų pratęstas kompensuojamųjų vaistų receptų galiojimo...
Pastaruoju metu tikrą diskusijų audrą sukėlė Sveikatos apsaugos ministro užmojis neskiepytų v...

Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali b...

Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis,...

Žydint įvairiems augalams ir pievoms padaugėja įkvepiamųjų alergenų sukeltų alergijų. Ž...

Atkreipiame dėmesį, kad norėdami teritorinėje ligonių kasoje gauti administracinę paslaugą, t...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratoriai perspėja, kad L...
Mėgautis šviežiomis uogomis, o ypač iš savo daržo – didelis malonumas. Visi gerai žinome be...
Sinoptikai praneša, kad artimiausiomis dienomis Lietuvoje toliau tęsis kaitra. Temperatūra dienom...

Ekstremaliausių išbandymų mūsų odai pažeria du metų laikai – žiema ir vasara....

Nebūkime abejingi savo sveikatai ir išnaudokime siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Ši...
Skendimai – didžiausias poilsiautojų prie vandens siaubas. Nors dažnai kalbama apie vasarą tyk...

Vienos geriausių Australijos dietologių, Dr. Rosemary Stanton, teigimu, šiais laikais ga...

Vasarą džiaugiamės šiluma, gausiu daržovių ir vaisių derliumi. Dažnas iš mū...

Prasidėjus rudeniniam grybų sezonui daugelis skuba pagrybauti, maloniai pasivaikščioti ir pails...
Keičiantis orams, vis dažniau aplink save išgirstame ir pamatome šniurkščiojančių, kosėjan...
Ebolos hemoraginė karštligė – tai sunki, dažnai mirtina žmonių, primatų (beždžionių) lig...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos primena, kad rugsėjo 15 d. minima Pasaulinė limfomos diena. ...
Žuvis ir jūros produktai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir reko...
Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo šių metų...
Neseniai į Vokietiją (Berlyną) gyventi persikėlusi šiaulietė Roma Deiva R. džiaugiasi, kad ga...
Balsavimas
  • už Kazimierą Račkauskį (Lietuvos socialdemokratų partija)
  • už Ernestą Mončauską (Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“)
  • už Jolantą Margaitienę (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai)
  • už Justiną Pranį (Liberalų sąjūdis)
  • už Gediminą Lipnevičių (Lietuvos regionų partija)
  • už Vytautą Krikščiūną (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga)
  • už Zitą Žvikienę (Darbo partija)
  • nežinau, nesu apsisprendęs
Šiandienos Orai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas