„Siūlyčiau kitą kartą

Mokinių maitinimas – kaip kaulas gerklėje

Praėjusią savaitę vykęs Radviliškio rajono tarybos posėdis truko ilgiau kaip 6 valandas, tačiau bene daugiausiai aistrų sukėlė socialdemokratų pasiūlymas stabdyti moksleivių maitinimo konkursą ir įpareigoti mokyklas pačias vėl pradėti gaminti maistą savo mokiniams.

Nors daugybė vaikų ir tėvų nuolat viešai kalba apie tai, kad vaikus maitinanti privati firma tiekia neskanų maistą, kurio vaikai nevalgo, kelia kitas negeroves, tačiau švietimo įstaigų vadovai ir savivaldybės valdininkai per Tarybos posėdį politikus įtikinėjo, jog dėl netinkamo vaikų maitinimo nesulaukia nė vieno skundo, todėl reikia likti prie senosios tvarkos. Tad ir šį kartą dauguma rajono politikų liko kurti tėvų bei vaikų skundams.

Ragino neatimti iš vaikų skaniausio kąsnio

Tarybos sprendimo projektą parengęs socialdemokratas Saulius Luščikas buvo pakviestas jį pristatyti rajono Tarybos nariams. „Labai gaila, kad iš pačios pažeidžiamiausios mūsų visuomenės dalies – vaikų – atimamas skaniausias duonos kąsnis. Kodėl? Todėl, kad mes, visi politikai, bijome priimti kategoriškus sprendimus. Visi matome, bet nieko nedarome. Mokinių maitinimo problema Radviliškio rajono mokyklose sprendžiama jau ne vienerius metus – nuo to laiko, kai šią funkciją iš mokyklų perėmė privati įmonė. Prasidėjo gyventojų skundai, maiste rasta kirminų, vaikai nevalgo, kai kam atrodo, kad maistas pateiktas neetiškai, vėliau paaiškėjo, kad vaikams tiekiami patiekalai gaminami ne iš ekologiškų produktų. Direktoriai tai pamatė po kiek laiko? Kiek laiko vaikai buvo maitinami neekologišku maistu, o mokama už ekologišką…“ – mokyklų vadovų neveiklumu stebėjosi politikas.

Jis sakė, kad rugsėjo 22 dieną savivaldybei pateikė Tarybos sprendimo projektą, kuris įpareigotų švietimo įstaigų vadovus nutraukti mokinių maitinimo paslaugos pirkimą ir mokinių maitinimą organizuoti savarankiškai, neperkant paslaugos. S. Luščikas siūlė sudaryti darbo grupę, kuri išanalizuotų lėšų poreikį, ir kitame Tarybos posėdyje pateiktų projektą.

„Aš manau, kad priėmus šį sprendimą vieną kartą baigtųsi tas juokas pro ašaras su įmone, kuri teikia paslaugas. Baikim vieną kartą cirkus ir padarykim sprendimą iki galo“, – kolegas ragino Tarybos narys.

Džiaugėsi, kad nuo mokyklos maisto vaikai netunka

Į tribūną pakviestas Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Laisvūnas Vaičiūnas pareiškė, kad netinkamo vaikų maitinimo tema visada yra, buvo ir bus.

Vedėjas sakė, jog jau kitą dieną po Tarybos posėdžio savivaldybėje turės būti atplėšti viešojo konkurso pasiūlymų vokai ir išrinktas naujas laimėtojas, kuris vaikus maitins artimiausiais metais.

Dėl to, kad vaikai nevalgo mokyklose tiekiamo maisto, vedėjas apkaltino jų tėvus. Pasak vedėjo, negalima apeliuoti, kad mokyklose maistas yra neskanus, nes vaikai jo nevalgo, nes „geri“ tėvai jiems duoda pinigėlių, už kuriuos jie eina pirkti maisto į kepyklėles arba važiuoja pirkti kebabų.

Vedėjas pareiškė, jog šiuo metu dietologai yra susirūpinę didele problema – vaikų antsvoriu, kuris iš tikrųjų yra ne mokyklų valgyklų nuopelnas. Jis siūlė visiems susirūpinti dėl sveikos mitybos pagrindų diegimo mokykloje.

„Mokyklos neturi nė vieno skundo dėl maitinimo. Nežinia, iš kur tie skundai ateina. Tai liaudiškai tariant VBS-as (viena boba sakė, – redakcijos pastaba) kažkoks“, – rajono politikams iš tribūnos rėžė Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Valdininkui pasiūlė pačiam užsukti į mokyklų valgyklas

Išklausęs vedėjo L. Vaičiūno išvedžiojimus neišlaikė socialdemokratas Kazimieras Račkauskis. „Graudu klausyti – dviem žodžiais. Vedėjau, ar jūs žinot, kad šiais dienai pasirašyta sutartis yra nevykdoma?“ – paklausė jis valdininko.

„Nevykdoma dėl tos ekologinės pozicijos…“ – pripažino L. Vaičiūnas.

„Pirmiausia, sutartis nevykdoma dėl ekologinės pozicijos, Antra, turėjo būti įgyvendintas projektas, kad vaikai galėtų atsiskaityti nenaudojant grynųjų pinigų, tačiau tai neįgyvendinta. Trečia, kad vaikai galėtų atsiskaityti nepriklausomai pagal tai, moka už maistą savo pinigėliais, ar nemoka, kad nebūtų skirstomi. Šiai dienai sutartis yra pasibaigusi, o tas dalykas yra neįgyvendintas. Jūs nieko nepadarėt, kad būtų įgyvendintas. Jūsų kalbos apie tai, kad dėl infliacijos dabar pradėsim mažiau vaikus maitinti, atrodo juokingai ir graudžiai. Aš siūlyčiau kitą kartą, kai atvažiuosit į mokyklą Rugsėjo 1-ąją, ne su skambučiu pabarškinti atsistojus, o nueiti pasižiūrėti į valgyklą, kokia reali situacija, pakalbėti su tėvais. Jūs sakot, kad nesiskundžia tėvai. Ar jūs žinot, kodėl nesiskundžia tėvai? Todėl, kad Šeduvos mokykloje tik 20 vaikų valgo už savo pinigėlius. Apie ką jūs kalbat?“ – dažniau atvažiuoti į mokyklas vedėją ragino K. Račkauskis.

Politikus gąsdino blogesniais mokinių rezultatais

Visų mokyklų direktorių vardu į rajono politikus kreipėsi Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos direktorė Rasa Dagienė. Ji sakė, kad svarstomas sprendimas paliestų 10 rajono mokyklų.

„Visi vadovai buvom susitikę pakalbėti ir bandėm iš šono pažiūrėti pliusus ir minusus. Labai apgailestauju, bet mes pliusų neradom, bet radom septynis apibendrintus minusus“, – sakė mokyklos direktorė.

Ji sakė neįsivaizduojanti kur reikėtų surasti laiko valgyklai mokykloje įsteigti. „Yra įrodyta, kad mokyklos vadovas įtakoja 25 procentus mokinių rezultatų. Tai yra milžiniški skaičiai. Jeigu mes tą laiką skirsime valgydinimo organizavimui, net ne organizavimui, o patys maitintumėm, tai to laiko būtų dar mažiau, todėl apie ugdymo rezultatus, jų kokybę reikėtų pakalbėti jau visai kitaip, reikėtų mažiausiai poros-trejeto metų atidirbti sistemą“, – blogesniais mokinių rezultatais, jeigu mokyklų direktoriams vėl reikėtų patiems rūpintis vaikų maitinimu, politikus gąsdino švietimo įstaigos vadovė.

R. Dagienė politikus įtikinėjo, jog nė viena švietimo įstaiga negauna jokių skundų dėl vaikų maitinimo. „Aš dar tarp kitko vakar pasikėliau visus šiais metais vykusių 19-os tėvų susirinkimų protokolus, kuriuose yra išdėstomi siūlymai, sprendimai ir nutarimai, ten nėra nusiskundimų dėl maitinimo. Vakar visi direktoriai buvome dar kartą susitikę Šeduvoje. Klausėme, ar turėjote šiais metais nusiskundimų dėl maitinimo? Visi vienbalsiai atsakė: „Neturėjome“. Tai aš jums sakau, mums yra keistas toks staigus sprendimas“, – įpareigojimo mokinių maitinimą organizuoti savarankiškai kratėsi progimnazijos vadovė.

Dauguma politikų sprendimo nepalaikė

Mokyklos direktorės kalba neįtikino Tarybos nario K. Račkauskio. Pasak jo, už sutarties vykdymo priežiūrą yra atsakingi mokyklų direktoriai. „Kodėl jie nereikalauja, kad sutartis būtų vykdoma, aš atsakyti negaliu“, – kalbėjo jis.

Politiko nuomone, jeigu maistas būtų tinkamas, vaikai jį valgytų. Jis prisiminė, kad vaikai ir seniau noriai valgydavo maistą, kai už jo ruošimą buvo atsakingos pačios mokyklos.

„Ką išgirdom iš direktorės: kokie pliusai, kokie minusai? Tai man darbo padaugės, elektra pabrango, burokėliai brangesni bus, jeigu aš pirksiu pati, o ne „Bruneros“ atveš. Apie vaikų sveikatą net neužsiminta. Norėtųsi, kad kuo daugiau būtų atsižvelgta į vaikų gerovę, o ne į darbo mažinimą, kad būtų lengviau, paprasčiau. Mes pirmiausiai turim žiūrėti, kad vaikui būtų gerai. Jeigu vaikas neina valgyti, kažkur yra problema. Liūdna, kad 21 amžiuje mes dar turime tokia tema diskutuoti. Todėl prašau, jeigu mes šiandien nepriimsim šito sprendimo, rytoj bus atplėšti vokai ir mes su „Bruneros“ įklimpsim dar trejiems metams. Aš jau šiandien jums galiu tai garantuoti. Labai visų prašau: palaikykit šiandien tą sprendimą, kad rytoj neturėtumėm naujos problemos“, – Tarybos narius kvietė K. Račkauskis.

Vis dėlto, už tai, kad mokinių maitinimą savarankiškai organizuotų pačios mokyklos, balsavo tik 8 rajono Tarybos nariai: socialdemokratai Kazimieras Račkauskis, Eglė Ivanauskytė, Vida Janulaitienė, Saulius Luščikas ir Jonas Pravilonis, „valstietis“ Kęstutis Dambrauskas ir „darbiečiai“ Zita Žvikienė bei Jurgis Baublys.

Sprendimui nepritarė ir balsuodami susilaikė 11 Tarybos narių: visi konservatoriai, o kartu su jais – nepartinis Gediminas Lipnevičius, „valstietis“ Vytautas Krikščiūnas ir „žaliasis“ meras Vytautas Simelis.

Balsavimo rezultatai sukėlė audrą socialiniuose tinkluose

Balsavimo rezultatai sukėlė tikrą audrą socialiniuose tinkluose. Pateikiame keletą nuasmenintų gyventojų komentarų, kurie turbūt labiausiai atspindi vaikus į mokyklas leidžiančių tėvų nuotaikas.

„Pavargo tėvai kovoti su vėjo malūnais. Kam nepatinka maistas, priprato neštis iš namų, o vyresnieji laksto po parduotuves ir kebabines.“

„Vaikai mokyklose, deja, bet nevalgo… Nėra kam ir besiskųsti, nes jie tiesiog ten nevalgo. Visi jau susitaikė, kad vaikai užkandžiauja mieste.“

„Tėvai pavargo skųstis… Naudos nėra, o puolimai, kad išsižiojai su savo nepalankia nuomone, būna ohoho…“

„Juokingiausia yra tai, jog mokyklos administracija, mokytojai rėkia, kad maistas skanus, viskas gerai. Bet patys ponai joje nevalgo ir vežasi iš kavinių. Tai tada kyla klausimas: „Gerbiamieji kodėl jūs nevalgote mokyklų valgyklose jei maistas pagal jus yra labai skanus?“.“

„Prieš kelias dienas buvau susirinkime, kur dalyvavo ir administracija ir tėvai, visi vienbalsiai pritarė, kad maistas neskanus, o dar didesnė bėda, kad juokingos porcijos! Bent jau aš negirdėjau nė vieno pasisakančio, kad viskas gerai su maitinimu. Gal, kad taip drąsiai teigti, jog niekas nesiskundžia, manau, reikėtų pirmiausia apklausą mokyklose padaryti ir pamatytume realią situaciją, o ne tą, kurią nori kažkas matyti.“

„Kaip tai nėra skundų… Žiauru. Jau kelinti metai dedam iš namų maistą…“

„Skundėmės ir ką? Nieko… Dedame maistą į termosiuką ir nešasi savo. Maistas tikrai tragiškas.“

„Buvo juk krūvos parašų surinkta, kaip skundų nėra, taip nėra.“

„Skundų nėra, nes niekas į skundus nereaguoja. Tik galėtų susimąstyti, kodėl tiek daug vaikų su maisto dežutėmis mokykloje? O ir tie neturi vietos, kur pavalgyti.“

„Užsisakėm kolektyvas darbe maisto iš vienos mokyklos. Sakom, na, paragaukim, gal tikrai tie mūsų vaikai išsigalvoja. Na, žinokit, siaubas, tikrai neskanu, nėra ką ir pridurti.“

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE