J. Margaitienę mero poste norėjo matyti 4556 gyventojai

Mero rinkimuose vienas kaimas pateikė staigmeną

Kovo 19 dieną vykę Radviliškio rajono mero rinkimai baigėsi užtikrinta socialdemokratų kandidato Kazimiero Račkauskio pergale. Atidarius urnas ir suskaičiavus rinkėjų balsus paaiškėjo, kad už šį kandidatą savo balsus atidavė 63,56 procento nuo visų balsuoti atėjusių rinkėjų.

Nors prieš porą savaičių vykęs pirmasis mero rinkimų turas sėkmingesnis buvo konservatorių kandidatei Jolantai Margaitienei, tačiau kovo 19 dieną ją mero pareigose norėjo matyti mažesnė dalis balsavusiųjų – tik 34,90 procento gyventojų.

Nors visose rajono balsavimo apylinkėse persvara buvo K. Račkauskio pusėje, tačiau vienas kaimas pateikė staigmeną – jo gyventojai mere „išsirinko“ J. Margaitienę.

Į priekį išsiveržė nuo pat pradžių

Nors pirmajame mero rinkimų ture, kuris vyko kovo 5 dieną, didesnio rinkėjų palaikymo sulaukė konservatorių partijos kandidatė J. Margaitienė, tačiau antrame ture visi balsai skaičiuojami iš naujo, todėl abiejų kandidatų starto pozicijos buvo vienodos.

Sekmadienio vakarą uždarius rinkimų apylinkių duris ir pradėjus skaičiuoti balsus į priekį iš karto išsiveržė socialdemokratas K. Račkauskis.

Kadangi pirmieji duomenys ateina iš mažųjų, kaimiškų rinkimų apylinkių, tai palaikantys atsiliekančią kandidatę vis dar turėjo vilties, jog rezultatas gali pasikeiti, kai bus suskaičiuoti Šeduvos ir Radviliškio didžiųjų apylinkių rinkėjų balsai, dažnai lemiantys rinkimų baigtį.

Vis dėlto jokių netikėtumų neįvyko ir sulaukus rezultatų iš didžiųjų apylinkių, kuriose užtikrintai pirmavo socialdemokratas, todėl J. Margaitienei teko pripažinti varžovo pergalę.

Šventė užtikrintą pergalę

Iš viso už K. Račkauskį balsavo 8299 rinkėjai, o tai sudarė net 63,56 procento nuo visų dalyvavusių rinkėjų ir lėmė užtikrintą jo pergalę mero rinkimuose.

Didžiausio palaikymo šis kandidatas sulaukė Kutiškių (74,61 procento), Daugėlaičių (73,33 procento), Šniūraičių (71,62 procento), Aukštelkų (71,37 procento), Alksniupių (69,97 procento), Pakiršinio (69,75 procento), ir Šaukoto (69,60 procento) rinkimų apylinkėse.

K. Račkauskis prieš savo varžovę pirmavo visose apylinkėse išskyrus Vėriškius – čia už šį kandidatą balsavo mažiau nei pusė rinkėjų – tik 45,41 procento.

Labai nedidele balsų persvara socialdemokratas pirmavo ir Tyrulių (51,18 procento) bei Pociūnėlių (53,33 procento) rinkimų apylinkėse.

Baisogaloje už K. Račkauskį savo balsą atidavė 59,34 procento balsavusiųjų, visur kitur šį kandidatą palaikančių rinkėjų skaičius perkopė 60 procentų ribą.

Kandidato Račkauskio gauti balsai.

Pirmavo tik vienoje apylinkėje

J. Margaitienę mero poste norėjo matyti 4556 gyventojai, o tai sudarė 34,90 procento nuo visų dalyvavusių rinkėjų.

Ši kandidatė pergalę pasiekė tik vieninteliame Vėriškių kaime, kurio rinkėjai konservatorių atstovei skyrė net 54,59 procento balsų. Tad jeigu būtų vykę Vėriškių kaimo mero rinkimai, čia pergalę būtų pasiekusi J. Margaitienė. Visose kitose rinkimų apylinkėse jai teko pripažinti varžovo pranašumą.

Daugiausiai J. Margaitienės gerbėjų be jau minėtų Vėriškių gyvena Tyrulių (48,82 procento), Pociūnėlių (46,67 procento), Baisogalos (40,66 procento), Skėmių (39,75 procento), Šiaulėnų (38,51 procento), Radviliškio miesto Kudirkos (38,22 procento) ir Eibariškių (37,94 procento) rinkimų apylinkėse.

Mažiausiai palaikymo ši kandidatė sulaukė Kutiškių (25,39 procento), Daugėlaičių (26,67 procento), Šniūraičių (28,38 procento), Aukštelkų (28,63 procento), Alksniupių (30,03 procento), Pakiršinio (30,25 procento), Šaukoto (30,40 procento), Palonų (31,48 procento), Radviliškio miesto Vaižganto (32,06 procento), Raudondvario (32,23 procento), Karčemų (32,50 procento) ir Pociūnų (32,87 procento) apylinkėse.

Kandidatės Margaitienės gauti balsai.

Į koaliciją susibūrė penkios partijos

Šie rinkimų duomenys dar nėra galutiniai ir gali nežymiai keistis.

Jau šiek tiek anksčiau penkių partijų lyderiai pranešė, jog buriasi į naują valdančiąją koaliciją – bendrai dirbti sutarė Lietuvos socialdemokratų partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Darbo partijos ir Lietuvos žaliųjų partijos, kurios naujoje rajono Taryboje turės 14 mandatų.

Artimiausiu metu į valdančiąją koaliciją susibūrusios partijos turės susitarti, kaip išsidalins valdžios postus ir kokius darbus planuoja nudirbti per naują kadenciją.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE