NULL

Medikų korupcijos byloje – jau visas pulkas įtariamųjų

Vadinamojoje gydytojų korupcijos byloje sparčiai plečiasi įtariamųjų ratas. Šiuo metu įtarimai jau pareikšti trims gydytojams ir 12 pacientų. Tarp įtariamųjų galimu kyšių ėmimu – ir du Radviliškio rajono politikai, dirbantys šeimos gydytojais. Tačiau ir tai dar gali būti ne pabaiga, nes Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai neslepia, jog įtariamųjų ratas dar gali plėstis.

Atsisveikino ir su politika, ir su partija

„Radviliškio naujienose“ jau rašėme apie tai, jog praėjusių metų pačioje pabaigoje įtarimai dėl galimai priimtų kyšių buvo pareikšti Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojai, socialdemokratų partijos atstovei rajono Taryboje Vidai Janulaitienei.

Įtarimų sulaukusi politikė pati kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir atsisakė Tarybos nario mandato. Ji savo noru išėjo ir iš socialdemokratų partijos, tačiau ir toliau tebedirba šeimos gydytoja Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centre.

V. Janulaitienė jau anksčiau partijos bičiuliams buvo pasakiusi, jog nedalyvaus šių metų kovo mėnesį vyksiančiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas.

Tebedirba šeimos gydytoju

Šių metų pradžioje oficialių įtarimų dėl galimai priimtų kyšių sulaukė ir kitas Radviliškio politikas – konservatorių frakcijos atstovas, rajono Tarybos narys, šeimos gydytojas Arvydas Budrikas.

Po kilusio skandalo šis politikas irgi pasitraukė iš rajono Tarybos ir nusprendė nebedalyvauti šių metų kovo mėnesį vyksiančiuose savivaldos rinkimuose. Redakcijos žiniomis, jis nebuvo konservatorių partijos narys, o praėjusiuose rinkimuose į konservatorių sąrašą jis buvo įrašytas kaip nepartinis.

Šiuo metu viešai skelbiama, jog pacientų labai mėgiamas ir giriamas A. Budrikas ir toliau tebedirba šeimos gydytoju Šeduvos pirminės sveikatos priežiūros centre bei keletą pusdienių per savaitę darbuojasi Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre.

Kyšių sumos – iki 100 eurų už paslaugą

Panašu, kad būtent Kuršėnuose esančiame Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre ir galėjo būti savo slaptas „akis“ įsistatę Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai, nes trečias gydytojas, kuriam pareikšti įtarimai dėl galimo kyšininkavimo, redakcijos turimomis žiniomis, irgi dirba Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre. Kalbama, kad šis gydytojas nėra politikas.

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovų, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad gydytojai priimdavo iš pacientų kyšius už medicininių paslaugų suteikimą: konsultacijas, receptų išrašymą, atliktus vairuotojo sveikatos patikrinimus.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų teigimu, kyšių sumos galėjo siekti iki 100 eurų už medicininę paslaugą.

Įtarimai pareikšti net 12 pacientų

Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovai informavo, kad dėl gydytojų papirkimo įtarimai pareikšti net 12 pacientų. Penki iš jų jau atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą ir jiems paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – sumokėti po 500 eurų į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Anot Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų, šiuo metu minėtoje gydytojų korupcijos byloje tiriamos net 44 korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos.

Pareigūnai neslepia, jog siekiant surinkti tyrimui reikšmingą informaciją, šiuo metu dar atliekami procesiniai veiksmai, o įtariamųjų ratas gali plėstis.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdyba, jį kontroliuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrej Mirnyj.

Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovai primena, kad vadovaujantis nekaltumo prezumpcija, asmenys yra nekalti, kol teismas nepatvirtina jų kaltės.

Atsakomybės už kyšio davimą galima išvengti

„Raginame visus gyventojus ir gydytojus netoleruoti korupcijos, nesitaikstyti su kyšio reikalavimu, provokavimu ir siūlymu, apie tokius atvejus pranešti Specialiųjų tyrimų tarnybai. Primename, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama kyšio ar provokuojama duoti kyšį ir jis, tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai. Tik veikdami kartu galime pasiekti, kad sveikatos apsaugos srityje būtų daugiau skaidrumo“, – sako Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos vadovas Vaidas Pupelis.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE