Lizdeikos gimnazijoje – dėmesys Didžiojo kunigaikščio Gedimino laiškams

Kasmet visoje Lietuvoje organizuojamos Lietuvių kalbos dienos – gera proga atsigręžti į svarbius Lietuvos valstybei įvykius per kalbos, literatūros ir istorijos tyrinėjimų prizmę. Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje suorganizuota tradicinė šioms dienoms skirta mokytojų ir mokinių konferencija „Istorijos ir literatūros kanonas. Gedimino laiškai. 1323. Skirta Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metams paminėti“.

Didysis Lietuvos kunigaikštis Gediminas – pirmasis Lietuvos įvaizdžio Europoje kūrėjas, kuris kreipėsi į Europos miestų gyventojus, kviesdamas atvykti į Vilnių dirbti ir gyventi. Iš jo laiškų apie Lietuvą kaip valstybę sužinojo pasaulis. Nuo jo laiškų išsiuntimo metų Vilnius skaičiuoja savo gimimo metus. Savo laiškuose Gediminas kalbėjo ne tik savo epochos žmonėms, bet ir ateities kartoms.

Konferenciją pradėjo humanitarinių mokslų daktaras Darius Baronas, jis pasidalijo savo įžvalgomis apie šių laiškų ir Vilniaus gimtadienio sąsajas, atsakė į kilusius klausimus apie Gedimino išsilavinimą, apie laiškų poveikį tuomet ir jų reikšmę šiandienos Lietuvai.

Humanitarinių mokslų daktaras Kęstutis Dambrauskas skaitė pranešimą apie lietuvių rašomosios kalbos raidą nuo Gedimino laiškų iki pirmosios lietuviškos knygos.

Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Danguolė Juodžbalienė lietuviškai, bet neįprastai, senoviniu Gedimino laiškų stiliumi, parašė laišką pačiam Gediminui iš šiandienos Lietuvos ir supažindino klausytojus su moters padėtimi Gedimino laikų Lietuvoje.

Gražinos pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja ekspertė Laima Škėmienė gvildeno temą, ko staugė geležinis vilkas, pasidalijo patirtimi, kaip įdomiai dėstyti temą apie Gedimino laiškus mokiniams.

Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Sandra Karenauskienė kalbėjo apie mokinių pasirengimą skaityti Gedimino laiškus, apie laišką kaip žanrą, laiško kūrimo literatūrines priemones, apie istorinio konteksto svarbą.

Lizdeikos gimnazijos istorijos mokytojos ekspertės Laimos Maminskienės ir informacinių technologijų mokytojos metodininkės Jolantos Kvedarienės vadovaujami Lizdeikos gimnazijos mokiniai Gedimino laiškus perrašė jaunimui labiau suprantama komiksų forma.

Konferenciją pradėjo Lizdeikos mokyklos mokinių, vadovaujamų gimnazijos teatro mokytojos Rasos Atkočiūnienės, literatūrinė-muzikinė kompozicija.

Laiškų reikšme domėjosi Radviliškio Lizdeikos ir Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos mokiniai.

Ačiū konferencijos organizatorei Lizdeikos gimnazijai, pranešėjams ir ypač – gimnazijos direktoriaus pavaduotojai Skirmantei Petraitienei už iniciatyvą.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija ir nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE