Parodą atidarė ir kūrėjus pasveikino kultūros centro folkloro ansamblis „Aidija“. Simonos Meiliūnienės nuotr.

Liaudies meno šventė į Radviliškį sukvietė visos apskrities tautodailininkus

Kovo 25 dieną minint labai reikšmingą lietuvių tradicinio kalendoriaus datą – Gandrinių šventę – Radviliškio miesto kultūros centre duris atvėrė dvi tautodailės parodos: Šiaulių regiono tautodailės paroda–konkursas „Aukso vainikas“ ir 21–oji Radviliškio rajono tautodailės paroda „Iš praeities į dabartį“.

Parodoje – 99 autorių kūryba

Nuo seno tikėta, kad per Gandrines sunkių darbų nevalia imtis, nes ir „paukščiai tądien lizdų nesuka“, tad ši diena tapo puikia proga susitikti visiems Šiaulių apskrities tautodailininkams ir švęsti kasmetinę liaudies meno šventę.

Jungtinė, visos Šiaulių apskrities tautodailės paroda Radviliškyje organizuojama pirmą kartą, todėl radviliškiečiai turi išskirtinę galimybę susipažinti su Joniškio, Pakruojo, Akmenės, Kelmės, Radviliškio, Šiaulių miesto ir rajono dailiųjų amatų kūrėjais.

Iš viso parodoje dalyvauja 99 autoriai, kurie pristato 595 darbus. Ekspozicijoje pristatomi krašto mezgėjų, pynėjų, kalvių, keramikų, audėjų, medžio ir akmens skulptorių, tapytojų, margučių margintojų, karpinių, sodų kūrėjų ir kitų tautodailininkų darbai.

Parodą atidarė ir kūrėjus pasveikino kultūros centro folkloro ansamblis „Aidija“ (vadovas Donatas Stakvilevičius), renginio vedėja Jūratė Stakvilevičienė ir Radviliškio miesto kultūros centro direktorė Indrė Ginkevičienė.

Talentingais kūrėjais pasidžiaugti atvyko Seimo narė Rima Baškienė, kuri savo kalboje išreiškė didžiulę pagarbą tradicijų puoselėtojams, parodos organizatoriams, kurie supranta, kad tautodailė, etnokultūra yra mūsų tautinė tapatybė, kuri saugo, stiprina ir suteikia išskirtinumą.

Kasmet vykstančia tautodailės paroda stengiamasi palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias liaudies meno tradicijas, pagerbti talentingiausius Radviliškio krašto ir Šiaulių apskrities tautodailininkus, amatininkus, tęsiančius vietinių senųjų amatų tradicijas, atgaivinančius užmirštas technikas ir technologijas, pritaikančius jas šiandienos poreikiams.

Geriausių darbų autoriams – diplomai

Parodoje dalis autorių pateikė kūrinių kolekcijas respublikiniam konkursui, nominacijai „Aukso vainikas“. Komisijos nariai: Lietuvos tautodailininkų sąjungos bei Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos pirmininkas Jonas Rudzinskas, menotyrininkė Michalina Adomavičienė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro tautodailės skyriaus specialistės Asta Valiukevičienė ir Solveiga Petkevičienė bei Vilniaus dailės akademijos lektorė, skulptorė Aušra Jasiukevičiūtė, išrinko regioninio turo vaizduojamosios, taikomosios dailės ir kryždirbystės I–III vietų laureatus, kurių darbai bus eksponuojami respublikinėje–konkursinėje parodoje, siekiant aukščiausio įvertinimo ir apdovanojimo „Aukso vainikas“.

Už vaizduojamosios liaudies meno dailės kūrinius diplomai įteikti: I vieta – Aldonai Mikulskienei (tapyba, Šiauliai), II vieta – Lionginai Šufinskienei (karpiniai, Šiaulių r.), III vieta – Edmundui Gaubui (skulptūra, Radviliškis), Angelei Steponavičienei (karpiniai, Šiauliai).

Už taikomosios dailės kūrinius diplomai įteikti: I vieta – Janinai Kildušienei (pirštinės, Šiauliai), II vieta – Sauliui Tamuliui (kaukės, Šiauliai), Eugenijui Arbušauskui (kaukės, Radviliškis), III vieta – Mečislovui Ežerskui (lazdos, Kelmė).

Už kryždirbystę diplomai įteikti: I vieta – Stanislovui Špukui (Radviliškis), II vieta – Daliui Udrakiui (Žagarė), III vieta – Simonui Misevičiui (Naujoji Akmenė).

Komisija skyrė ir specialiuosius konkurso diplomus Raimondai Kiminaitei – už subtilų erdvių dizainą, Olei Plungienei – už pirštinių mezgimo tradicijos tęstinumą, Kristinai Mikalčiūtei – už margučių marginimo tradicijų tęstinumą, Dalytei Kavaliauskienei – už odininkystės puoselėjimą, Zitai Lukytei – už tautinio kostiumo puoselėjimą ir Gitanai Morkienei – už švilpinių archajiškumą.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos bei Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos pirmininkas Jonas Rudzinskas iškilmingai įteikė „2021 metų jaunojo tautodailininko“ apdovanojimą tautodailininkei Aurelijai Norvaišienei.

Parodos vis kitame mieste gali tapti tradicija

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Laima Kelmelienė, kuri kasmet Šiauliuose burdavo tautodailininkus į dideles parodas, atviravo, kad iniciatyva parodas organizuoti vis kitame mieste gali tapti gražia tradicija.

Šiaulietė menotyrininkė Michalina Adomavičienė skyrė pagyrimus liaudies meistrams, profesionaliai ir subtiliai surandantiems savas meninės raiškos formas, kad pratęstų ir perduotų sodžiaus meno tradicijas.

Daug prasmingų minčių ir patarimų kūrėjams negailėjo komisijos narės Solveiga Petkevičienė bei Aušra Jasiukevičiūtė, kurios akcentavo siekiamybę išlaikyti savitumą, unikalumą, nesekti madų.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Radviliškio tautodailininkų skyriaus pirmininkė, parodos koordinatorė, tautodailininkė Aurelija Norvaišienė tardama padėkos žodį pakvietė visus dalyvius popietei prie kavos puodelio kartu su liaudiškos muzikos kapela „Seni pažįstami“ (vad. Tomas Kanapinskas).

Parodos atidarymo renginys patvirtino jau seniau žinoma tiesą, kad tautodailė, kaip ir bet kuri kita meno ar kultūros sritis, atlieka vieną iš svarbiausių funkcijų – žmonių suartėjimo ir bendravimo funkciją.

Paroda veiks iki balandžio 24 dienos, tad susitikime ir bendraukime, didžiuokimės, gėrėkimės ir saugokime daugelio kartų patirtį, paverskime tai ateitimi.

Parengta pagal Radviliškio miesto kultūros centro informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE