NULL

Laisvės kovų vietas Radviliškio krašte jau galima aplankyti virtualiai

Šiais metais Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka įgyvendino projektą „Laisvės ir nepriklausomybės kovos Radviliškio krašte“. Pagrindinė projekto idėja – virtualaus turo sukūrimas. Bendradarbiaujant su istorikais, Viešosios bibliotekos Kraštotyros-leidybos skyriaus darbuotojomis, kūrybinių industrijų atstovais buvo išgryninti vieni iš labiausiai žinomų laisvės ir nepriklausomybės kovas menančių objektų.

Virtualiame ture yra išskirtos devynios Lietuvos laisvės kovas ir septynios Nepriklausomybės kovas menančios vietos, objektai. Turas suteikia galimybę virtualiai apsilankyti tose vietose, kuriose vyko mūšiai, kovos, buvo kankinami ir žudomi žmonės, pasirašomi ir leidžiami svarbiausi dokumentai.

Vartotojai turės galimybę iš arti apžiūrėti vidaus ir išorės ekspozicijas, paskaityti informaciją apie lankomą objektą, išgirsti įrašytus pasakojimus lietuvių, anglų, rusų kalbomis.

Virtualiame ture patalpintas audiogidas, vaizdo ir garso medžiaga, objektų aprašymai, statinės ir sferinės nuotraukos ant žemės ir iš oro.

Viena iš naujovių – galimybė apžiūrėti numatytą objektą 3D formatu – tai 2004 metais Radviliškio rajono Minaičių kaime rastas bidonas su Prisikėlimo apygardos štabo dokumentais. Šis bidonas pasirinktas neatsitiktinai – tai „laiko kapsulė“, kurią pokaris atsiuntė ateities kartoms byloti apie pasipriešinimą, pasiaukojimą, neišgalvotą herojiškumą.

Turas pasiekiamas įvairiais įrenginiais.

Radviliškio rajonas yra išskirtinis savo žmonėmis, kovojusiais už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, šiose žemėse vyko labai svarbūs visai šaliai įvykiai. 1919 metais Radviliškyje vyko mūšis su bermontininkais, 1949 metų vasario 8–9 dienomis partizanų ryšininkų Sajų sodyboje vyko parengiamieji posėdžiai prieš Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) suvažiavimą Mėnaičių (dabar – Minaičių) kaime, kuriame buvo pasirašyta Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaracija.

Balandiškio kaime, Sajų trobos kamaraitėje ir sodybos daržinėje, 1949 metų rudenį iškastame bunkeryje iki 1950 metų sausio veikė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio visuomeninė dalis, buvo rengiamas ir spausdinamas Prisikėlimo apygardos laikraštis „Prie rymančio Rūpintojėlio“, kuris buvo ne atskiro regiono, o visų partizanų svarbus leidinys.

Iki šiol patys svarbiausi įvykiai buvo pristatomi atskiromis temomis. Pasak mokytojos ekspertės L. Maminskienės, norisi, kad moksleiviai ir visi suaugusieji atskirtų laisvės ir nepriklausomybės kovas, jų simboliką, žinotų pagerbimo vietas.

Projektu siekėme palaikyti gyvybingą ir gaivinti nykstančią atminties istoriją. Šios interaktyvios kelionės turas leis keliauti neišeinant iš namų: plės akiratį, bus puiki edukacinė, informacinė medžiaga visiems, besidomintiems mūsų krašto istorija. Tikimės, kad šiuo laikotarpiu, kai laisvė ir nepriklausomybė tapo svarbiu ir vienu iš aktualiausių klausimų pasaulyje, parengtas turas bus aktyviai lankomas ir vertinamas.

Projektą vykdė Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Projekto rangovas – UAB Inverse ir Gidas360.

Kviečiame pakeliauti mūsų Laisvės ir nepriklausomybės keliais: https://www.gidas360.lt/hmd/radviliskis2/custom/#startscene=scene_4.

Parengta pagal Viešosios bibliotekos informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE