NULL

Konservatoriai lyderiu išsirinko… aršiausią savo kritiką Gediminą Lipnevičių

Birželio 1 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje neišvengta ir netikėto akibrokšto. Opozicijoje dirbantys Tarybos deputatai rajono merui Kazimierui Račkauskiui įteikė pareiškimą su savo parašais, kuriame meras informuojamas apie tai, jog opozicija savo lyderiu išsirinko Lietuvos regionų partijos atstovą Gediminą Lipnevičių. Didžiausias netikėtumas buvo tas, jog už konservatorius nuolat aštriai kritikuojančio G. Lipnevičiaus kandidatūrą pasisakė net keturi konservatorių partijos atstovai.

Opozicijos lyderiui – daugiau privilegijų

Rajono Taryboje į valdančiąją daugumą susibūrė penkios partijos: Lietuvos socialdemokratų partija, turinti penkis savo atstovus naujoje rajono Taryboje, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuriai atstovauja trys deputatai, po du mandatus turinčios Darbo partija ir Liberalų sąjūdis bei vieną Tarybos nario vietą iškovojusi Lietuvos žaliųjų partija. Iš viso valdančiajai daugumai priklausys 13 Tarybos narių, o iš viso rajono Taryboje dirba 25 deputatai.

Opozicija apsiskelbusios partijos turi teisę išsirinkti opozicijos lyderį, kuris išrenkamas, jeigu daugiau nei pusė opozicijai priklausančių deputatų palaiko jo kandidatūrą ir posėdžiui pirmininkaujančiam merui įteikia viešą pareiškimą su savo parašais.

Opozicijos lyderis nėra tik skambus titulas. Vietos savivaldos įstatymas numato, kad opozicijos lyderiui turi būti mokamas penktadaliu vidutinio mėnesio darbo užmokesčio didesnis atlyginimas nei eiliniams deputatams už darbo laiką, kurį politikas sugaišo atlikdamas tarybos nario pareigas.

Be to, opozicijos lyderis per posėdžius turi pirmumo teisę užduoti klausimų ir pasisakyti tarybos posėdyje svarstomais klausimais.

Savo parašais parėmė keturi konservatoriai

Per birželio 1-ąją vykusį rajono Tarybos posėdį rajono merui Kazimierui Račkauskiui buvo įteiktas pareiškimas su septynių opozicijos atstovų parašais, kuriame jie patvirtino, jog savo lyderiu išsirinko Lietuvos regionų partijos atstovą, seniau buvusį konservatorių Gediminą Lipnevičių.

Už G. Lipnevičiaus kandidatūrą parašus padėjo visi trys Lietuvos regionų partijos atstovai rajono Taryboje: pats G. Lipnevičius, Vilma Aleknienė ir Vidmantas Bernotas.

Likę keturi politikai – konservatorių partijai atstovaujantys deputatai: Skaidra Dišlė, Paulius Kablys, Irena Palionienė ir Romas Kalvaitis.

Buvęs konservatorius G. Lipnevičius, kai kurių politikų manymu, buvo laikomas nesutaikomu konservatorių priešu. Po to, kai jis buvo priverstas palikti šią partiją, G. Lipnevičius beveik kiekviename savo leidžiamame laikraštyje ne vienus metus iš eilės žėrė aštrią kritiką buvusiems savo bendrapartiečiams, ne kartą sulaukė ir jų skundų.

„Turbūt konservatorių partija taip nusilpo, kad tarp saviškių nebesugebėjo rasti žmogaus, galinčio imtis lyderio vaidmens, todėl ir nusprendė palaikyti tą politiką, kuris daugelį metų juos malė su žemėmis“, – taip šį konservatorių viražą įvertino vienas politinėmis aktualijomis Radviliškio rajone besidomintis kraštietis.

Prie Lietuvos regionų partijos jungtis kol kas neketina

„Radviliškio naujienos“ kreipėsi į vieną iš įtakingų rajono konservatorių ir paprašė jo pakomentuoti, kodėl savo lyderiu išsirinko didžiausią savo kritiką G. Lipnevičių.

„Tai kad norinčių į tokį postą tarp mūsiškių nėra, – paaiškino konservatorius, kuris prašė neminėti jo pavardės. – Dabar toks metas, kai žmonės nori nuo mūsų pailsėti. Pažiūrėk, kas centrinėje valdžioje vyksta… Tai būsim tylūs ir ramūs. Netrukdysim dirbti.“

Konservatoriaus pasiteiravome, gal jie su visa savo frakcija ketina jungtis prie G. Lipnevičiaus vadovaujamos Lietuvos regionų partijos frakcijos?

„Tikrai ne. Mes nė su kuo nesijungiam. Esam atskira šešių asmenų opozicija“, – žadėjo pašnekovas.

Vieni be kitų negalėjo išsiversti

Opozicijos lyderiu konservatorių palaikymo dėka tapęs G. Lipnevičius „Radviliškio naujienoms“ sakė, kad jo kandidatūrą konservatoriai palaikė dėl elementarios aritmetikos. Tam reikėjo mažiausiai septynių balsų, o konservatoriai rajono Taryboje turi tik šešis, todėl be Lietuvos regionų partijos atstovų palaikymo negalėjo išsiversti. Pasak G. Lipnevičiaus, konservatoriams atiteko visi opozicijai priklausantys komitetai ir komisijos, o jam – opozicijos lyderio pareigos.

Naujojo opozicijos lyderio nuomone, konservatoriai nelabai ir beturėjo, ką pasiūlyti į opozicijos lyderio postą, nes jų atstovė Jolanta Margaitienė dirba Vilniuje, Paulius Kablys darbuojasi kultūros centre, o laisvu metu muzikuoja įvairiose šventėse ir renginiuose, Irena Palionienė, jo manymu, tiesiog per geras, konfliktų ir ginčų vengiantis žmogus, o likę trys šios partijos deputatai ir taip gavo po postą opozicijai priklausančiuose komitetuose.

Artimiausiu metu naujasis opozicijos lyderis planuoja susitikti su meru K. Račkauskiu. „Tikiuosi, kad eisim į dialogą“, – sakė jis.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE