NULL

Kodėl jauniems vairuotojams privalomasis automobilio draudimas kainuoja brangiau?

Jauni vairuotojai dažnai piktinasi, kad jiems tenka brangiau mokėti už privalomąjį vairuotojų civilinės atsakomybės draudimą, tačiau taip yra ne be reikalo. Be to, kartais jie ir patys yra dėl to kalti. Šiame straipsnyje atskleisime, kodėl privalomasis automobilio draudimas jauniems vairuotojams kainuoja brangiau ir kokios klaidos nevertėtų daryti.

Mažiau patirties – daugiau rizikos

Jauniems vairuotojams, ką tik įgijusiems teisę vairuoti stinga patirties ir įgūdžių, todėl ir draudimas jų galimybes vertina prasčiau. Statistika šiems vairuotojams išties yra negailestinga: skaičiuojama, kad jauni vairuotojai net iki keturių kartų dažniau pakliūva į autoįvykius ar patys juos sukelia. Vis dėlto daugelis žalų yra nedidelės ir yra padaromos, pavyzdžiui, stovėjimo aikštelėje. Visgi tai lemia didesnę draudimo įmokos kainą.

Tik sulaukus dviejų metų stažo draudimo įmokos kiek sumažėja, o dar geriau vairavimo sugebėjimai vertinami turint didesnį stažą. Visgi stažo įtaka kainai nėra absoliuti, nes svarbu ne tik kiek metų jau vairuojate, bet ir kiek metų tęsiasi jūsų privalomasis automobilio draudimas.

Taip pat reikia pastebėti, kad jauni vairuotojai dažniau vairuoja senesnes, taigi galimai prastesnės techninės būklės mašinas – jaunuoliai dar neturi pakankamai savo pajamų, kad galėtų įsigyti naujesnį automobilį. O kuo senesnis automobilis, tuo potencialiai jis pavojingesnis, nes detalės dėvisi ir nebefunkcionuoja taip gerai, kaip ką tik išriedėjus iš gamyklos.

Kokios klaidos svarbu nedaryti?

Jaunuoliai dažnai savo automobilius registruoja tėvų vardu ir taip naudojasi galimybe apsidrausti pigiau. Tokiu atveju privalomasis automobilio draudimas išties kainuos mažiau, tačiau teks susitaikyti ir su tokio „sukčiavimo“ pasekmėmis. Visų pirma, nepatyrusio vairuotojo autoįvykiai išaugins draudimo įmokų kainą vienam iš tėvų, kurio vardu draudžiamas automobilis. Jau nekalbant apie kelių eismo taisyklių pažeidimus, dėl kurių bauda taip pat atkeliaus tėvams.

Kita pasekmė – didesnės privalomojo draudimo įmokos. Taip, net ir turint didesnį vairavimo stažą mokėti teks brangiau, jei automobilio savo vardu iki tol nebūsite draudę. Galima sakyti, kad taip kaip su teise vairuoti, taip ir su privalomuoju draudimu – vairuotojui skaičiuojamas stažas ir kuo jis didesnis, tuo mažesnės yra privalomojo draudimo įmokos. Taigi, jei studentavimo laikais taupėte ir automobilį registravote bei draudėte vieno iš tėvų vardu, vėliau, įsigijus kitą transporto priemonę, už draudimą reikės mokėti brangiau.

Atidžiai tikrinkite informaciją

Privalomasis automobilio draudimas taip pat gali būti skirtas ir keliems vairuotojams. Tokiu atveju reikia nurodyti mažiausią stažą turintį vairuotoją kaip papildomą. Tokiu atveju, žinoma, jaunajam vairuotojui draudimo įmoka neatpigs, tačiau sutaupyti galima draudimą pratęsiant – stažas nuolat keičiasi, tačiau daugelis sistemų siūlo pratęsimą ankstesnėmis sąlygomis. Patikrinkite, gal jūsų papildomas vairuotojas jau turi bent metų vairavimo stažą – tai padės šiek tiek sumažinti draudimo įmoką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE