NULL

Klausėte – atsakome: ar reikia plauti įsigytą mėsą prieš ją ruošiant?

Nuo vaikystės esame mokomi plauti viską, ką ketiname valgyti: ar tai būtų vaisius, daržovė ar uogos. Tačiau, ar reikia plauti mėsą? Interneto platybėse atsakymų ir diskusijų į šį klausimą galime pamatyti daug ir įvairių, todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai primena, kada įsigytą mėsą reikėtų plauti prieš ją ruošiant, o kada ne.

Įsigijus sveriamos mėsos ar turint jos sukauptų atsargų namuose, naudojant tokią mėsą patiekalų gamybai, prieš gaminant ji turi būti nuplaunama dėl padidėjusio kontakto su liečiamais paviršiais (pjaustymo lentelių, įrankių, įrenginių, pirštinių ir kt.).

Jei mėsa įsigyjama gamintojo nepažeistoje pakuotėje – mėsos galima ir neplauti, nebent pakuotėje yra matomi išsiskyrę skysčiai ar kraujo likučiai. Visgi kiekvienu atveju, reikėtų vizualiai įvertinti mėsos paviršių ir nuspręsti, ar ją reikalinga nuplauti.

Jei mėsa bus naudojama užšaldymui ir saugojimui – tokia mėsa negali būti plaunama. Taip pat jei mėsa bus skirta žaliai vartojamų mėsos gaminių gamybai, tokiais atvejais ją tikslinga nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Šeimininkaujant virtuvėje būtina žinoti, jog mėsą saugant ilgesnį laiką joje susidaro palanki terpė mikrobams daugintis. Todėl prieš ruošiant patiekalus ir plaunant mėsą, svarbu laikytis plovimo higienos, kad plovimo metu nuoplovų purslai neaptaškytų kitų gaminamų produktų, aplinkos ar indų, į kuriuos bus dedami kiti gaminami maisto produktai (salotos, mišrainės, mėsos gaminiai ir kt).

Nuplovus mėsą ar žuvį privaloma labai kruopščiai išplauti kriauklę, kurioje buvo tvarkoma žalia mėsa ir žuvis, specialiais arba paviršinio aktyvumo medžiagų plovikliais.

Parengė Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE