NULL

Vanduo irgi gali sugesti: per kiek laiko reikėtų jį išgerti, atidarius buteliuką

Visi žinome, kad maisto produktai turi galiojimo laiką, o laikomi per šiltai ir netinkamomis sąlygomis jie sugenda. Bet ar teko girdėti, kad ir vanduo gali sugesti?

Faktas, kad vanduo gali sugesti, žmonėms skamba keistai, bet tai yra tiesa. Vanduo – tai skystas maistas. Juk jame yra daug mineralų, tokių, kaip magnis, kalcis, natris, geležis. Ilgiau pastovėjęs patalpoje, ypač jei aplinka nėra labai švari, vanduo užsiteršia bakterijomis, reaguoja su saulės spinduliais ir pradeda gesti.

Į stiklinę įpiltą vandenį reikia laikyti vietoje, kurioje nebūtų sąlyčio su tiesioginiais saulės spinduliais, šilumos šaltiniais. Geriausia vandenį yra laikyti tamsioje, sausoje vietoje, o dar geriau – šaldytuve.

Mes, lietuviai – laiminga tauta, nes namuose iš čiaupo kiekvienas galime atsigerti aukščiausios kokybės vandens, nes jis išgaunamas iš požeminių gręžinių.

Organizmui būtini mineralai, kurių yra natūraliame mineraliniame arba iš čiaupo bėgančiame vandenyje. Svarbių organizmui mineralų iš kieto maisto, kurį reikia kramtyti, galime gauti apie 20–30 procentų. Ypač jų reikia, kai sergame, sportuojame ar intensyviai fiziškai dirbame. Vanduo yra tikras puikios sveikatos palydovas ir šaltinis.

Svarbu ne tik vandens laikymo sąlygos, bet ir tara. Rekomenduojama gerti iš stiklinės arba nerūdijančio plieno taros. Tačiau svarbu žinoti, kad ilgiau laikant vandenį metaliniame inde, jis gali įgauti metalo skonį. Taip nutinka maždaug po trijų ar keturių parų, jeigu vanduo neišgeriamas. Jei planuojate vandenį laikyti ilgesnį laiką, rekomenduoja, kad talpa būtų iki dviejų litrų.

Atidarius plastikinį butelį geriausia vandenį suvartoti per šešias valandas. Nerekomenduojama gerti vandens iš plastikinio buteliuko, kuris buvo veikiamas tiesioginių saulės spindulių.

Daugelis labai nustebtų, jei turėtų galimybę pro mikroskopą pasižiūrėti, kas knibžda ilgiau nešvarioje aplinkoje pastovėjusiame vandenyje. Mums atrodo, kad jei vanduo nepakeitė nei skonio, nei spalvos, nei kvapo, tai jis yra tinkamas gerti, bet taip nėra. Šviežias ir švarus vanduo – tikras gyvybės ir sveikatos šaltinis.

Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE