NULL

Pomidorų sulčių nauda sveikatai – neabejotina

„Nuodingi obuoliai“, „vilko persikai“, „auksiniai obuoliai“ – kaip tik nebuvo vadinami pomidorai, kol tapo įprasti ant Europos gyventojų stalo. Vienas iš populiariausių produktų, pagamintų iš pomidorų, – pomidorų sultys su druska ir pipirais – yra tapęs klasikiniu deriniu, kuris siūlomas net lėktuvo keleiviams skrydžio metu. Kuo jos ypatingos ir kada verta išgerti pomidorų sulčių stiklinę?

Manoma, kad pomidorai yra kilę iš Pietų Amerikos. Remiantis skirtingų istorinių šaltinių duomenimis, pirmaisiais pomidorais mėgavosi actekai apie 700-uosius metus. Europiečiai su šiuo vaisiumi, kuris dažniausiai priskiriamas daržovėms, susipažino tik XVI a., kai pirmieji tyrinėtojai atrado naująjį žemyną.

Įdomu tai, kad iš pradžių pomidorai buvo laikomi nuodingais ir buvo auginami tik dėl grožio. Pirmieji paragauti „nuodinguosius obuolius“ išdrįso italai. Šiandien pomidorai yra itin mėgstami ir vertinami, kaip ir jų sultys. Pastarosios itin mėgstamos ir Lietuvoje.

Padeda virškinimui

Pasak vaistininkės Robertos Janulytės, pomidorų sultys itin naudingos virškinimui ir kepenų veiklai.

„Pomidorų sultyse gausu likopeno, kuris mažina kepenų negalavimų rizikas. Taip pat jos pasižymi dideliu skaidulų kiekiu, todėl itin tinkamos vartoti tiems, kuriuos vargina virškinimo sunkumai ar vidurių užkietėjimas. Reguliarus pomidorų sulčių vartojimas skatina žarnyno veiklą. Visgi sergantys GERL (gastroezofaginio refliukso liga) turėtų šių sulčių vengti, nes jos skatina skrandžio rūgšties sekreciją“, – sako ji.

Remiantis Amerikos vėžio tyrimų instituto ataskaita, nustatyta, kad pomidorų sultyse esantis likopenas ir kiti karotinoidai mažina įvairių vėžio formų riziką. Tyrime teigiama, kad vyrų, vartojančių daug likopeno, kasos vėžio rizika sumažėja 30 proc. Vaistininkė pataria atsargiau vertinti tokias naujienas.

„Deja, nėra vieno maisto produkto, kuris 100 procentų apsaugotų nuo onkologinių ligų. Įvairių susirgimų išvengti padeda tik sveika mityba, pakankamas judėjimas, tinkamas darbo ir poilsio balansas, puoselėjama emocinė sveikata. Jei sveikai maitinsimės ir neturėsime žalingų įpročių, didesnė tikimybė, kad ilgiau išliksime sveiki ir kupini jėgų“, – sako R. Janulytė.

Penktasis skonis – „umami“

Pasak didžiausios šalyje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimus gaminančios įmonės vadovo Mariaus Gudausko, pomidorų sultys itin tinkamos ir laikantis dietos, nes jos pasižymi nedideliu kaloringumu – 100 ml pomidorų sulčių turi vos 17 kilokolorijų ir tik 2 g cukrų.

„Pomidorų sultys yra vienas iš nedaugelio produktų, kurį gaminant naudojama druska. Ji pomidorų sulčių skoniui suteikia pikantiškumo“, – aiškina vadovas.

Pomidorams, kaip ir mėsai, jūros gėrybėms, grybams, sūriams ar sojų padažui priskiriamas „umami“, penktasis, skonis – jis ypatingas tuo, kad yra juntamas visu liežuvio paviršiumi. Dėl šios priežasties neretai „umami“ vadinamas natūraliu skonio stiprikliu, kuris žadina apetitą ir padeda sustiprinti bet kurio patiekalo skonį.

„Pomidorai ir pomidorų padažas yra įprasti maisto produktai, be kurių jau neįsivaizduojame mėsos, makaronų patiekalų. Vis dėlto maistui ruošti gali būti naudojamos ir pomidorų sultys – jos tinkamos ne tik atsigerti, bet ir troškinti įvairius patiekalus, paskaninti padažus“, – pataria M. Gudauskas.

Parengė Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE