„Net ir didėjant atliktų operacijų skaičiui

Kokie Radviliškio ligoninei buvo 2022-ieji metai?

Sėkmingai susidorojus su epidemiologine situacija per pandemijos laikotarpį, šiais metais Radviliškio ligoninė galėjo šiek tiek ramiau atsikvėpti, grįžti prie įprasto darbo ritmo ir imtis naujų iššūkių. „Nors dar kartais yra išaiškinama pavienių Covid-19 infekcijos atvejų, tačiau dabar jau turime patirties ir greitai galime užkirsti kelią tolimesniam viruso plitimui“, – sako Radviliškio ligoninės direktorius Vaidas Smalinskas.

Mūsų pokalbis su ligoninės vadovu – apie tai, kokie nauji iššūkiai laukia gydymo įstaigos šiuo metu, apie įgyvendinamus projektus bei šių dienų naujoves ir aktualijas.

Būtina įsigyti kompiuterinį tomografą

„2022-ieji mus pasitiko naujais iššūkiais, vienas jų – Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos vykdoma asmens sveikatos priežiūros įstaigų reforma. Birželio mėnesį pasikeitus Stacionarinių ortopedijos traumatologijos antrinio ir tretinio lygio paslaugų teikimo specialiųjų reikalavimų aprašui, norint užtikrinti jo sąlygų vykdymą ir toliau sėkmingai atlikti ortopedines traumatologines operacijas, esame įpareigoti įsigyti kompiuterinį tomografą“, – pasakoja ligoninės direktorius.

Dėl leidimo įsigyti šį reikalingą prietaisą Radviliškio ligoninė kreipėsi į steigėją – Radviliškio rajono savivaldybę. Praėjusią savaitę vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje politikai leido ligoninei įsigyti kompiuterinį tomografą, todėl nedelsiant pradėtos viešųjų pirkimų procedūros.

„Galime manyti, kad kitais metais Radviliškio rajono gyventojai ir kiti pacientai galės šiuos diagnostinius tyrimus atlikti mūsų gydymo įstaigoje ir tai leis ne tik išplėsti teikiamų paslaugų spektrą, bet ir pagerinti jų kokybę“, – įsitikinęs ligoninės vadovas V. Smalinskas.

Operacijos atliekamos greičiau nei kitur

Pasibaigus Covid-19 pandemijai ligoninėje suteiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų skaičius vėl auga. Iki 2022 metų rugsėjo mėnesio Radviliškio ligoninėje jau atlikta 1530 operacijų (per tą patį 2021 metų laikotarpiu buvo atlikta tik 1231 operacija), iš kurių net 952 – didžiosios.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad net ir didėjant atliktų operacijų skaičiui, pacientų laukimo eilės pas mus yra trumpesnės nei kitose gydymo įstaigose: klubo sąnario endoprotezavimo operacijos reikia laukti apie mėnesį, kelio sąnario – apie 3 mėnesius. Pavyzdžiui, kitoje artimiausioje gydymo įstaigoje, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, klubo sąnario operacijos reikia laukti 2 mėnesius, kelio sąnario – net 9 mėnesius“, – pastebi vadovas.

Įdiegta naujovė sutrumpino pacientų laukimo eiles

Dar šių metų pradžioje ligoninėje pradėjo veikti nauja informacinė sistema (ESIS).

„Įdiegus šią sistemą perėjome prie laboratorinių tyrimų užsakymų pateikimo elektroniniu būdu. ESIS sėkmingą veikimą taip pat puikiai iliustruoja įdiegtas naujas reabilitacijos modelis. Šie pokyčiai padėjo ženkliai sutrumpinti pacientų laukimo eiles ir Ambulatorinės reabilitacijos skyriuje (kai kurias procedūras jau galima gauti net kitą dieną). Pacientai gauna detalią informaciją apie paskirtų procedūrų laiką, vietą ir eiliškumą“, – sėkmingai veikiančia nauja informacine sistema džiaugiasi V. Smalinskas.

Netrukus duris atvers baigiamas įrengti druskų kambarys

Ligoninės vadovas pasakojo, kad šiuo metu jau baigiami druskų kambario įrengimo darbai.

Tikimasi, kad jau lapkričio mėnesį pacientai galės naudotis šia nauja paslauga.

Haloterapija dažniausiai skiriama vaikams ir suaugusiems sergant astma, bronchitu, sinusų ligomis, lėtine obstrukcine plaučių liga, pneumonija ir kt. Tai yra patvirtinta šių susirgimų profilaktinė priemonė. Pandemija kiekvienam iš mūsų atskleidė, kokia svarbi virusinių infekcijų ir peršalimų ligų profilaktika, o juk dešimtys ir šimtai rajono gyventojų kenčia nuo padidėjusio jautrumo cheminėms medžiagoms, nervinės įtampos, nuovargio, dėmesio koncentracijos ir kitų sveikatos sutrikimų.

„Pagal turimą projektą druskų kambaryje vienu metu galėtų būti nuo 4 iki 8 pacientų, per dieną galėtų būti atliekami 5-8 haloterapijos seansai, todėl per metus druskų kambaryje galėtų būti iki 10 tūkstančių apsilankymų. Gydytojai rekomenduoja vienam gydymo kursui skirti iki dešimties procedūrų, todėl pilną gydymo ciklą galėtų atlikti apie tūkstantis pacientų“, – prognozuoja įstaigos direktorius.

Siekiama užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms

Rugsėjo mėnesį ligoninėje pradėta vykdyti „Asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių finansavimo programa“. Ši programa skirta vyrams nuo 40-ies iki 54-erių metų (imtinai) ir moterims nuo 50-ies iki 64-erių metų (imtinai).

„Šeimos gydytojas gali siųsti pacientą išsamiam širdies ir kraujagyslių ligų tikimybės įvertinimui, jei yra įtariamas ar nustatytas diabetas arba metabolinis sindromas, – pasakoja V. Smalinskas. – Manau, kad tokio pobūdžio prevencinė programa yra puikus būdas stengiantis užkirsti kelią įvairioms širdies ar kraujagyslių ligoms“.

Geriatrijos dienos stacionaras ir konsultacinis kabinetas – jau greitai

Šiuo metu vykdomi baigiamieji Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis finansuojamo projekto „Geriatrijos dienos stacionaro ir konsultacinio kabineto įkūrimas Viešojoje įstaigoje Radviliškio ligoninėje“ darbai. Projekto tikslas – didinti geriatrinių sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą Radviliškio rajone.

Ligoninės vadovas tikisi, kad jau 2023 metais bus galima įvertinti geriatrijos konsultaciniame kabinete ir 6 lovų Geriatrijos dienos stacionare teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų naudą vyresnio amžiaus rajono gyventojams.

Ieškoma būdų taupyti energiją ir mažinti ligoninės išlaidas

Praėjusiais metais Radviliškio ligoninei įgyvendinus projektą, pagal kurį ant ligoninės stogo įrengta 100 kilovatų fotovoltinė saulės elektrinė, buvo tikimasi sutaupyti iki 10 tūkstančių eurų. Tačiau 2022 metais prasidėjus energetikos krizei ir smarkiai išaugus elektros energijos kainoms, sąskaitos už elektrą ne tik nesumažėjo, bet dar ir padidėjo net 4-5 kartus. Taip nutiko dėl to, kad saulės elektrinė pagamina tik dalį ligoninei reikalingos elektros ir sutaupymas nekompensavo to, kiek išaugo elektros kainos. Žinoma, jeigu ant ligoninės stogo nebūtų elektrinės, sąskaitos už elektros energiją būtų dar didesnės.

Ligoninės direktorius sako, kad siekiant taupyti energiją ir ligoninės išlaidas buvo priimtas sprendimas pakeisti radiatorius Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje bei Konsultacinės poliklinikos patalpose.

Radviliškio ligoninė patvirtinta rezidentūros baze

Šių metų gegužės 17 dieną vykusiame Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) medicinos ir odontologijos rezidentūros bazių vertinimo ir atrankos komisijos posėdyje nutarta VšĮ Radviliškio ligoninę patvirtinti LSMU rezidentūros baze Anesteziologijos ir reanimatologijos rezidentūros studijų programos ciklui „Anestezija traumatologijoje ir ortopedijoje“.

„Primenu, kad praėjusiais metais metais Lietuvos sveikatos mokslų universitetas Radviliškio ligoninę patvirtino rezidentūros baze Ortopedijos traumatologijos, Chirurgijos ir Vidaus ligų studijų programoms“, – pasiekimais džiaugiasi įstaigos vadovas.

Kolektyvą pasipildė nauji perspektyvūs medikai

Ne paslaptis, kad visus iššūkius lengviau įveikti, užsibrėžtus tikslus galima lengviau įgyvendinti tik turint profesionalius, pareigingus, darbui atsidavusius specialistus, kurių visoje šalyje labai trūksta.

„Džiaugiuosi, kad kiekvienais metais ligoninės kolektyvas pasipildo naujais perspektyviais darbuotojais. 2022 metais įstaigoje pradėjo dirbti 6 medicinos gydytojai, gydytojas chirurgas, gydytojas echoskopuotojas, gydytojas endoskopuotojas, gydytojas urologas, gydytojas gastroenterologas, gydytojas radiologas, gydytojas ortopedas–traumatologas, vidaus ligų gydytojas, gydytojas endokrinologas, 2 radiologijos technologai, kineziterapeutas, 3 bendrosios praktikos slaugytojai ir slaugytojo padėjėjas“, – vardija direktorius V. Smalinskas.

Vadovas sako, jog įgyvendinti projektai ir tikslai, augantis teikiamų kokybiškų paslaugų skaičius, stiprus, savo darbu tikintis personalas ir nauji perspektyvūs darbuotojai leidžia tikėti, kad ligoninės perspektyvos yra tikrai geros.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE