NULL

Hemorojus – problema, kurios galima išvengti

Hemorojus yra nemaloni ir skausminga problema, tačiau jos galima išvengti. Gydytojai pastebi, kad hemorojumi dažnai skundžiasi tiek vyrai, tiek moterys, skaičiuojama, kad ši problema vargina tris iš keturių suaugusiųjų. Kokios priežastys lemia hemorojinių mazgų susidarymą ir ką daryti, kad išvengtume šios nemalonios sveikatos problemos?

Hemorojaus atsiradimo priežastys

Šiuolaikinėje visuomenėje hemorojus yra dažnai problema, nes daugelis dirba sėdimą darbą ir susiduria su fizinio aktyvumo trūkumu. Tai svarbios priežastys, kurios lemia hemorojaus mazgų susidarymą.

Iš esmės hemorojų sukelia slėgio apatinėje tiesiojoje žarnoje padidėjimas, todėl reikėtų vengti ir ilgo sėdėjimo ant klozeto, lėtinio viduriavimo ar vidurių užkietėjimo. Hemorojaus priežastimi gali būti ir analinė sueitis, nutukimas, didelių svorių kilnojimas, netaisyklinga mityba. Moterys dažnai susiduria su hemorojumi po nėštumo laikotarpio ar gimdymo.

Tikimybė, kad išangės srityje susidarys kraujagysliniai mazgai auga su amžiumi – bėgant metams gali susilpnėti aplinkiniai audiniai, jie išsitempia. Dėl to reikėtų itin susirūpinti savo gyvenimo būdu ir imtis atitinkamų pokyčių.

Kaip išvengti hemorojaus?

Prevencija yra labai svarbi, jei norite išvengti hemorojinių mazgų susidarymo. Svarbiausia yra užtikrinti tinkamą išmatų konsistenciją ir lengvą jų pasišalinimą. Tai padaryti padeda daug ląstelienos turinčių produktų vartojimas, tad į savo mitybą įtraukite daugiau vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų produktų. Taip pat svarbu vartoti daug skysčių. Rekomenduojama per dieną išgerti iki 8 stiklinių vandens.

Taip pat svarbios ir skaidulos, kurių daugelio mityboje stinga. Per parą rekomenduojama jų suvartoti 20-30 g, o kartu su skysčiais jos padeda užtikrinti lengvą tuštinimąsi, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.

Daugiau judėkite ir mankštinkitės. Fizinis aktyvumas yra visapusiškai naudingas sveikatai ir gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo, be to, jis mažina spaudimą venose, kuris atsiranda dėl ilgo sėdėjimo ar stovėjimo. Reguliari mankšta padeda subalansuoti svorį, o dėl antsvorio taip pat gali atsirasti hemorojus.

Venkite ilgo sėdėjimo. Jei dirbate sėdimą darbą, darykite pertraukas ir pasivaikščiokite, atlikite kelis tempimo pratimus. Tualete taip pat nesėdėkite pernelyg ilgai, nes tai gali padidinti spaudimą išangės venose.

Kaip sau padėti?

Jei vis dėlto susidūrėte su hemorojumi, nenusiminkite – problema nemaloni, tačiau nesunkiai įveikiama. Galima rinktis efektyvius gydymo būdus, o jei hemorojus pernelyg nevargina, sau galite padėti ir patys.

Valgykite daug ląstelienos – tai užtikrins tinkamą virškinimo sistemos darbą ir lengvą išmatų pasišalinimą. Be to, ląsteliena mažina dujų kaupimąsi, kuris taip pat gali padidinti slėgį tiesiojoje žarnoje.

Jei kankina perštėjimo, niežėjimo jausmas ar skausmas, prauskitės šiltame vandenyje. Šiltas vanduo išangės srityje veikia atpalaiduojančiai ir padeda sumažinti nemalonius pojūčius.

Sumažinti skausmą padeda ir specialūs nereceptiniai tepalai, kremai, žvakutės. Apie juos galite pasiteirauti savo gydytojo ar vaistininko.

Vis dėlto verta prisiminti, kad tai tik laikini ir būklę pagerinantys sprendimai, tačiau jie neišsprendžia pačios problemos. Hemorojus gali būti efektyviai gydomas, todėl kreipkitės į savo gydytoją ir aptarkite geriausius gydymo metodus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE