NULL

STT įtarimai prislėgė gydytoją ir politikę Vidą Janulaitienę

Ar gali būti, kad rajono Tarybos narė, gydytoja Vida Janulaitienė ėmė kyšius? Tokius įtarimus medikei ir rajone žinomai politikei pareiškė Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai.

Pareiškė įtarimus dėl galimai priimtų kyšių

Kalbos apie tai, jog STT agentai bando „prisikasti“ prie rajone žinomos medikės, Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojos Vidos Janulaitienės, Radviliškyje pradėjo sklisti Specialiųjų tyrimų tarnybai net nespėjus išplatinti viešo pranešimo apie atliekamą tyrimą.

„Radviliškio naujienų“ žurnalistai, nenorėdami pasitikėti gandais, kreipėsi tiesiai į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir paprašė pateikti oficialią informaciją, koks tyrimas atliekamas V. Janulaitienės atžvilgiu.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė, vyresnioji agentė Julija Gorovniovaitė informavo, kad įtarimai Vidai Janulaitienei, kaip Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojai, pareikšti dėl galimai priimtų kyšių už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus: už medicininę apžiūrą, konsultaciją, siuntimų gydymui išrašymą.

Įtariamųjų skaičius dar gali padidėti

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos vyresniosios agentės, šis atvejis yra didesnio tyrimo dalis, kuriame dar vykdomi procesiniai veiksmai ir įtariamųjų skaičius gali būti didesnis.

J. Gorovniovaitė pažadėjo, kad daugiau informacijos apie šį tyrimą bus pateikta, kai tai nebepakenks tyrimo eigai.

Šiuo metu tyrimą vykdo Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai, o kontroliuoja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrej Mirnyj.

Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė priminė, kad vadovaujantis nekaltumo prezumpcija asmenys yra nekalti, kol teismas nepatvirtina jų kaltės.

Į Tarybą turėtų grįžti Kazimieras Augulis

Vida Janulaitienė į Radviliškio rajono tarybą buvo išrinkta kaip socialdemokratų partijos atstovė. Redakcijos žiniomis, sulaukusi įtarimų ji pati kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir atsisakė Tarybos nario mandato.

Kai tik Vyriausioji rinkimų komisija patenkins V. Janulaitienės prašymą, jos vietą rajono Taryboje turėtų užimti buvęs mero pavaduotojas Kazimieras Augulis.

Be to, V. Janulaitienė jau anksčiau partijos bičiuliams buvo pasakiusi, jog nedalyvaus ateinančių metų kovo mėnesį vyksiančiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas. Ji savo noru išėjo ir iš socialdemokratų partijos.

Kyla pačių įvairiausių minčių“

Kaip vertina dėl buvusios partijos bičiulės kilusį skandalą, paprašėme pakomentuoti socialdemokratų partijos Radviliškio rajono skyriaus pirmininką Kazimierą Račkauskį: „Žinia apie gydytojai ir Tarybos narei Vidai Janulaitienei pareikštus įtarimus dėl kyšininkavimo man buvo labai netikėta. Nors ikiteisminis tyrimas dar tik pradėtas ir jo baigtis toli gražu nėra aiški, tačiau Vida nieko nelaukdama pati prisiėmė politinę atsakomybę ir atsisakė Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario mandato bei pasitraukė iš socialdemokratų partijos. Gerbiu tokį buvusios kolegės sprendimą. Beje, ji nedalyvaus ir artėjančiuose rajono savivaldybės tarybos rinkimuose.

Nežinau, kuo STT agentai įtaria buvusią kolegę Vidą, tačiau niekam turbūt ne paslaptis, jog pas gydytojus dažnas gyventojas vis dar eina nešinas saldainių dėžute, šokolado plytele ar kavos pakeliu. Kiek man ir mano šeimos nariams yra tekę eiti pas gydytojus, nė vienas neprašė atnešti jam saldainių ar kavos, tačiau nuo sovietmečio laikų daugelis vyresnių žmonių yra taip įpratę, kad pas daktarą negalima eiti tuščiomis rankomis. Šią atgyveną būtina išguiti iš mūsų gyvenimo, nes gydytojų atlyginimai nebėra tokie maži kaip sovietmečiu, o ir saldainių dėžutė ar kavos pakelis jau seniai nebėra deficitas.

Nežinau, ką paėmė ar nepaėmė gydytoja Vida, tačiau mano patarimo ar leidimo ji neklausė, o jeigu būtų paklaususi, būčiau pataręs nieko neimti. Ir nesvarbu, kad kartais žmonės tas smulkias pakišas medikams primygtinai bruka niekieno neprašomi.

Nenoriu iš anksto pasmerkti ponios Vidos, nes kol žmogus dar nenuteistas, jis vis dar yra laikomas nekaltu, todėl tikiuosi, kad visas tolesnes tyrimo aplinkybes objektyviai ir sąžiningai ištirs ir įvertins teisininkai.

Tačiau man, turbūt kaip ir daugeliui žmonių, klausimų kelia kitos aplinkybės. Antai girdime, kad Šiauliuose STT agentai atlieka tyrimą dėl galimai neskaidriai per viešuosius pirkimus išleistų 1,7 milijono eurų, Kaune aiškinamasi, kaip į mero aplinkos rankas pakliuvo daugybė privatiems asmenims sugrąžintų žemės sklypų pačiose gražiausiose Kauno vietose, o Radviliškyje STT agentai nesurado nieko rimtesnio, kaip gydytoją, kuriai pacientai atnešė gal šokolado plytelę, o gal saldainių dėžutę…

Ar tikrai mūsų rajone viskas taip skaidru, kad beliko tik sugaudyti visas pacientų mylimas ir lepinamas daktares, kurios dėl gydytojų trūkumo ir taip dirba dvigubais krūviais?

Kodėl STT agentai nesidomi mūsų rajone vykdomais viešaisiais pirkimais, kurių kainas sužinojus kartais net plaukai šiaušiasi? Kodėl STT netiria, kaip buvo nupirkta vaikų maitinimo paslauga mokyklose už milijonus eurų, o vaikai vietoj ekologiškų patiekalų gaudavo kone pigiausius produktus ir tie patys buvo praktiškai „nevalgomi“? Kas tai: dvigubi standartai ar politinių užsakymų „stalas“? Rinkimai artėja, todėl kyla pačių įvairiausių minčių.“

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE