Arvydas Budrikas Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariu tapo

STT agentai „šienauja“ Radviliškio daktarus

Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai pastaruoju metu vieną po kito „šienauja“ Radviliškio rajono daktarus, aktyviai dalyvaujančius politiniame rajono gyvenime. Šį kartą Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų taikiniu tapo rajono Tarybos narys, konservatorių frakcijos atstovas, gydytojas Arvydas Budrikas, kuriam pareikšti oficialūs įtarimai dėl galimai priimtų kyšių.

Per pastarąsias keletą savaičių tai jau antras politikas ir šeimos gydytojas Radviliškio rajone, kuriam pareikšti įtarimai dėl korupcijos. Visai neseniai įtarimai dėl galimai priimtų kyšių prislėgė socialdemokratų partijos atstovę, rajono Tarybos narę, gydytoją Vidą Janulaitienę.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai leidžia suprasti, jog tai dar ne pabaiga. Tarp Radviliškio rajono gydytojų jau sklando baimės nuojauta – kuris bus kitas?

Įtariamųjų bus dar daugiau?

Specialiųjų tyrimų tarnybos Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė, vyresnioji agentė Julija Gorovniovaitė informavo, kad įtarimai gydytojui A. Budrikui pareikšti dėl galimai priimtų kyšių už teisėtą veikimą vykdant gydytojo įgaliojimus – už medicininę apžiūrą bei konsultaciją.

Pasak STT vyresniosios agentės, šis atvejis yra didesnio tyrimo dalis, kuriame dar vykdomi procesiniai veiksmai ir įtariamųjų skaičius gali būti didesnis.

Šį tyrimą vykdo Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai, kontroliuoja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrej Mirnyj.

J. Gorovniovaitė pažadėjo apie šį tyrimą pateikti daugiau informacijos, kai tai nebepakenks tyrimo eigai. Komunikacijos skyriaus vyresnioji specialistė pabrėžė, kad vadovaujantis nekaltumo prezumpcija asmenys yra nekalti, kol teismas nepatvirtina jų kaltės.

Rado bendrą kalbą su pacientais

Rezidentūrą Kaune baigęs iš Tauragės kilęs A. Budrikas Radviliškio rajone pradėjo dirbti 2016 metais. Iš pradžių jis po pusę etato dirbo Alksniupių ambulatorijoje ir Šeduvos pirminės sveikatos priežiūros centre.

Pastarosios gydymo įstaigos vadovė yra kalbėjusi, jog jaunas ir energingas naujasis šeimos gydytojas greitai sugebėdavo rasti bendrą kalbą su savo pacientais, todėl yra jų mėgiamas.

A. Budrikas buvo vienas iš pirmųjų gydytojų, kuris tuo metu pasinaudojo Radviliškio rajono valdžios skiriama įsikūrimo kompensacija, kuri buvo numatyta privilioti į rajono gydymo įstaigas dirbti naujus gydytojus, kurių labai trūksta.

Kompensacijos – naujiems gydytojams prisivilioti

Rajono valdžia nusprendė, kad norint į rajoną privilioti dirbti naujus gydytojus, jiems reikia išmokėti įsikūrimo kompensaciją. Norintis ją gauti gydytojas privalėjo įsipareigoti, kad Radviliškio rajone dirbs ne trumpiau nei penkerius metus, Radviliškio rajone turėjo deklaruoti gyvenamąją vietą ir nurodyti įsikūrimo išlaidas, kurioms buvo priskiriama: gyvenamųjų patalpų pirkimas, remontavimas arba rekonstravimas, paskola būstui statyti ar pirkti, buitinė technika, baldai, namų apyvokos reikmenys, lengvojo automobilio įsigijimas, būsto nuomos mokestis.

Jeigu gydytojas įsidarbina kaimo vietovėje, jam skirta kompensacija už patirtas įsikūrimo išlaidas gali siekti iki 15 tūkstančių eurų, o jeigu medikas įsidarbina mieste esančioje sveikatos priežiūros įstaigoje, tada jis gali tikėtis gauti iki 7 500 eurų kompensaciją.

Skyrė daugiau kaip 11 tūkstančių eurų išmoką

Kadangi A. Budrikas po pusę etato dirbo Alksniupių ambulatorijoje ir Šeduvos pirminės sveikatos priežiūros centre, 2017 metų pradžioje Radviliškio rajono savivaldybės taryba skyrė A. Budrikui 11 tūkstančių 250 eurų kompensaciją, iš kurios 3 tūkstančiai eurų buvo išmokėti kaip avansas įsikūrimo išlaidoms iš dalies padengti.

„Tie pinigai, galima sakyti, jau išleisti: įsigytas būstas Radviliškyje“, – tuomet „Radviliškio naujienoms“ pasakojo A. Budrikas, kurio teigimu, pinigai nebuvo lemiamas kriterijus jam apsistoti Radviliškio rajone. Pasak gydytojo, jo žmona užaugo Šiaulėnuose, tad norėjosi čia dirbti ir gyventi.

Vis dėlto A. Budrikas pripažino, jog kompensacijos skyrimas jauniems medikams yra labai naudingas dalykas, tik visoje išmokų skyrimo tvarkoje yra labai daug biurokratijos.

Pacientų atsiliepimai – tik teigiami

Šiuo metu viešai skelbiama, jog A. Budrikas ir toliau tebedirba šeimos gydytoju Šeduvos pirminės sveikatos priežiūros centre bei keletą pusdienių per savaitę darbuojasi Šiaulių rajono pirminės sveikatos priežiūros centre.

Interneto portale pincetas.lt pacientams suteikiama galimybė parašyti savo atsiliepimus apie gydytojus. Čia apie A. Budriką jo pacientai atsiliepia tik teigiamai. Jam dėkojama už tai, jog padėjo išvengti vėžinio susirgimo ir nė karto nenuvylė. Kitas pacientas A. Budriką vadina geriausiu gydytoju.

Visi savo atsiliepimus pateikę pacientai rekomendavo šį gydytoją rinktis ir kitiems.

Į Tarybą pateko pagal konservatorių partijos sąrašą

2019 metais A. Budrikas kartu su konservatorių partija dalyvavo savivaldybių tarybų rinkimuose, tačiau rinkimai jam susiklostė nepalankiai ir jis nebuvo išrinktas į Radviliškio rajono tarybą.

Tačiau netrukus po rinkimų tuometiniam Tarybos nariui Ernestui Mončauskui tapus Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju, jis turėjo pasitraukti iš Tarybos, o jo vietą užėmė A. Budrikas, kuris rajono Tarybos narys yra iki šiol.

Jis buvo minimas konservatorių partijos kandidatų sąraše į rajono Tarybą ir šių metų kovo 5 dieną vyksiančiuose rinkimuose. Kol kas nei partija, nei pats politikas jokių viešų pareiškimų dėl tolesnės politinės karjeros dar nepaskelbė.

Socialdemokratė nusprendė trauktis iš politikos

Per gana trumpą laiką tai jau antras Radviliškio rajone dirbantis šeimos gydytojas ir politikas, užsitraukęs STT pareigūnų rūstybę. Praėjusių metų pačioje pabaigoje įtarimai buvo pareikšti Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytojai, socialdemokratų partijos atstovei rajono Taryboje Vidai Janulaitienei.

Pasak STT pareigūnų, oficialūs įtarimai politikei buvo pareikšti dėl galimai priimtų kyšių už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus: už medicininę apžiūrą, konsultaciją, siuntimų gydymui išrašymą.

Redakcijos žiniomis, sulaukusi įtarimų V. Janulaitienė pati kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir atsisakė Tarybos nario mandato.

Be to, V. Janulaitienė jau anksčiau partijos bičiuliams buvo pasakiusi, jog nedalyvaus šių metų kovo mėnesį vyksiančiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas. Ji savo noru išėjo ir iš socialdemokratų partijos.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE