Skėmių traktieriaus šeimininkės visus pavaišino ypatingu Skėmių krašto patiekalu – „Mėsos šmotu“.

Skėmių seniūnijoje vykdytų projektų rezultatais domėjosi svečiai iš Lenkijos

Skėmių seniūnijoje lapkričio 19 dieną sulaukta svečių iš kaimyninės Lenkijos: viešėjo Mazovijos regiono vietos veiklos grupės „Zielone siolo“ ir „Zascianek Mazowsza“. Svečius sutiko Skėmių seniūnė Ingrida Gladkienė, vietos veiklos grupės „Radviliškio lyderis“ pirmininkas Romas Kalvaitis, Pociūnėlių ir Skėmių bendruomenių atstovai.

„Vietos veiklos grupė „Radviliškio lyderis“ parašė tarptautinį projektą „Lietuva – Lenkija“, kurio tikslas – pasidalinti dviejų bendradarbiaujančių tautų vietos veiklos grupių gerąja patirtimi, įgyta vykdant projektus 2012-2020 metais. Dvi lenkų grupės atvyko susipažinti su mūsų vykdytų projektų rezultatais“, – sakė seniūnė I. Gladkienė.

Seniūnė svečius supažindino su Pociūnėliuose veikiančia sulčių spaudykla, papasakojo apie bendruomenės auginamą sodą, iš kurio derliaus spaudžiamos sultys. Ji kartu su miestelio bendruomenės pirmininke Giedre Petrėtiene pristatė bendruomenės gaminamą produkciją: vaisių ir daržovių cukatus, arbatas.

Seniūnė džiaugėsi, kad visi produktai ekologiški ir kad yra gautas natūralių produktų sertifikatas. Svečiai ne tik klausėsi informacijos, bet ir ragavo pociūnėlietiškų skanumynų, pirko jų lauktuvėms į namus.

Pociūnėliuose svečiai iš Lenkijos aplankė Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią, pabendravo su klebonu Kęstučiu Švabinsku. Jie pavaikščiojo po šalia bažnyčios esančias kapinaites, kuriose palaidota ir nemažai lenkų tautybės žmonių.

Prie bažnyčios svečiai klausėsi seniūnės pasakojimo apie Pociūnėlius: papasakota miestelio kūrimosi istorija, priminta, kad apie Pociūnėlius rašė lenkų rašytojas, Nobelio literatūros premijos laureatas Henrikas Senkevičius romane „Tvanas“.

Vėliau seniūnė svečiams parodė remontuojamas patalpas, kuriose kitą vasarą jau turėtų veikti bendruomenės vaisių, uogų ir daržovių džiovinimo cechas bei erdvė miestelio jaunimo susibūrimui, poilsiui.

Vakarą svečiai iš Lenkijos praleido Skėmių traktieriuje, nuoširdžiai sutikti su duona ir druska, pavaišinti, palinksminti.

Seniūnė I. Gladkienė papasakojo Skėmių bendruomenės įsikūrimo istoriją ir apie traktierių: jo atkūrimą, vykdomas edukacines veiklas, šventes, vaidinimus, gaminamus autentiškus patiekalus. Traktieriaus šeimininkės visus pavaišino ypatingu Skėmių krašto patiekalu – „Mėsos šmotu“.

Susitikimo metu koncertavo Šniūraičių (Radviliškio r.) pramogų ir šokių salės kapela (vadovė Audronė Motiejūnienė).

Skėmių traktieriuje skambėjo daug sveikinimų ir padėkos žodžių. Kaimyninės šalies vietos veiklos grupes pasveikino vietos veiklos grupės „Radviliškio lyderis“ pirmininkas R. Kalvaitis ir Skėmių seniūnė, „Radviliškio lyderio“ valdybos pirmininkė Ingrida Gladkienė. Jie taip pat padėkojo Pociūnėlių ir Skėmių bendruomenėms.

Mazovijos regiono vietos veiklos grupės „Zielone siolo“ ir „Zascianek Mazowsza“ atstovai apdovanojo R. Kalvaitį, I. Gladkienę ir kitus žmones, kurie padeda stiprinti vietos veiklos grupių darbą.

Šiltas, nuoširdus, informatyvus ir naudingas buvo lietuvių bei lenkų vietos veiklos grupių atstovų susitikimas Pociūnėliuose ir Skėmiuose. Kitas susitikimas vyks Lenkijoje.

Roma Buivydienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE