Įsimintina pociūnėliečių išvyka į Dzūkiją

Pociūnėlių pagrindinėje mokykloje ne tik vaikai, bet ir suaugusieji mėgsta turiningai leisti laisvalaikį. Tai įrodo birželio 11 dieną surengta pedagogų ir kitų darbuotojų išvyka į Dzūkiją, kurioje buvo dalyvauta dviejose edukacinėse veiklose.

Puiki edukacinė veikla – šokolado gaminimo šou – vyko Trakuose, kuriuose veikia manufaktūra „AJ šokoladas“ ir kurioje rankiniu būdu gaminamas šokoladas pagal geriausias belgiškas tradicijas.

Čia išvykos dalyvės susipažino su šokolado istorija, šokoladinių saldumynų gamybos keliu, ragavo skanėstų, pačios pasigamino po kelis originalius šokoladinius saldainius.

Ne viena buvo pradžiuginta ir nustebinta saldžiais prizais už atsakymus į klausimus ir už kūrybinę veiklą. Maloniai nuteikė šokolado meistro Algimanto Jablonsko pasirašyti specialūs pažymėjimai, skirti šokolado šou dalyvėms.

Po edukacijos aplankytas pirmas Lietuvoje skulptūrų iš šokolado muziejus, įsikūręs tame pačiame pastate. Muziejuje ypač stebino realaus dydžio skulptūros iš šokolado: šokoladinis jaguaras, majai, drakonas, mergaitė ir kitos. Muziejaus salėse – daugiau nei šimtas šokoladinių skulptūrų ir skulptūrėlių!

Šio muziejaus idėjos autorius – Algimantas Jablonskas, muziejaus kūrėja – šokolado meistrė Elena Kliment.

Pociūnėlietės turėjo laiko geriau susipažinti su Trakais. Įdomu buvo pasižvalgyti Karaimų gatvėje, apžiūrėti savitus šios tautos žmonių gyvenamuosius namus, kenesą, karaimų mokyklos pastatą. Sudomino Šv. Jono Nepomuko koplytėlė, senasis Trakų paštas, gaisrinės pastatas.

Gera buvo pavaikščioti Galvės ežero pakrante, pasigėrėti Trakų salos pilimi. Žinoma, paragauta ir kibinų su buljonu!

Antroji edukacinė veikla – „Dzūkiškos bandos“ – surengta Nemajūnų amatų centre, įsikūrusiame Geležūnų kaime, netoli Birštono. Pagal Nemajūnų krašto receptūrą duonkepėje krosnyje mūsiškės moterys kepė bulvines dzūkiškas bandas ant kopūstų lapų.

Ne tik kepė, bet ir ragavo! Sočios ir labai skanios šitos bandos, užpiltos spirgučių ir grietinėlės mirkalu, patiektos su varškės padažu. Prie bandų tikrai tiko obuolių kompotas.

Šeimininkė, vadovavusi edukacinei veiklai, pamokė ne tik bandas kepti, bet ir papasakojo apie dzūkų virtuvę, gyvenimo būdą, tradicijas.

Roma Buivydienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE