Žadama

Tarnybų naikinimo metas

Radviliškio rajone sparčiai mažėja savivaldybei pavaldžių tarnybų, o tuo pačiu – ir galvos skausmo rajono valdžios ponams, tačiau nekalbama nei apie jų atlyginimų, nei apie etatų mažinimą.

Vos prieš keletą savaičių buvo padėtas kryžius Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos veikloje, nes ši įstaiga noriai „padovanota“ Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui su sąlyga, kad 5-erius metus nebus uždaroma nė viena priešgaisrinio gelbėjimo komanda, o kas bus po to – nežinia.

Visai neseniai Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus naujausius duomenis apie Greitosios medicinos pagalbos reformą paaiškėjo, kad Radviliškio rajonas ir čia – tarp „pirmūnų“. Radviliškio rajonas pateko tarp vienuolikos pirmaujančių savivaldybių, kurios savininko teises jau perdavė valstybei ir atsikratė galvos skausmo.

Paslaugos bus teikiamos centralizuotai

Kaip praneša Sveikatos apsaugos ministerija, Greitosios medicinos pagalbos reforma įsibėgėja ir aiškėja lyderiaujančios savivaldybės, labiausiai įsitraukusios į pertvarką. Reformą įgyvendinanti Sveikatos apsaugos ministerija akcentuoja, kad nuo konkrečios savivaldybės spartos priklauso ir būsimas sklandus Greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimas gyventojams, bei primena, kad nuo 2023 metų liepos 1 dienos greitosios medicinos paslaugas bus teikiamos tik centralizuotai.

Pagal šiuo metu vykstančios Greitosios medicinos pagalbos reformos etapus, iki 2023 metų liepos mėnesio visos savivaldybių Greitosios medicinos pagalbos struktūros susijungs į vieną tarnybą. 21 savivaldybė jau pradėjo pertvarkas ir įgyvendino reikalavimus: priėmė sprendimus dėl turimų Greitosios medicinos pagalbos savininko teisių, turto perdavimo valstybei ir patvirtino naują (be Greitosios medicinos pagalbos) įstaigų struktūrą, kuri įsigalios nuo 2023 metų liepos 1 dienos.

„Vyksta aktyvus darbas su savivaldybėmis, kurių rezultatus jau galima matyti. Lyderiaujančios savivaldybės yra priėmusios sprendimus dėl Greitosios medicinos pagalbos savininko teisių, pareigų, turto ar patvirtinusios naują struktūrą – kai kurios iš jų yra atlikusios ir visus tris veiksmus. Tenka pripažinti, kad iš savivaldos pusės įsitraukimas nėra tolygus, tad gyventojams kyla įvairių rizikų – nuo kitų metų liepos 1 dienos greitosios medicinos paslaugas Lietuvoje galės teikti tik viena centralizuota tarnyba, o ne atskiros įstaigos kiekvienoje savivaldybėje, kaip yra dabar“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė.

Radviliškio rajonas – tarp vienuolikos „pirmūnų“

Sprendimus perduoti savininko teises valstybei jau priėmė 11 savivaldybių: Šiaulių, Kauno, Kauno r., Panevėžio, Marijampolės, Akmenės r., Raseinių r., Kaišiadorių r., Rietavo, Radviliškio r. ir Plungės r.

Kad galėtų prisijungti prie naujos Greitosios medicinos pagalbos tarnybos, atskiros rajonų tarnybos, iki šiol dirbusios kaip gydymo įstaigų padaliniai, turi pakeisti savo struktūrą. Iš 30 tokių savivaldybių tai jau atliko 9: Trakų, Utenos, Pasvalio, Skuodo, Elektrėnų, Vilkaviškio, Kėdainių, Šilutės ir Kelmės rajonų, taip pat Elektrėnų savivaldybė.

Dėl Greitosios medicinos pagalbos turto, kitaip vadinamos materialinės bazės (medicinos paslaugoms tinkamų patalpų, greitosios pagalbos automobilių, įrangos, medicininių priemonių), perdavimo valstybės nuosavybėn sprendimus priėmė 9-ios iš 60 savivaldybių: Kauno, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Akmenės r., Raseinių r., Kaišiadorių r., Klaipėdos r., taip pat Kalvarijos savivaldybė.

Sveikatos apsaugos ministerija gyventojams primena: tiek vykstant Greitosios medicinos pagalbos reformai, tiek sukūrus naują tarnybą, greitąją medicinos pagalbą visada galima išsikviesti trumpuoju skubiosios pagalbos numeriu 112.

Įsisavins daug europinių milijonų

Kaip informuoja Sveikatos apsaugos ministerija, Greitosios medicinos pagalbos reforma siekiama iki kitų metų liepos mėnesio sukurti visoje šalyje veikiančią greitosios medicinos pagalbos tarnybą su 5 padaliniais. Šiam tikslui pasiekti greitosios medicinos stotys bus tolygiai išdėstytos visoje šalyje ir teiks paslaugas koordinuotai, nepaisant rajonų ribų. Tai reiškia, kad greitosios pagalbos automobilį pas Radviliškio rajone esantį pacientą siųs dispečeriai, sėdintys kažkur Šiauliuose, o gal ir dar toliau.

Pasak ministerijos atstovų, pagrindinis reformos tikslas yra teikti Greitosios medicinos pagalbos paslaugas, atitinkančias svarbiausią – laiko – standartą, t. y. pas pacientą atvykti per laiką iki 15 minučių mieste ir iki 25 minučių – atokiausiai gyvenamose vietovėse.

Įsteigus naują VšĮ Greitosios medicinos pagalbos tarnybą, bus naudojamos Europos Sąjungos investicijos, iš kurių infrastruktūrai atnaujinti bus skirta 41,15 milijono eurų, skaitmenizavimui ir darbuotojų kvalifikacijai – apie 7 milijonai eurų.

Atsižvelgiant į tai, kad Greitosios medicinos pagalbos įstaigų autoparkas bei įranga yra skirtingos būklės, įsteigus naują viešąją įstaigą, palaipsniui bus atnaujinta ir Greitosios medicinos pagalbos infrastruktūra, nupirkta automobilių su modernia įranga.

2022 metų gegužę Seimas priėmė Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, kuriomis remiantis įgyvendinama Greitosios medicinos pagalbos reforma. Pataisose numatyta, kad visoje šalyje veiks centralizuota tarnyba su 5 padaliniais, kuri teiks paslaugas visoje šalyje. Greitosios medicinos pagalbos tarnyba veiks kaip atskiras juridinis vienetas prie Sveikatos apsaugos ministerijos, o savo veiklą pradės iki 2023 metų liepos 1 dienos.

Kas bus po penkerių metų – težino dievas

Vos prieš keletą savaičių Radviliškio rajono savivaldybė pirmoji ir vienintelė visoje Lietuvoje nusimetė nuo savo sprando Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos naštą. Spalio 20 dieną Radviliškio rajono meras Vytautas Simelis, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius pasirašė sutartį, pagal kurią Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesių komandų valdymas ir funkcijos perduotos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui, kuris įsipareigojo 5-erius metus rajone neuždaryti nė vienos priešgaisrinio gelbėjimo komandos, o kas bus po to – težino dievas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas ir Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos bus sujungtos į vieną struktūrinį vienetą. Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesių komandų valdymą ir funkcijas perims Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

„Nuo kitų metų prasidedantis pilotinis projektas ir po jo įgyvendintos priemonės sudarys geresnes darbo sąlygas Radviliškio rajono savivaldybės ugniagesiams. Visiems jiems bus pasiūlyta pereiti į naująją struktūrą. Bent 5-erius metus nebus uždaroma nė viena priešgaisrinio gelbėjimo komanda, pagerės materialinis aprūpinimas. Visa tai turi užtikrinti operatyvų ugniagesių atvykimą į gaisrą, kokybišką jo gesinimą, mūsų visų gyvybių ir turto išsaugojimą“, – džiūgavo meras V. Simelis, nors niekas neįsipareigojo priešgaisrinio gelbėjimo komandas rajone išlaikyti praėjus penkeriems metams, todėl jų ateitis skendi migloje.

Parengta pagal „Radviliškio naujienų“, Radviliškio rajono savivaldybės ir SAM informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE