NULL

Per Vėlines pavojai tyko keliuose ir kapinėse

Kapinių lankymas lapkričio pirmosiomis dienomis lietuviams yra įprasta ir giliai įsišaknijusi tradicija. Visų šventųjų dieną ir per Vėlines automobiliai tiesiog užplūsta Lietuvos kelius. Prie jų vairo sėda ne tik kasdien transporto priemones vairuojantys asmenys, bet ir tie, kurie į gatves išvažiuoja retai. Psichologai konstatuoja, kad jeigu žmogus nevairuoja nuolat ir atsisėda prie vairo retai, jo vairavimo įgūdžiai nėra geri. Tai tinka bet kokio amžiaus vairuotojams, tik jaunesni žmonės greičiau šiuos įgūdžius susigrąžina.

Pasak Šiaulių apskrities policijos atstovės spaudai Gailos Smagriūnienės, Visų šventųjų dieną ir per Vėlines keliuose prie automobilio vairo sutiksime daugiau ir vyresnių žmonių. Reikia turėti omenyje, kad vyresni žmonės žino ne visas Kelių eismo taisyklių naujoves, nepastebi pasikeitusio eismo reguliavimo įprastuose maršrutuose. Jie yra atsargūs, važiuoja lėčiau, ilgiau dvejoja, kai jiems reikia atlikti tam tikra manevrą – įvertinti atstumą tarp automobilių ir nuspręsti, ar tilps, apsisukti ir pan. Tad visi kiti eismo dalyviai turėtų į tai atsižvelgti ir būti kantresni bei atidesni, nes gali nutikti įvairių situacijų, kuriose prasčiau matantiems ir lėtesnės reakcijos senjorams bus sunkiau orientuotis, o jūsų budrumas padėtų išvengti tragiškų pasekmių.

Dėl didelio kapinių lankytojų srauto ir intensyvaus eismo vairuotojai turėtų būti korektiški ir pakantūs vienas kitam. Vykstant artimųjų kapų lankyti tolėliau, reikėtų išvykti anksčiau, kad netektų kelyje skubėti. Svarbiausia, vairuotojams važiuoti neviršijant leistino greičio, praleisti pėsčiuosius, vykdyti kelio ženklų reikalavimus, segėti saugos diržus, vairuojant neplepėti mobiliaisiais telefonais. Siekiant išvengti netikėtumų kelyje, prieš kelionę derėtų įsitikinti savo transporto priemonės techninės būklės tvarkingumu.

Prie kapinių nepatogumų ir problemų patiria vairuotojai, norintys automobilius pasistatyti kuo arčiau kapinių ir tai darantys, pažeisdami taisykles. Nederėtų pamiršti, kad išimčių šiomis dienomis nėra ir automobiliai gali būti parkuojami tik leistinose vietose ir jokiu būdu netrukdyti eismui.

O tiems, kurie link kapinių žingsniuos pėstute, policijos atstovė spaudai G. Smagriūnienė pataria nepamiršti pasipuošti atšvaitais ar ryškiaspalvėmis liemenėmis. Kadangi spalio paskutinį savaitgalį laikrodžio rodyklės buvo persuktos valanda atgal ir stojo žiemos laikas, tamsa žemę užlieja daug anksčiau. O esant blogam matomumui, neapšviestu keliu einančius žmones vairuotojai dažniausiai pastebi tik transporto priemonei visai prie jų priartėjus. Tai pavojinga situacija – pėsčiasis gali būti ne tik kliudytas, sužeistas, jis gali patirti ir mirtinas traumas. Žmogus be atšvaito matomas tik 30-50 metrų atstumu, su atšvaitu – 150 metrų atstumu. Atšvaitas nematomus paverčia matomais.

Masinio kapinių lankymo dienomis padaugėja vagysčių iš šalia kapinių paliktų automobilių. Todėl labai svarbu nepamiršti elementarių dalykų: užrakinti automobilio, nepalikti atidarytų langų, stoglangių, o salone – rankinių, mobiliųjų telefonų, dokumentų ar kitų vertingų daiktų, kurie tarsi masalas vilioja vagišius. Jei vis dėlto ryžtatės palikti daiktus mašinoje, paslėpkite juos taip, kad nebūtų akivaizdžiai matomi. Ir nepraraskite budrumo pačiose kapinaitėse. Puošdami kapavietes, degdami žvakutes, žmonės rankines palieka be priežiūros. Atrodo, akimirkai. Tačiau ir tos akimirkos pakanka, kad ja pasinaudotų miklūs ilgapirščiai, kurie ypač „medžioja“ senjorus. Vagišių žmonių susibūrimo vietose apstu ir jiems nieko švento nėra – net apvogti artimųjų kapų lankančius žmones.

Šiaulių apskrities policija spalio 29 d.-lapkričio 2 d. sieks sudaryti kuo patogesnę ir saugesnę aplinką kapus lankantiems žmonėms, todėl visoje jos aptarnaujamoje teritorijoje bus dirbama didesnėmis pajėgomis. Pareigūnai keliuose kontroliuos vairuotojų drausmingumą, stebės kapinių prieigas, reguliuos eismą prie įvažiavimų į jas.

Parengė Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE