Konservatorius Justinas Kvėglys pasiūlė vaikų kaimynystės nenorinčius žmones nuraminti

Našlaičiai Radviliškyje nepageidaujami?

Nedažnai būna, kad Radviliškio rajono tarybos posėdyje politikui pasakius kalbą visoje salėje nuaidėtų palaikymo plojimai. Taip nutiko per neseniai įvykusį Tarybos posėdį, kai rajono deputatai svarstė, ar reikia pirkti butą Radviliškio mieste esančioje Jaunystės gatvėje, kuriame planuojama įkurdinti bendruomeninius vaikų globos namus.

Aplodismentų sulaukė socialdemokratė Eglė Ivanauskytė, savo emocinga kalba sugėdinusi buvusį konservatorių, o dabar nepartinį Gediminą Lipnevičių, pareiškusį, kad „gražiame“ name įkurdinti likimo nuskriaustus vaikus gyventojams nežinant yra nederama. „Negalim apgyvendinti, nes namas gražus. Tai kur tuos vaikus apgyvendinti? Apgriuvusioje lūšnoje, vienkiemyje, kur niekas jų nematytų, nes jie iš vaikų namų?“ – politiko požiūriu piktinosi socialdemokratė ir paragino kolegas pasekti savo pavyzdžiu – kiekvienam paimti bent po vieną vaikelį savo globon ir tada iš viso nebereikės steigti bendruomeninių vaikų globos namų.

Bendruomeniniuose namuose – tarsi šeimose

Dar nuo sovietmečio paveldėtuose vaikų globos namuose mūsų šalyje vaikai augo savotiškuose „gulaguose“ – atskirti nuo visuomenės, kartu gyveno po keliasdešimt ir net šimtas vaikų.

Tokioje aplinkoje buvo traumuojama vaiko asmenybės raida, klestėjo patyčios, globotiniai nebuvo suinteresuoti saugoti „valdiško“ turto, nemokėjo patys savarankiškai pasirūpinti buitimi, neturėjo jokio supratimo, kaip gyvena šeimos, todėl dažno gyvenimas vėliau buvo lydimas įvairių traumų, negebėjimo sėkmingai integruotis į visuomenę.

Prieš keletą metų Lietuvoje pradėta vaikų globos namų pertvarka situaciją turi pakeisti iš esmės. Pagrindinis pertvarkos tikslas – tėvų globos netekusius vaikus sugrąžinti į šeimas. Jeigu vaikui nėra galimybių grįžti į biologinę šeimą, tada visos pastangos dedamos tam, kad jis galėtų gyventi įtėvių ar globėjų šeimoje.

Jeigu vaikui nepavyksta surasti globėjų, vaikai apgyvendinami bendruomeniniuose vaikų globos namuose, kuriuose gali augti ne daugiau kaip 8 vaikai. Tokiuose bendruomeniniuose globos namuose vaikai gyventų kaip šeimose – nedidelėmis grupėmis, turėtų savo namus, padedami prižiūrinčio asmens patys mokytųsi rūpintis savo buitimi. Laisvalaikiu, per atostogas ar savaitgaliais darbuotojai su vaikais vyksta į renginius, spektaklius, kino filmus, lanko muziejus, o vasarą uogauja, maudosi, stovyklauja, skanauja savo sodo ir daržo gėrybių…

Viešuosius pirkimus organizavo net 18 kartų

Nuo reformos pradžios Radviliškio rajone padaugėjo vaikų globėjų, kurie našlaičius ir tėvų globos netekusius vaikus priėmė į savo šeimynas, tačiau dalis vaikų liko gyventi buvusiuose vaikų globos namuose „Nykštukas“, kurie paskui buvo „perkrikštyti“ į Radviliškio pagalbos šeimai centrą. Šie vaikai artimiausiu metu turi būti apgyvendinti nedideliuose bendruomeniniuose vaikų globos namuose, kuriuose gyventų tarsi šeimose, šalia kitų rajono gyventojų.

Sunkiausia užduotis Radviliškio rajono valdžiai – surasti patalpas, kurios tiktų bendruomeniniams vaikų globos namams, nes pagal galiojančius teisės aktus šioms patalpoms keliami specialūs reikalavimai.

Kaip teigia Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Agnė Grabauskienė, pastaraisiais metais savivaldybė net 18 kartų organizavo viešuosius pirkimus patalpoms įsigyti, tačiau per tą laiką rajono Tarybai pritarus įsigytas tik vienas beveik šimto kvadratinių metrų ploto butas, esantis buvusiame bendrabutyje, Stiklo gatvėje.

Ir tąkart nupirkus butą likimo nuskriaustiems vaikams kilo nemenkas šaršalas, nes kai kurie gyventojai pareiškė nenorintys našlaitėlių kaimynystės, o vienas politikas našlaičiams pasiūlė paieškoti namų kur nors kaime, suprask, toliau nuo kitų žmonių. Vis dėlto, aistros po kiek laiko nurimo ir nugalėjo sveikas protas.

Ar „gražiame name“ našlaičiams – ne vieta?

Beveik po dvejų metų Radviliškio rajono savivaldybės valdininkams pavyko surasti dar vieną butą, tinkantį bendruomeniniams vaikų globos namams, esantį Jaunystės gatvės 22-ajame name. Daugiau kaip 92 kvadratinių metrų ploto butą su rūsiu savininkas sutiko parduoti už 69 tūkstančius 500 eurų. Turto vertintojai šį butą įvertino žymiai didesne suma – net 74 tūkstančiais 500 eurų.

Tam, kad rajono savivaldybė galėtų užbaigti sandorį ir nupirkti butą, reikia gauti rajono Tarybos deputatų pritarimą, todėl šio klausimo svarstymas buvo įtrauktas į neseniai vykusio Tarybos posėdžio darbotvarkę.

Svarstant šį klausimą paaiškėjo, kad dieną prieš Tarybos posėdį rajono savivaldybę pasiekė minėto Jaunystės gatvės namo gyventojų raštas su parašais. Posėdžiui pirmininkavęs meras Vytautas Simelis, paprašytas pakomentuoti rašto turinį, sakė negalįs tiksliai jo pacituoti. „Tiksliai nepacituosiu, bet paprasčiausiai: „Nenorim įsileisti į savo namus dėl saugumo, dėl galimų nusižengimų apgyvendintų vaikų…“. Tai toks bendro pobūdžio, nėra konkrečiai nurodyta pretenzijų“, – aiškino meras ir žadėjo, kad kitą dieną po Tarybos posėdžio šis raštas bus išsiųstas Tarybos nariams.

Tuomet buvęs konservatorius, o dabar nepartinis Gediminas Lipnevičius pareiškė, kad gražiame name įkurdinti likimo nuskriaustus vaikus gyventojams nežinant yra nederama ir pasiūlė šio sprendimo svarstymą atidėti kitam posėdžiui.

Pasiūlė pirkti ne butus, bet namus

Buvusio bendrapartiečio požiūrį sukritikavo konservatorius Justinas Kvėglys: „Gal kai kurie politikai, kurie vadovauja spaudos priemonėms (politikas G. Lipnevičius rajone leidžia savo laikraštį, – redakcijos pastaba), galėtų parašyti gražų straipsnį ir žmones apramintų, o ne dar labiau kurstytų. Nes šiai dienai yra labai sudėtinga situacija“, – sakė J. Kvėglys. Jis pakvietė kolegas palaikyti sprendimą ir nebesipykti.

Socialdemokratas Kazimieras Račkauskis pritarė, kad čia yra ne ta sritis, kur reikėtų pyktis. Jis pasiūlė, kad bendruomeniniams vaikų globos namams geriau būtų ieškoti ne butų, bet namų. „Atsiverčiau skelbimus ir matau: dabar Radviliškio rajone parduodami 89 namukai. Turbūt visi sutiksite, kad vaikui pasiruošti gyvenimui, turėti savo kiemelį, išmokti kažką tai pasidaryti, tai tikrai daugiau privalumų yra namuke, negu bute. Ne dėl tol, kad vaikus izoliuoti, bet jiems patiems gyvenant name būtų daug geriau adaptuotis ir pasiruošti gyvenimui“, – siūlė K. Račkauskis. Panašiai mąstančių tarp rajono Tarybos narių buvo ir daugiau.

Pakvietė paimti po vieną vaiką

Į nepartinio G. Lipnevičiaus pareiškimą itin jautriai sureagavo socialdemokratė Eglė Ivanauskytė. „Kadangi aš pati esu globėja, tai pakviesiu ir kitus pasekti tokiu pavyzdžiu ir paimti po vieną vaiką. Kodėl mes iš jų dabar darom kažkokį siaubą-baubą, raupsuotus? Jie juk nekalti, kad gyvena vaikų namuose. Jeigu aš turėčiau septynis vaikus, tai negi dabar turėčiau eiti ir viso daugiabučio namo laiptinės atsiklausti, ar aš galiu pas jus nusipirkti butą? Mes patys turime keisti savo požiūrį. O kolega laikraščio savininkas tai tikrai… Mes patys turim integruoti į visuomenę, bet užuot tai darę, nešam intrigą, kad jūsų name bus atidaryti vaikų namai. Negalim vaikų apgyvendinti, nes namas gražus… Tai kur tuos vaikus apgyvendinti? Apgriuvusioje lūšnoje, vienkiemyje, kur niekas jų nematytų, nes jie iš vaikų namų?“ – emocingai kalbėjo politikė. Jos jautri kalba buvo palydėta kolegų plojimais, o už labai gražius žodžius padėkojo pats meras.

Kurion pusėn stos rajono politikai?

Paskelbus balsavimą, dauguma politikų pritarė sprendimui, kad Jaunystės gatvės 22-ajame name esantis butas būtų nupirktas bendruomeniniams vaikų globos namams įkurdinti, tačiau prie šio klausimo politikams teks grįžti dar kartą spalio 27 dieną vyksiančiame Tarybos posėdyje.

Į šio posėdžio darbotvarkę yra įtrauktas atsakymo Jaunystės gatvės 22-ojo namo gyventojams projektas.

Jeigu rajono politikai palaimins jiems pateiktą atsakymo variantą, būsimiems bendruomeninių vaikų globos namų kaimynams bus paaiškinta, jog nėra teisės aktų, kurie savivaldybę įpareigotų derinti būsto pirkimą su kitais daugiabučio savininkais.

Kurion pusėn šį kartą stos rajono politikai – sužinosime jau netrukus.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE