NULL

Kampanija „Atrask galimybes“. Nijolė: asmeninė asistentė Jinutė man yra daugiau nei draugė

Išskirtine stiprybe ir optimizmu spinduliuojanti radviliškietė 61 m. Nijolė Maknickienė kelis kartus pokalbio metu pakartoja, kad verkšlenti ar kažkaip skųstis ji labai nemėgsta. O ir kuo gi čia skųstis? Reikia džiaugtis, kad jau 7 metus pavyksta kontroliuoti itin agresyvų vėžį ir būti šiame gyvenime. Klausantis Nijolės negali patikėti, kad ištvertos 7 sudėtingos operacijos, o labai sunkaus gydymo metu buvo tiesiog „sudegintas“ jos žarnynas ir dar iki dabar tenka nešioti šlapimo surinkimo ir stomos maišelius. Pasak moters, tai tik smulkmenos: „Vykstu pas gydytojus kas mėnesį ir sakau, kad aš nebesijaučiu serganti. Pamiršau, kas buvo, susigyvenau. Viskas yra gerai. Net svorio truputėlį priaugau. Mano nuostabioji asistentė Jinutė, be kurios gyvenimo nebeįsivaizduoju, mane mato visokią. Bet jau apsiprato. Ji, kai reikia, ir sesele, ir gydytoja pabūna. Apie asmeninę pagalbą aš sužinojau dar gulėdama Respublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos skyriuje – man labai pasisekė, nes apie galimybes pasilengvinti gyvenimą informavo atsakingi gydytojai. Labai reikia ir dažnai trūksta informacijos apie žmogui reikalingas socialines paslaugas. Gydytojai turėtų aktyviau dalintis su pacientais tokiomis žiniomis, nes gauta pagalba gali stipriai pakeisti sergančiojo gyvenimą. Todėl ir aš su visais dalinuosi savo patirtimi“.

Iš pradžių Nijolei 2 kartus per savaitę padėdavo kita asistentė, vėliau jos „gelbėtoja“ tapo Jina. Dabar Nijolė gauna 80 val. pagalbos – po 4 val. darbo dienomis. Nuo pirmų dienų moterys sutarė atvirai kalbėtis apie tai, kaip jaučiasi, ir ieškoti kompromisų visose situacijose. „Kažin, ar Lietuvoj yra daugiau tokių žmonių kaip Jinutė. Tikrai nejuokauju. Mano duktė nežino, kas kur namie yra, o Jina žino viską. Ji – daugiau nei draugė. Mano namai – jos namai. Kartu tvarkomės ne tik buityje – geriame kavą, diskutuojame, skiname uogas, konservuojame, perkame, tvarkome reikalus, kirpykloj gražinamės, keliaujame, lankomės koncertuose, spektakliuose, renginiuose. Aišku, ir pas gydytojus ji mane lydi. Bet apie ligas gal jau nebekalbam? Mes labai turiningai leidžiam laiką. Gyvenimas tiesiog „verda“. Už šią pagalbą man reikia primokėti. Lengva nėra, nes ir vaistai, ir viskas dabar gana brangiai kainuoja. Bet nepaisant to, ši pagalba labai reikalinga. Kadangi gyvenu viena, tai dar labai džiaugiuosi, kad galiu naudotis man skirtomis transporto paslaugomis – Dievo dovanotas vairuotojas nuveža mane pas gydytojus, kai tik to reikia. Todėl labai noriu pakviesti: jei reikia pagalbos, išdrąsėti, nebijoti svetimų žmonių, pasitikėti ir įsileisti asistentus į savo gyvenimą. Tikrai nepasigailėsit“, – tikina Nijolė.

50 m. Jina Narkevičienė 11 m. dirbo klientų aptarnavimo skambučių centre. Nuolatinis stresas moterį labai išsekino. Nusprendė paklausyti širdies balso – užsiimti prasminga veikla ir būti reikalinga žmogui. Dėl šio tikslo pabaigė socialinio darbuotojo padėjėjo kursus Šiaulių darbo rinkos mokymo centre ir pradėjo dirbti 3 klientų asmenine asistente. „Labai gera dalintis gerumu. Pagaliau save atradau. Padėdama kitiems jaučiu pilnatvę. Duodama gaunu neįkainojamą grąžą. Iš Nijolės semiuosi stiprybės. Ji man kaip sesuo. Todėl tikrai kviečiu išdrįsti keisti darbą ir tapti asistentu. Jei turite didelę širdį, esate jautrus, šis iššūkis, šis darbas jūsų laukia“, – įsitikinusi Jina.

Asmeninę pagalbą Radviliškio r. sav. organizuoja ir teikia Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centras, o ja naudojasi 10 įvairaus amžiaus, skirtingas negalias turinčių žmonių. „Norint gauti šią pagalbą jokių apribojimų nei amžiui, nei negalios pobūdžiui nėra. Jeigu žmogaus pajamos yra mažesnės negu 294 Eur (2 valstybės remiamų pajamų dydžiai), asmeninė pagalba yra teikiama nemokamai. Jeigu pajamos didesnės, mokestis už pagalbą negali viršyti 20 proc. jos teikimo išlaidų ir negali būti didesnis negu 20 proc. asmens pajamų. Kiekvienu atveju mokesčio dydis nustatomas individualiai įvertinus asmens pajamas, jo galimybes mokėti ir atsižvelgiant, ar jam teikiamos kitos socialinės paslaugos. Noriu akcentuoti, kad žmogus, besinaudojantis šia pagalba, turi teisę tuo pat metu gauti ir socialinės priežiūros (pvz., pagalbą į namus) arba dienos socialinės globos paslaugas. Negalią turintieji taip pat gali naudotis transporto organizavimo paslaugomis, kaip tai sėkmingai daro ir savo istorija pasidalijusi Nijolė. Asmeninės pagalbos poreikį nustatantis socialinis darbuotojas, vertindamas konkretaus asmens atvejį, gali rekomenduoti ir kitas paslaugas. Todėl nuoširdžiai kviečiu gyventojus kreiptis dėl reikalingų socialinių paslaugų į savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių arba gyvenamosios vietos seniūniją ir pateikti prašymus. Jei žmogui nustatomas poreikis gauti asmeninę pagalbą ir kitas paslaugas, mokesčio už šią pagalbą dydis bus apskaičiuojamas atskaičius mokesčių už minėtas paslaugas išlaidas. Linkiu žmonėms, turintiems negalią, laisva valia apsispręsti ir rinktis savarankiškesnį gyvenimą. Visa tai galima pasiekti su asmeniniu asistentu, kuris padės jaustis drąsiau, užtikrinčiau ir įgalins veikti pilnavertiškai visose gyvenimo srityse“, – sako Radviliškio r. sav. administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Rasa Miškinienė.

Kampanija „Atrask galimybes“ skirta supažindinti su asmenine pagalba ir skatinti ja naudotis.

Kampaniją „Atrask galimybes“ inicijuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.
Daugiau informacijos apie asmeninės pagalbos teikimą ieškokite Neįgaliųjų reikalų departamento svetainėje
www.ndt.lt bei „Facebook“ paskyroje.

Autorė – Indrė Radžiukynienė

4 Comments

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE