„Tikiuosi

Kaip valdininkas Kalėdas vogė?

Liaudies išmintis byloja, kad geras valdininkas prisikabintų net prie stulpo. O Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Viktoras Šmitas sugebėjo prisikabinti prie dviejų kalėdinių eglučių, kurios praėjusią savaitę sužibo Radviliškio eglučių alėjoje. Nieko nelaukęs valdininkas eglutes nufotografavo ir uoliai apskundė Vyriausiajai rinkimų komisijai.

„Radviliškio naujienų“ kalbinti Radviliškio rajono gyventojai, išgirdę apie tai, kaip valdininkas apskundė kalėdines eglutes, neslėpė pasipiktinimo: „Negi toje savivaldybėje jie jau visai nebeturi ką veikti, kad skundus net ant eglučių pradėjo rašinėti? Kai valdininkai užsiima visokiais niekais, paprasti žmonės priversti porą mėnesių laukti eilėje, norėdami susitvarkyti kompensacijas už šildymą“.

Kvietė sukurti kalėdinį stebuklą

Jau tradicija tapo kiekvienais metais Radviliškio miesto centre papuošti ne tik pagrindinę didžiąją eglę, bet ir įžiebti kalėdinių eglučių alėją. Ne išimtis buvo ir šiais metais.

Dar lapkričio viduryje Radviliškio miesto seniūnija ir savivaldybė kvietė visas rajono įstaigas, organizacijas ir bendruomenes šventiniu laikotarpiu papuošti savo aplinką ir dalyvauti tradicinėje „Kalėdinių eglučių alėjoje 2022“. „Sukurkime kalėdinį stebuklą kartu!“ – prie kalėdinių eglučių alėjos kvietė prisijungti valdininkai.

Rajono įmonės ir bendruomenės pasinaudojo kvietimu ir aktyviai dalyvavo akcijoje – kiekvienas pagal savo išgalės stengėsi išradingai papuošti savo žaliaskarę.

Gruodžio 1-osios vakarą Kalėdinių eglučių alėjoje sužibo šventinis apšvietimas, o patenkinti radviliškiečiai gausiai fotografavosi šalia įvairiomis spalvomis žaižaruojančių puošmenų.

Valdininką užrūstino dvi eglutės

Tačiau ši graži kalėdinė pasaka tęsėsi tik iki gruodžio 5 dienos. Tądien Vyriausioji rinkimų komisija sulaukė Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojo Viktoro Šmito skundo.

Valdininką užrūstino dvi eglutės, kurias Kalėdinių eglučių alėjoje padabino Lietuvos socialdemokratų partijos Radviliškio skyrius bei Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Radviliškio skyrius.

Kaip savo skunde rašė valdininkas V. Šmitas, ant Lietuvos socialdemokratų partijos Radviliškio skyriaus papuoštos kalėdinės eglutės jis pasigedo politinės reklamos žymos.

Nors ant Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Radviliškio skyriaus padabintos žaliaskarės buvo politinės reklamos užrašas, tačiau valdininkas paskundė, kad jis užrašytas pernelyg mažomis raidėmis.

Triūsė po darbo valandų

Kad V. Šmito skundą tirsiantiems Vyriausiosios rinkimų komisijos nariams nereikėtų patiems važiuoti į Radviliškį ir apžiūrėti eglutes, paslaugus valdininkas jas nufotografavo, o nuotraukas pridėjo prie savo skundo.

Turbūt tos eglutės pataikė į labai skaudžią vietą, nes valdininkas skundą Vyriausiajai rinkimų komisijai rašė negailėdamas savo poilsio laiko, po darbo valandų, o išsiuntė prieš pat 11 valandą vakaro.

V. Šmitas savo skunde prašo, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos sekretoriato Teisės ir tyrimų skyrius pradėtų tyrimą ir atliktų vertinimą, ar nebuvo pažeisti Rinkimų kodekso reikalavimai dėl politinės reklamos skleidimo ar žymėjimo.

Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė „Radviliškio naujienoms“ patvirtino, kad toks skundas gautas ir jis persiųstas tyrimui į Teisės ir tyrimų skyrių. Kiek laiko užtruks tyrimas, ji prognozuoti nesiryžo.

Prisipažino suraitęs skundą

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas V. Šmitas „Radviliškio naujienų“ žurnalistui pripažino suraitęs skundą dėl kalėdinių eglučių Vyriausiajai rinkimų komisijai.

„Tai piliečio pastebėjimai“, – sakė valdininkas. Jis tikino skundą surašęs vakare, po darbo valandų.

Paklaustas, ar nebūtų buvę paprasčiau, jeigu savo pastebėjimais jis būtų pasidalinęs tiesiogiai su minėtų partijų atstovais, kuriuos pažįsta asmeniškai, V. Šmitas tarsi mantrą kartojo: „Yra taisyklės, tegul jų laikosi…“.

Valdininko pasiteiravome, gal jis norėtų, kad partijos nupuoštų savo eglutes? „Nereikia nupuošti. Turi būti tinkamai pažymėta politinė reklama“, – sakė savivaldybės Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas.

O ar pats V. Šmitas sugalvojo surašyti skundą, ar tai padaryti liepė kažkas iš viršininkų? „Komentarų nebus“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuko valdininkas, dirbantis konservatorės Jolantos Margaitienės vadovaujamoje Radviliškio rajono savivaldybės administracijoje. Beje, redakcijos žiniomis, jis pats irgi priklauso konservatorių partijai.

Paklaustas, ar yra matęs populiarų filmą „Kaip Grinčas Kalėdas vogė?“, V. Šmitas tęsti pokalbio šia tema nebepageidavo.

Tikisi, kad išteisins ir nepasodins

Žurnalistinė etika įpareigoja išklausyti visas puses, todėl pakalbinome ir apskųstas eglutes padabinusių partijų atstovus.

Lietuvos socialdemokratų partijos Radviliškio skyriaus pirmininkas Kazimieras Račkauskis sakė tik iš „Radviliškio naujienų“ žurnalisto sužinojęs apie tai, jog jų pastatyta eglutė tapo skundo objektu. Pasak K. Račkauskio, eglutė buvo pagaminta iš to, ką turėjo ir atsinešė patys partijos bičiuliai: surištos dvi „kopėčios“, ant kurių pritvirtintos kelios eglių šakos, užkabinta žaisliukų ir užvyniota girlianda.

„Gal eglutė gavosi šiek tiek per kukli, nes po šito skundo ji dabar sulauks daug dėmesio, bet nesinorėjo nieko samdyti iš šalies, todėl viską darėme patys, savo rankomis ir puošdami eglutę sudėjom savo širdžių šilumą“, – sakė K. Račkauskis.

Jo žiniomis, Vyriausioji rinkimų komisija nereikalauja pažymėti reklamos, jeigu ji buvo pagaminta neatlygintinai pačių rankomis. „Tikiuosi, kad manęs už eglutės papuošimą nepasodins ir būsim išteisinti“, – geros nuotaikos neprarado rajono socialdemokratų pirmininkas.

Mano, kad eglutė įstatymų nepažeidė

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Radviliškio skyriaus lyderis Ernestas Mončauskas kalbėjo, kad idėja pastatyti eglutę kilo eiliniams partijos nariams, kurie patys net nekandidatuoja kitais metais vyksiančiuose savivaldos rinkimuose.

E. Mončauskas neslėpė, kad eglutės pagaminimas kainavo 150 eurų, todėl ant jos buvo užrašyta, kad tai politinė reklama, už kurią bus apmokėta iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ politinės kampanijos sąskaitos. Politikas sakė nuoširdžiai tikintis, kad jų eglutė jokių įstatymų nepažeidė ir Vyriausioji rinkimų komisija valdininko skundą atmes.

Pašnekovas pastebėjo, kad pati Radviliškio rajono savivaldybės administracija yra papuošusi savo eglutę, nors ir administracijos direktorė, ir jos pavaduotojas, ir rajono meras bei mero pavaduotojas kandidatuoja pavasarį vyksiančiuose rinkimuose. Nors savivaldybės eglutė ir nepažymėta kaip politinė reklama, E. Mončauskas tik nusijuokė paklaustas, ar jis nežada apskųsti savivaldybės eglutės. „Patikėkite, tikrai nežadu rašinėti skundų, nes turiu rimtesnių darbų“, – sakė politikas.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE