Konservatoriams pralaimėjus šį pavasarį vykusius rinkimus ir praradus valdžią

Kaip savivaldybės direktorė milijoną tirpdė

Banke beveik dvejus metus už nulines palūkanas gulėjo infliacijos kirmino graužiamas Radviliškio rajono savivaldybės milijonas eurų, o tuo metu rajono valdžia vieną po kito iš to paties banko ėmė kreditus ir bankui mokėjo palūkanas. Net pasakų personažas Pinokis, pasodinęs monetas ir laukęs, kada iš jų išaugs pinigų medis, neatrodo taip kvailai, nes jis prarado vos keletą monetų, tuo tarpu buvusios Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Margaitienės „investicija“ dėl infliacijos, pirminiais redakcijos paskaičiavimais, „ištirpo“ kone ketvirtadaliu milijono eurų.

Turbūt milijonas būtų ir toliau tirpęs, jeigu naujoji rajono valdžia nebūtų pastebėjusi tokio neatsakingo elgesio su mokesčių mokėtojų pinigais ir atsiėmusi indėlį, kurį bus galima panaudoti prasmingesniems darbams. O kas atsakys už tai, kad dalis milijono nutirpo? Ar bus nubausti tokio sprendimo kaltininkai?

Iš banke gulinčių pinigų – jokios naudos žmonėms

Senoji konservatorių dominuojama rajono valdžia nuolat mėgo girtis, kad moka taupiai elgtis su mokesčių mokėtojų pinigais, todėl savivaldybė nėra įbridusi į skolas, o kasmet rajono biudžete lieka sutaupyti milijonai eurų.

Konservatorių oponentai tokias valdžios pagyras jau seniau vertino kritiškai, nes iš banko sąskaitose gulinčių pinigų nėra jokios naudos paprastiems rajono žmonėms, juk už šias lėšas galėjo būti tvarkomi keliai, gražinama aplinka ar kuriamos kitos viešosios paslaugos gyventojams.

Rajono mero rinkimus laimėjus socialdemokratui Kazimierui Račkauskiui ir naujai valdžiai pradėjus domėtis senosios „palikimu“, buvo atrastas nuo 2021 metų „Šiaulių banke“ gulintis 1 milijono eurų dydžio terminuotas Radviliškio rajono savivaldybės indėlis.

Milijoną laikė už nulines palūkanas

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vyr. specialistė Romualda Kutrienė „Radviliškio naujienas“ informavo, kad 1 milijono eurų savivaldybės indėlis 2021 metų birželio mėnesį „Šiaulių banke“ buvo padėtas už 0,00 procentų metines palūkanas.

Anot R. Kutrienės, šis indėlis banke pragulėjo beveik dvejus metus – iki šių metų balandžio 20 dienos.

Kilo klausimas, kam kilo toks „saliamoniškas“ sumanymas už nulines palūkanas laikyti banke milijoną, kai šalyje siaučia didžiulė infliacija.

Anot savivaldybės Finansų skyriaus vedėjo pavaduotojos Linos Baškevičienės, indėlis į banką buvo padėtas pagal terminuotojo indėlio sutartį, kurią pasirašė tuo metu Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorės pareigas ėjusi konservatorė Jolanta Margaitienė.

Banką milijonui pasirinko be konkursų

„Tuometinė Finansų skyriaus vedėja Rita Chlebauskienė, analizuodama biudžeto išlaidų mažinimo galimybes, įstaigos vadovui tokį indėlį pasiūlė kaip vieną iš būdų mažinti biudžeto išlaidas“, – aiškino L. Baškevičienė.

Esą tuo metu Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai taikė mokestį už sąskaitų likutį, jeigu jis buvo didesnis už 1 milijoną eurų ir savivaldybei būtų tekę bankui sumokėti 0,5–0,6 procento dydžio metines palūkanas. L. Baškevičienės žodžiais, todėl ir kilęs sumanymas, padėti į banką terminuotą milijono eurų indėlį už nulines palūkanas, kad nereikėtų bankui mokėti pusės procento palūkanų ir taip susitaupytų Savivaldybės biudžeto lėšos.

Paaiškėjo ir tai, jog pasirenkant, į kurį banką pasidėti milijono eurų terminuotą indėlį, tuometiniai savivaldybės vadovai nerengė nei apklausų ir neskelbė konkursų, todėl dabar galima tik paspėlioti, galbūt kažkuri kita finansų įstaiga būtų pasiūliusi geresnes indėlio laikymo sąlygas. Rajono vadovai „Šiaulių banką“ pasirinko vien dėl to, kad tame pačiame banke buvo ir savivaldybės sąskaita, iš kurios ir buvo padėtas terminuotas milijono eurų indėlis.

Beje, konservatoriams pralaimėjus šį pavasarį vykusius rinkimus ir praradus valdžią, kartu su jais iš darbo savivaldybėje į užtarnautą poilsį nusprendė išeiti ir minėta Finansų skyriaus vedėja R. Chlebauskienė. Moteris išlydėta su didele pagarba: jai už ilgametį atsakingą ir profesionalų darbą įteiktas mero Padėkos ženklas.

Infliacija sugraužė beveik ketvirtį milijono

O ar kas nors savivaldybėje paskaičiavo, kiek minėtas 1 milijonas eurų nuvertėjo dėl infliacijos nuo 2021 metų birželio iki šių metų balandžio pabaigos?

„Yra žinoma, kad nenaudojami pinigai nuvertėja pagal tų metų infliacijos lygį. Tai buvo žinoma ir įvertinta“, – paaiškino savivaldybės Finansų skyriaus vedėjo pavaduotoja L. Baškevičienė.

Kadangi ji tikslios sumos nepateikė, „Radviliškio naujienos“ pabandė paskaičiuoti, kiek dėl infliacijos nuvertėjo beveik dvejus metus banke pragulėjęs milijonas eurų. Teisybės dėlei reikėtų pasakyti, kad laikraščio žurnalistai nėra finansų analitikai, todėl skaičiuojant galėjo įsivelti koks netikslumas, tačiau skaičiuodami pasitikėjome kalkuliatoriaus parodymais.

Statistikos departamento duomenimis, 2021 metais vidutinė metinė infliacija siekė 4,7 procento, todėl per pusmetį ji nutirpdė apie 23 tūkstančius 500 eurų, o iš milijono liko 976 tūkstančiai 500 eurų. 2022 metais infliacija išaugo iki 18,9 procento, todėl per tuos metus savivaldybės milijonas nutirpo dar 184 tūkstančiais 559 eurais ir susitraukė iki 791 tūkstančio 941 euro. 2023 metų balandžio mėnesį infliacija siekė 14,5 procento, todėl savivaldybės indėlio vertė sumažėjo dar apie 36 tūkstančiais 957 eurais, todėl įvertinus tai, ką sugraužė infliacija, milijonas nuvertėjo iki 754 tūkstančių 984 eurų. Tai reiškia, kad ištirpo beveik ketvirtis milijono, už kurį tikrai buvo galima sutvarkyti ne vieno daugiabučio kiemą ar padaryti kažką naudingo rajono žmonėms.

Vieną po kitos ėmė paskolas

Ir tai dar ne šios istorijos pabaiga, nes didžiausias skandalas laukė pasidomėjus, kiek kartų ir kokias sumas Radviliškio rajono savivaldybė iš bankų skolinosi 2021, 2022 ir 2023 metais.

Kaip informavo savivaldybės Finansų skyriaus vyr. specialistė R. Kutrienė, 2021 metais savivaldybė paėmė didesnę kaip 619 tūkstančių eurų paskolą Gražinos pagrindinės mokyklos pastato modernizavimui.

2022 metais buvo paimtos trys paskolos švietimo įstaigų pastatams atnaujinti: Gražinos pagrindinei mokyklai – daugiau kaip 159 tūkstančiai eurų, lopšeliui-darželiui „Eglutė“ – daugiau kaip 661 tūkstantis eurų ir Šeduvos lopšeliui-darželiui – daugiau kaip 656 tūkstančiai eurų.

2023 metais skolintasi dar du kartus: 410 eurų atiteko lopšelio-darželio „Eglutė“ pastatui, o daugiau kaip 101 tūkstantis eurų – Šeduvos lopšeliui-darželiui.

Vyr. specialistės R. Kutrienės teigimu, visas šias paskolas Radviliškio rajono savivaldybė paėmė iš „Šiaulių banko“, kuriame tuo metu gulėjo infliacijos graužiamas savivaldybės milijonas eurų.

Nors tame pačiame „Šiaulių banke“ gulėjo už nulines palūkanas padėtas savivaldybės indėlis, už savo paimtas paskolas Radviliškio rajono savivaldybė „Šiaulių bankui“ mokėjo palūkanas.

R. Kutrienė informavo, kad sutartyse su banku nurodyta, kad palūkanas sudaro kintamoji dalis, kuri priklauso nuo 6 mėnesių EURIBOR, ir plius 0,9 procento banko marža, todėl palūkanos kiekvieną mėnesį buvo labai skirtingos.

Ministrės patarėja atvirumu nesublizgėjo

„Radviliškio naujienos“ kreipėsi į buvusią savivaldybės administracijos direktorę, konservatorę Jolantą Margaitienę ir paprašė, kad ji pakomentuotų, kaip kilo mintis padėti milijono eurų indėlį už 0 procentų palūkanas ir jį beveik dvejus metus laikyti banke? Buvusios direktorės teiravomės, ar ji skaičiavo, kiek minėtas indėlis per tą laiką nuvertėjo dėl infliacijos ir kas dėl to turėtų prisiimti atsakomybę ir atlyginti nuostolius savivaldybei?

Vidaus reikalų ministrės, konservatorės Agnės Bilotaitės patarėja Vilniuje šiuo metu dirbanti J. Margaitienė atvirumu nesublizgėjo. Ji pareiškė, kad jos atsakymai būtų identiški tiems, kuriuos redakcijai pateikė Radviliškio rajono savivaldybės administracija.

Tad į klausimą, kas turėtų prisiimti atsakomybę ir atlyginti nuostolius savivaldybei, taip ir liko neatsakyta. Galbūt į šį klausimą sugebės atsakyti prokurorai?

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE