NULL

Kaip Radviliškio politikai tratino valdiškus pinigus (II dalis)

Prie visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyvos „Skaidrinam“ prisijungė ir „Radviliškio naujienos“, kurios patikrino, kaip vadinamąsias kanceliarines lėšas tratina Radviliškio rajone išrinkti savivaldybės politikai. Šiandien tęsiame rašinių ciklą apie tai, kaip į politikų kišenes byrėjo valdiški eurai.

Antrasis rašinys – apie verslininką, Radviliškio rajono tarybos narį, Darbo partijos Radviliškio skyriaus pirmininką Jurgį Baublį, kuris gaunamas kanceliarines išmokas dosniai žarstė su juo pačiu ar jo šeimos nariais susijusioms įmonėms. Šiauliuose esančiame sūnaus vadovaujamame autoservise, kurio akcininkas yra pats politikas, J. Baublys dažnai remontavo mašiną ir pirko jai padangas bei akumuliatorių, o kopijavimo popierių nepasikuklino nusipirkti pats iš savęs – jam priklausančios ir jo paties vadovaujamos įmonės.

Politikas, kuris už mokesčių mokėtojų lėšas į savo mašiną nepiltų kuro, šiais laikais turbūt jau būtų laikomas balta varna, todėl ponas Jurgis degalams kanceliarinių išlaidų netaupė – pylėsi ir benzino, ir dyzelino, ir dujų, panašu, jog kuro kliuvo ir… žoliapjovei.

Išrado naują žiedinės ekonomikos modelį

Liaudies posakis „Pagal Jurgį – ir kepurė“ Radviliškio rajone galėtų būti perfrazuotas šiek tiek kitaip: „Pagal Jurgį – ir žiedinė ekonomika“.

Žiedinės ekonomikos modelis Lietuvoje dabar labai „ant bangos“: tai reiškia, kad dabar madinga gamyboje sunaudoti kuo mažiau žaliavų, palikti kuo mažiau atliekų, naudoti daiktus kuo ilgiau ir juos perdirbti. Panašu, kad Radviliškio rajono tarybos narys, Darbo partijos Radviliškio skyriaus pirmininkas Jurgis Baublys išrado naują žiedinės ekonomikos modelį – kad kuo daugiau iš savivaldybės jo gaunamų kanceliarinių išmokų suktųsi vienos jo paties šeimos žiede.

Šie faktai paaiškėjo, kai „Radviliškio naujienų“ žurnalistai susipažino su Darbo partijos lyderio rajono savivaldybei pateiktomis ataskaitomis, pagal kurias politikui buvo išmokėtos vadinamosios kanceliarinės išmokos.

Remontuoti mašiną patikėdavo tik saviems

Nežinia, kokį automobilį vairuoja ponas Jurgis, nes į „Radviliškio naujienų“ žurnalistų klausimus apie tai jis atsakyti nesiteikė, tačiau matosi, jog žmogus rūpinosi savo mašina ir jos remontuoti nepatikėdavo svetimiems asmenims.

Turbūt todėl praėjusią Tarybos kadenciją savo mašiną, o gal ir mašinas, politikas remontuoti veždavo tik į Šiauliuose, Serbentų gatvėje, įsikūrusį autoservisą „U2 Motors“, kurį valdo uždaroji akcinė bendrovė „Mintauta“.

Šiai bendrovei vadovauja Jurgio Baublio sūnus Mindaugas Baublys, kuris, beje, ir pats dalyvauja politikoje. Šių metų pavasarį vykusiuose rajono tarybų rinkimuose pono Jurgio sūnus Mindaugas kandidatavo į Šiaulių miesto savivaldybės tarybą Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąraše, tačiau rinkėjų palaikymo nesulaukė.

Negana to, J. Baublys dar yra ir minėtą autoservisą valdančios bendrovės „Mintauta“ akcininkas. Ir tai dar ne viskas. Pasirodo, kad šiai bendrovei J. Baublys net du kartus skolino pinigų.

Iš savo įmonės pirko ir padangas, ir paslaugas

Matyt, važinėti pas savo rinkėjus Darbo partijos Radviliškio rajono skyriaus pirmininkas uoliai pradėjo nuo pat kadencijos pradžios, tad 2019 metų rudenį nuo tų kelionių nudilo politiko mašinos padangos. Lapkričio 20 dieną iš savo sūnaus vadovaujamo autoserviso ponas Jurgis nusipirko dvi padangas, tris priklijuojamus svarelius ir sumokėjo už serviso paslaugas. Iš viso tąkart servise politikas paliko 152,50 euro.

2020 metų kovo 19 dieną J. Baublys vėl grįžo į servisą Šiauliuose. Nežinia, kas šįkart buvo nutikę politiko asmeniniam automobiliui, sūnaus vadovaujamas autoservisas pateikė sąskaitą, kurioje nurodyta, kad buvo suteiktos „serviso paslaugos“, kurios buvo teikiamos 1,11 valandos ir kainavo 50 eurų, ir dar sunaudotos kažkokios „papildomos medžiagos“, kurių kiekis nurodomas „1 vienetas“, o kaina – 113 eurų.

2021 metų vasario 18 dieną, nepaisydamas tuo metu paskelbto karantino, ponas Jurgis sau pačiam priklausančiame ir sūnaus vadovaujamame servise pirko turbinos montavimo komplektą, alyvos filtrą, kuro filtrą, diržo įtempiklį, juostinį diržą, alyvos nuleidimo varžtą, 5,5 litro alyvos, dar sumokėjo už suteiktas serviso paslaugas. Šis politiko apsilankymas autoservise mokesčių mokėtojams kainavo dar 150 eurų.

2022 metų rugsėjo 30 dieną už 150 eurų tame pačiame autoservise nusipirko dar dvi žiemines padangas.

Nepraėjus nė mėnesiui – spalio 28-ąją, ponas Jurgis ir vėl remontavo savo mašiną už mokesčių mokėtojų lėšas tame pačiame autoservise. Šį kartą jis pirko alyvos filtrą, varinį žiedą, 4,5 litro alyvos, atramą ir stabilizatoriaus traukę. Mokesčių mokėtojai už politiko mašinos remontą jo sūnaus vadovaujamam autoservisui tąkart sumokėjo 166 eurus.

Jau baigiantis praėjusiai Tarybos kadencijai, šių metų sausio 30 dieną J. Baublys iš „U2 Motors“ pirko akumuliatorių, vairo traukės antgalį ir stabdžių disko apsaugą. Įmonei, kurios savininkas yra pats politikas, iš savivaldybės iždo buvo atseikėti 135 eurai.

Kopijavimo popieriaus įsigijo pats iš savęs

Galimai tokių apsilankymų savo paties servise buvo ir daugiau, nes „Radviliškio naujienų“ žurnalistai vartė tik kelias atsitiktines bylas su politikų pateiktomis ataskaitomis, tačiau ir to pakako susidaryti bendrą vaizdą.

Savotiška vyšnaitė ant torto – tai šių metų kovo 29-osios pono Jurgio pirkinys. Pačioje praėjusios kadencijos pabaigoje politikui labai prisireikė kopijavimo popieriaus. Darbo partijos lyderis nusprendė, kad geriausia bus popieriaus nusipirkti pačiam iš savęs, tai yra iš įmonės „Gliukolvetas“, kurio akcininkas ir vadovas yra pats J. Baublys.

Ir negi apsiribosi viena kopijavimo popieriaus pakuote, kai už jas sumoka mokesčių mokėtojai? Ponas Jurgis pats iš savęs nusipirko popieriaus už 43 eurus ir 50 centų.

Gal būtų nusipirkęs ir daugiau, bet dar norėjosi užsipilti ir kuro, gi nevažinės pas rinkėjus politikas už savo pinigus…

Tą pačią dieną pylėsi ir dujų, ir dyzelino

Apie Darbo partijos Radviliškio skyriaus lyderio degalų pirkimus – tai atskira istorija, nes degalų atlikti savo kaip Tarybos nario pareigas, ponas Jurgis sunaudojo nemažai beveik kiekvieną mėnesį. Įdomiausia tai, jog buvo ir tokių mėnesių, kai politikas tvarkyti rinkėjų reikalus važiavo turbūt trimis skirtingomis mašinomis, nes pateikė čekius ir už benziną, ir už dyzeliną, ir už dujas.

Pavyzdžiui, 2020 metų vasario mėnesį už pono Jurgio degalus mokesčių mokėtojai jam sumokėjo 263 eurus. Minėto mėnesio vasario 1 dieną politikas pylėsi dujų, vasario 8 dieną prisikliukino baką dyzelino ir turbūt visą jį iš karto išvažinėjo, nes tą pačią dieną jis dar kartą įsipylė dujų į kitą mašiną, kadangi dar neteko girdėti apie automobilius, kurie būtų varomi ir dujomis, ir dyzelinu. Vasario 12 dieną J. Baublys dar kartą pirko dyzelino, o vasario 17 dieną belankant savo rinkėjus kitoje pono Jurgio mašinoje baigėsi benzinas, tad politikui ir vėl teko užsukti į degalinę. Jau po dienos – vasario 18-ąją – politikas įsipylė dyzelino, dar kitą dieną – vasario 19-ąją – pas rinkėjus ponas Jurgis važiavo dujomis varoma mašina. To paties mėnesio pabaigoje, vasario 26 dieną, J. Baublys dar kartą užsuko į degalinę įsipilti dyzelino.

Panašu, kad benzino kliuvo ir žoliapjovei

Daug ir įtemptai savo rinkėjus J. Baublys lankė 2022 metų balandžio mėnesį, per kurį savivaldybei pateikė čekius, rodančius, kad degalams išleido net 340 eurų. Kadangi maksimali kanceliarinė išmoka tą mėnesį siekė 335,86 euro, tai politikui 4 eurai nebuvo kompensuoti.

Tą mėnesį būta dienų, tai į degalinę „darbietis“ važiavo net ir padieniui. Pavyzdžiui, balandžio 3 dieną įsipylė dyzelino už 79,74 euro, o balandžio 4 dieną vėl prireikė dyzelino dar už 33,98 euro. Balandžio 10 dieną J. Baublys nusipirko dyzelino už 34,66 euro, o jau kitą dieną – balandžio 11-ąją – jis į savo mašinos baką prisikliukino benzino už 88,48 euro.

Ypač įdomus buvo politiko apsilankymas degalinėje 2022 metų balandžio 12 dieną. Tąkart politikas nusipirko benzino vos už 6,72 euro. Šių eilučių autorius panašią sumą išleidžia, kai degalinėje prisipila penkių litrų „kanistrą“ benzino žoliapjovei.

Panašu, kad labai užimtas politikas bei verslininkas J. Baublys turbūt nebūtų važiavęs į degalinę tam, kad savo mašinos baką papildytų penkiais litrais degalų, todėl kyla įtarimas, jog benzino galimai reikėjo žoliapjovei ar benzininiam pjūklui.

„Radviliškio naujienos“ apie šį keistą pirkinį pasiteiravo ir paties politiko, tačiau atsakymo jis nepateikė.

Tarybos narys atsitvėrė tylos siena

Politikui J. Baubliui „Radviliškio naujienos“ uždavė ir daugiau klausimų.

„Darbiečio“ teiravomės, ar etiška politikui remontuoti mašiną sau pačiam priklausančiame servise? Ar iš savo serviso pirktomis padangomis jis važinėjo tik pas rinkėjus, ar jomis naudojosi ir asmeninėms kelionėms?

Kam 2023 metų kovo 29 dieną politikui prisireikė pirkti tiek daug kopijavimo popieriaus, kai kadencija jau visiškai baiginėjosi?

Kiek automobilių jis važinėjosi pas rinkėjus, kad buvo reikalingas toks įvairus kuras? Kokie tai automobiliai, kam jie priklauso? Ar tikrai politikas taip dažnai lankė rinkėjus, kad kartais kurą pildavo keletą dienų iš eilės? Ar benziną naudojo tik kelionėms pas rinkėjus ir pylėsi jo ir į atskirą tarą naudojimui buityje, pavyzdžiui, žoliapjovei?

Ar politikui dėl savo elgesio ne gėda prieš rinkėjus?

Tačiau nė į vieną klausimą atsakymų nesulaukėme, nors jie buvo išsiųsti savivaldybės tinklalapyje oficialiai skelbiamu J. Baublio elektroniniu paštu.

Beje, rinkėjai šį pavasarį vykusiuose savivaldos rinkimuose J. Baublį išrinko Tarybos nariu dar vienai kadencijai, todėl turėsime progos pamatyti, ar po kilusio skandalo Darbo partijos lyderis ir toliau tiek daug važinėsis pas rinkėjus.

(Tęsinys – kitą savaitę.)

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE