SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2023-06-05, Pirmadienis, 06:58:31 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Įvairenybės Kaip marinuoti šašlyką, kad Joninės būtų egzotiškos?

Kaip marinuoti šašlyką, kad Joninės būtų egzotiškos?

Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš temstančių pievų. Tokios yra Joninės. Kad ši vasaros šventė tinkamiausia švęsti su giminėmis, įsitikinęs kas ketvirtas (23,7 proc.) Lietuvos gyventojas, parodė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa. Tačiau ką pagaminti Joninių stalui, kad giminės paparčio žiedo ieškotų sotūs ir laimingi?

Atsakymas paprastas – šašlykų. Tai patiekalas, be kurio trumpiausios vasaros nakties neįsivaizduoja nė vienas lietuvis. Visgi skonio žinovai tikina, kad šašlykas šašlykui nelygus. Svarbu žinoti, kokius produktus pasirinkti marinatui ir kaip jį paruošti.

„Lietuviai nuo seno naudojo tradicinį šašlykų paruošimo būdą. Mėsą pagardindavo žiupsneliu druskos, užberdavo pipirų, kartais pamirkydavo acte ir, suvėrę ant iešmo, kepdavo. Tačiau norint, kad šašlykas būtų sodraus skonio, sultingas ir kvapnus, reikėtų pasistengti daugiau ir, svarbiausia, nebijoti eksperimentuoti“, – sako Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras.

Lietuviams skonio meistras siūlo išbandyti du marinato receptus, kurie, pasak jo, šašlykams suteiks subtilaus ir egzotiško skonio.

Šašlykas su barokiniu prieskoniu

Pirmasis rekomenduojamas marinatas tinka kiaulienos šašlykui. A. Kairys sako, kad šis šašlykų marinatas išsiskiria barokiniu skoniu. Jame justi tiek saldumas, tiek rūgštumas, tiek kartumas.

Marinatui reikės: 0,5 šaukšto „Daumantų“ lietuviškų garstyčių, žiupsnelio pipirų (būtinai grūstų), 1 valgomojo šaukšto medaus, 1 valgomojo šaukšto aliejaus, skiltelės česnako, druskos bei vieno didelio šviežio greipfruto sulčių. Tokio marinato užteks 1 kg kiaulienos.

„Šis marinatas išsiskiria visa puokšte skonių, prieskonių ir poskonių. Medus jam suteika saldumo, garstyčios ir druska – sūrumo, o greipfrutas – marinatams netikėto kartumo. Tiesa, kurie nemėgsta kartumo, vietoje greipfruto sulčių gali rinktis švelnesnes sultis, pavyzdžiui, apelsinų“, – siūlo skonio meistras.

Šiame marinate išmirkytus mėsos gabalėlius ant iešmo rekomenduojama verti kartu su raudonąja paprika ir ananaso gabalėliais.

Šašlykas su imbiero ir ciberžolės aromatu

Antrasis marinatas – kiek švelnesnis, tačiau ne ką mažiau egzotiškas ir netikėtas. Jis, kitaip nei pirmasis, tinka vištienos arba kitos paukštienos šašlykams.

Marinatui reikės: svogūno ir česnako skiltelės, šaukštelio imbiero, šaukštelio kmynų, 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės, 0,5 šaukštelio kario, 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų prieskonių, 3 šaukštų majonezo (būtinai be E priedų) bei 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių. Tokio marinato užteks 500 g vištienos.

Produktus reikia sudėti į virtuvinį kombainą ir išmaišyti iki vientisos masės. Tada supjaustyti vištienos krūtinėlę, apvolioti marinate ir palikti kelioms valandoms. Prie vištienos šašlyko tiks cukinijų, geltonųjų paprikų, pievagrybių ir raudonųjų svogūnų vėrinukai.

A. Kairio teigimu, marinatą visada reikia derinti prie mėsos. Kiaulienos ir avienos šašlykui tiks aštresnis, o vištienos šašlykui – švelnesnis marinatas. Be to, svarbu ne tik parinkti gerą marinatą, bet ir tinkamai mėsą kepti.

„Prieš dėdami šašlykus ant grotelių, trumpai kelias minutes palaikykite juos ant liepsnos, šiek tiek padeginkite. Taip užsivers mėsos poros ir kepdama ji išliks sultinga. Be to, svarbu tinkamai paskirstyti kepimo karštį. Anglis šašlykinėje reikėtų perskirti į dvi dalis ir turėti dvi kepimo vietas: karštesnę ir vėsesnę“, – pataria skonio meistras.

Kepant garnyno daržoves, rekomenduojama jas pašlakstyti saulėgrąžų aliejumi, tada numesti trumpam ant žarijų ir, vos tik pasimatys kelios juodos dėmelės, ištraukti ir patiekti ant stalo.

Skonio meistras Algis Kairys.

Rekomenduojami video

Susijusios naujienos

Ar kada susimąstėte, kiek plastikinių maišelių per dieną sunaudojate: pakuojate produktus, o p...

Kokiomis aromato savybėmis pasižymi kava, subrandinta įvairiuose pasaulio regionuose?

1 mitas. Sunku atskirti kokybišką patalynę nuo nekokybiškos
Kiekvienas iš mūsų turi nors mažytę silpnybę, kurią slepia nuo aplinkinių akių ir šiukštu...
Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjima...
Specialistai sako: Lietuvoje viešai tiekiamas vanduo daugeliu atveju yra saugus, jį gerti galime b...
Smagus savaitgalio pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių...

Nuo liepos mėnesio skalbimo priemonių rinkoje pokyčiai – didėjant miltelių koncentraci...

Radviliškietė Antanina Samaškienė jau kelias savaites negali atsistebėti jos sode pražydusia l...
Kaip dažnai jums nutinka tokia situacija kai atsikeliate savaitgalį ryte ir užsimanote kokio nors...

Virtuvė yra dažnai apibūdinama kaip namų širdis ir dažniausiai svarbiausias dalykas v...

Kalėdos – viena iš laukiamiausių švenčių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų kalė...

Šiais laikais, kai technologijos taip ištobulėjusios, nė vienas neįsivaizduojame...

Turizmo prekės – tai labai svarbios prekės, kuriomis reikėtų pasirūpinti iš ank...

Radviliškietė Vilija P. (redakcijai pavardė žinoma) į portalą www.radviliškion...

Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš t...

Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu p...

Vasaros karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrim...

Artėja akimirka, kai merginos it karalaitės spinduliuos grožiu bei elegancija. Tiesa, jau pra...

Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje ve...
Lietuvos rinkoje pasirodė atnaujintas „Peugeot 208“ automobilis, kuris šį pavasarį pasiekė ...
Nors rytais vis dažniau pažadina pliaupiantis lietus, dauguma žmonių dar gyvena mintimis apie pr...

Duona yra bene pagrindinis maisto produktas daugeliui žmonių visame pasaulyje, valgoma jau keli...

Dar visai neseniai kokosų pienas parduotuvių lentynose visiems atrodė egzotika – prabangos daly...
Šiandienos Orai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas