NULL

Ką būtina žinoti apie kompensacijas už šildymą ir šilumos taupymą

Nors sakoma, kad šiluma kaulų nelaužo, tačiau atėjus tikrai žiemai ir paspaudus šalčiui norint šiltai gyventi tenka plačiau praverti piniginę. Galima sakyti, kad radviliškiečiams pasisekė, nes mūsų rajone šildymas yra pigesnis nei šalies vidurkis, o kai kuriose šalies vietovėse šildymo kaina net du-tris kartus didesnė negu Radviliškio rajone.

Nepaisant to, šiemet Radviliškio rajone smarkiai išaugo kompensacijas už šildymą gaunančių asmenų skaičius, nors dar ne visi gyventojai žino, kad ir jie gali pasinaudoti šia lengvata.

Radviliškyje kaina – pati mažiausia

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba skelbia, kad šių metų gruodžio mėnesį vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje siekia 9,50 cento už kilovatvalandę.

Apie penkis tūkstančius abonentų Radviliškio mieste, Aukštelkuose, Linkaičiuose, Šeduvoje ir Raudondvaryje aptarnaujančios bendrovės „Radviliškio šiluma“ tiekiama šiluma yra pigesnė už šalies vidurkį ir kainuoja 9,13 cento už kilovatvalandę.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba šalies šilumos tiekimo įmones pagal jų gaminamos šilumos kiekį yra suskirsčiusi į grupes. „Radviliškio šiluma“ pakliuvo į 3 grupę kartu su Palangos, Plungės, Ukmergės, Elektrėnų, Telšių, Šilutės ir Tauragės šilumos tiekimo įmonėmis.

Šioje grupėje Radviliškio rajono šilumos tiekėjų kainos yra pačios mažiausios. Kituose miestuose šiluma žymiai brangesnė: palangiškiai už vieną kilovatvalandę energijos moka 14,65 cento, plungiškiai – 11,08 cento, ukmergiškiai – 10,74 cento, Elektrėnų gyventojai – 10,70 cento.

Tačiau šalyje yra daugybė vietovių, kuriose šildymas dar brangesnis. Antai, Nemėžyje 1 kilovatvalandė energijos kainuoja net 26,11 cento, Nemenčinėje – 21,37 cento, Trakuose – 16,34 cento, Birštone – 14,97 cento, Lazdijuose – 14,62 cento, Biržuose – 14,14 cento…

„Statistika nemeluoja, o ji rodo, kad sugebame dirbti efektyviai ir tarp panašaus dydžio šilumos tiekimo įmonių pagaminame pigiausią šilumos energiją gyventojams“, – rezultatais džiaugiasi bendrovės „Radviliškio šiluma“ direktorius Pranas Mickaitis. Vadovas neslepia, kad sumažinti šilumos kainą padėjo sprendimas iš energijos išteklių biržos iš anksto nusipirkti daugiau biokuro, kol jo kaina dar buvo mažesnė.

Daugėja gaunančiųjų kompensacijas

Bendrovės „Radviliškio šiluma“ Realizacijos-abonentinio skyriaus viršininkė Skaidra Dišlė pastebi, kad šį sezoną rajone labai padaugėjo gyventojų, gaunančių kompensacijas už šildymą. Taip atsitiko dėl to, kad šalies valdžia visoje Europoje brangstant kurui nusprendė praplėsti paramos gavėjų ratą. Skaičiuojama, kad šiemet teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją įgis apie 20–30 procentų daugiau gyventojų.

Gyventojams už normatyvinį būsto plotą šiuo metu kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis, viršijanti 10 procentų skirtumo tarp šeimos arba vieno gyvenančio asmens pajamų ir dviejų valstybės remiamų pajamų dydžių (294 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba trijų valstybės remiamų pajamų dydžių (441 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui.

Pavyzdžiui, vidutinę senatvės pensiją 513 eurų gaunantis ir vienas gyvenantis pensininkas už būsto šildymą pagal savo pajamas už normatyvinį būsto plotą (50 kvadratinių metrų) turėtų mokėti ne daugiau kaip 7 eurus ir 20 centų.

Arba kitas pavyzdys: keturių asmenų šeima (2 tėvai ir 2 vaikai), gaunanti 2174,80 eurų į rankas (2 vidutiniai darbo užmokesčiai), už būsto šildymą pagal savo pajamas už normatyvinį būsto plotą (70 kvadratinių metrų) mokėtų ne daugiau kaip 45 eurus ir 51 centą, kitką kompensuoja valstybė.

Kai kurie Radviliškio rajono gyventojai vos spėjus pradėti šildymo sezoną suskubo pasirūpinti kompensacijomis. Pasak S. Dišlės, jau lapkričio mėnesį net 1262 butų gyventojai buvo susitvarkę visus dokumentus dėl kompensacijų už šildymą gavimo, pernai tuo pačiu metu šis skaičius buvo žymiai mažesnis ir siekė tik 930.

Kur kreiptis dėl kompensacijų skyrimo?

Vis dar yra nemažai gyventojų, kurie teiraujasi, kur kreiptis norint gauti šildymo kompensaciją.

Gyventojai prašymus dėl kompensacijų kviečiami teikti elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS) svetainėje www.spis.lt.

Neturintieji galimybės prašymų dėl kompensacijų pateikti internetu, priimami pagal išankstinę registraciją atvykę į Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių arba į savo gyvenamosios vietos seniūniją.

Registruotis galima šiais telefonais:

Radviliškio mieste (8 422) 69 031, (8 422) 69 049;

Radviliškio sen. (8 422) 50 035;

Šeduvos sen. (8 422) 60 299;

Aukštelkų sen. (8 422) 46 143;

Baisogalos sen. (8 422) 65 860;

Grinkiškio sen. (8 422) 46 318;

Pakalniškių sen. (8 422) 44 438;

Sidabravo sen. (8 422) 47 668;

Skėmių sen. (8 422) 45 135;

Šaukoto sen. (8 422) 46 813;

Šiaulėnų sen. (8 422) 49 790;

Tyrulių sen. (8 422) 44 317.

Įprastai, kreipdamiesi dėl kompensacijos, žmonės turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, prašymą piniginei socialinei paramai gauti ir pažymą apie gaunamas pajamas, gautas už 3 paskutinius mėnesius iki kreipimosi, jei ši informacija nėra gaunama iš valstybės registrų, žinybinių registrų ir kitur.

Kompensacija už būsto šildymą yra skiriama visam šildymo sezonui, todėl skubėti niekur nereikia, nes kompensaciją bus galima gauti atgaline tvarka, tai yra, už visą šildymo sezoną, nepriklausomai nuo to, kada gyventojas šildymo sezono metu kreipsis dėl kompensacijos.

Pavyzdžiui, jeigu asmuo kreipsis 2023 metų balandžio mėnesį, kompensacijos galės būti grąžinamos už 2022 metų spalio, lapkričio, gruodžio ir 2023 metų sausio, vasario bei kovo mėnesius.

Žinoma, gyventojas tokiu atveju patirs nepatogumų, nes pusmetį turės mokėti pilną šildymo kainą, o tik po to susigrąžins permokėtus pinigus už visą šį laikotarpį.

Paprasti būdai taupyti šilumą

Vis tik šildymo kompensacijas gauna mažesnioji dalis gyventojų, todėl likusieji priversti sukti galvas, kaip gyventi šiltai, o už šilumą mokėti mažiau.

„Radviliškio šilumos“ Realizacijos-abonentinio skyriaus viršininkė S. Dišlė sako, kad veiksmingiausias šilumos taupymo būdas – tai namo renovacija. Apšiltinus pastatą šiluma nebeišeina pro „kiauras“ sienas ir langus, todėl jos mažiau sunaudojama patalpoms apšildyti. Tačiau ji pripažįsta, kad renovacija kainuoja gana brangiai ir ne visi žmonės turi galimybę skirti reikiamas lėšas, todėl pastato apšiltinimas nukeliamas vėlesniam laikui.

Ji sako, kad apie dešimtadalį šildymui išleidžiamų pinigų lengvai sutaupysite, jeigu savo bute ar namuose atliksite šešis paprastus veiksmus. Tam nereikia nei didelių investicijų nei daug laiko:

  • užsandarinkite langus,

  • įstiklinkite balkonus ir lodžijas,

  • už radiatorių įrenkite šilumą atspindinčius ekranus,

  • neužstatykite radiatorių baldais,

  • saulėtomis dienomis atitraukite užuolaidas ir žaliuzes,

  • nepalikite atvirųjų laiptinės bei rūsio durų bei langų ir užsandarinkite juos.

Tai atlikti visiškai nesudėtinga, o piniginė jums už tai tikrai padėkos.

Zigmas JANAVIČIUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE