Lauros Prascevičiūtės nuotr.

Į Kleboniškių muziejų sukvietė piemenėlių Sekminės

Gegužės 26 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje piemenėlių Sekmines šventė Šeduvos gimnazijos vaikų etnografinis ansamblis „Malūnėlis“, Šeduvos gimnazijos folkloro grupė „Šeduviukai“ ir svečiai iš Panevėžio rajono – Smilgių gimnazijos mokiniai.

Nuotaikingos piemenėlių Sekminės buvo tarsi žingsnis į vasarą – ne tik paukščių balsų, bet ir muzikos garsų prisipildžiusiame kaime šventės dalyviai šoko, dainavo, grojo, rungėsi ir mėgavosi visais kitais piemenų gyvenimo džiaugsmais – grynu oru, draugyste, žaidimais.

Sekminių papročiai Lietuvoje yra beveik išnykę, bet Kleboniškių kaime šventė prisimenama ir švenčiama kasmet, saugant ir tęsiant piemenų iškylų tradiciją.

Piemenims Sekminės būdavo laukiama šventė – atgimusios gamtos žaluma puošdavosi patys, papuošdavo kerdžių bei karvių ragus. Piemenys rengdavo ir savo apeigines vaišes – sambarį. Kleboniškių kaime ši tradicija taip pat nepamiršta: per aštuoniasdešimt Sekminių šventės dalyvių skanavo ant laužo keptą kiaušinienę.

Sekminės – krikščionių Šventosios Dvasios atsiuntimo šventė, švenčiama septintą sekmadienį po Velykų. Šiemet tikrosios Sekminės buvo minimos gegužės 28 dieną.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE