Į parodą atvyko ne tik žinių ištroškę avių augintojai

Į jubiliejinę avių augintojų parodą kvietė spalvotos avys

Šeduvos apylinkėse, Pavartyčių kaime esančiame specializuotame avininkystės ūkyje UAB „Genetiniai ištekliai“, rugsėjo 10 dieną sėkmingai nuvilnijo jubiliejinė – dešimtoji – avių augintojų paroda „Avis aprengs ir pamaitins 2022“. Vieni čia atvyko pasididžiuoti ir pasidalyti savo praktika, kiti – pasisemti išminties ir patarimų. Renginio organizatoriai džiaugiasi, kad tradicinė šventė įgauna vis didesnį populiarumą tarp avių augintojų. Čia šiemet jų sugužėjo tiek, kad atrasti laisvą vietą automobiliui nebuvo taip lengva.

Įdomu ne tik avių augintojams

Renginį organizavusios Lietuvos avių augintojų asociacijos tarybos pirmininkas Rimantas Kairys, atidarydamas jubiliejinę parodą, prisiminė ir pirmąją specializuotą parodą, kuri buvo organizuota Molėtų rajone 2012 metais. Vėliau avininkystės specialistai ir smalsuoliai plūdo į Biržų rajoną, Anykščius.

„Šiandien džiaugiamės, kad išaugome iki daug dėmesio ir lankytojų sulaukiančios parodos, plečiasi Lietuvos avių augintojų asociacijos narių gretos, tobulinamos kompetencijos, projektinė veikla, tarptautinis bendradarbiavimas. Paroda tapo įdomi ir patraukli ne tik avių augintojams (nors jiems, ko gero, pirmiausia), bet ir miestiečiams, šiais laikais jau retai matantiems besiganančias avis“, – sakė R. Kairys.

Iš viso šiemet parodoje buvo demonstruojama net šešiolika avių veislių: tradicijas puoselėjančios Lietuvos šiurkščiavilnės, ir iš Vokietijos, Prancūzijos bei kitų šalių atkeliavusios veislės.

Svečiams netrūko veiklos ir įspūdžių

UAB „Genetiniai ištekliai“ valdose šiemet surengta avių augintojų paroda paroda yra šeštoji. Ji buvo gausi ne tik informatyviais seminarais, mokomaisiais renginiais, bet ir kultūrine, pažintine, edukacine veikla, todėl visiems svečiams, parodos dalyviams tikrai netrūko veiklos ir įspūdžių: veikė avių ekspozicija, buvo pristatomos Lietuvoje auginamų avių veislės, veikė žemės ūkio technikos ekspozicija, vyko avių kirpimo varžytuvės, kuriose 1-ąją vietą laimėjo Raimundas Arbačauskas, surengta tautodailininkų, amatininkų bei avininkystės reikmenų mugė, seminarai aktualiomis avininkystės temomis, ėrienos šiupininės degustacija, parodomasis žirgų konkūras bei senovinių automobilių paradas.

Renginyje buvo pristatyta ir iš vilnos veltų suknelių kolekcija. Sukneles pristatė tautodailininkė Giedrė Pupšienė, amatininkė Orinta Diatlovienė, amatininkė Violeta Debesienė, amatininkė Miglanda Aleksiejienė ir tautodailininkė Jūratė Deksnienė.

Neliko užmiršti ir mažieji parodos lankytojai, kurių laukė smagios pramogos bei užduotys.

Tikslas – populiarinti avininkystę

Nors paroda kiekvienais metais sulaukia didelio susidomėjimo iš plačiosios visuomenės, tačiau Lietuvos avių augintojų asociacijos tikslas – populiarinti avininkystę, vykdyti veislininkystę siekiant išauginti kokybiškas mėsines avis, kurių rinkoje, deja, trūksta. Taip pat skatinti avienos bei ėrienos vartojimą, sudominti ūkininkų bendruomenę užsiimti avininkyste.

„Mūsų tikslas yra auginti veislinius gyvulius, gerus reproduktorius, turinčius aukštą genetinį potencialą. Mėsinių veislių avinus labai tikslinga naudoti prekiniams ūkiams siekiant gauti geresnius palikuonis pardavimui, eksportui. Galima kergti su vietinėmis avimis, bet reikia pagalvoti, kaip ėriuosis, ypač kai avis smulkesnė. Pavyzdžiui, Tekselių labai plačios galvos, todėl sukergus su šios veislės reproduktoriais ėriavedėms gali kilti bėdų ėriuojantis. Kiekvienos veislės ėriavedei reikia parinkti tinkamą mėsinės veislės reproduktorių“, – kalbėjo Lietuvos avių augintojų asociacijos vadovė Gintarė Kisielienė.

Vietoj grynaveislės avies – katė maiše

Pasak G. Kisielienės, ir pirkėjai, ir supirkėjai pageidauja ne bet kokios, o kokybiškos avienos. Deja, kokybiškos produkcijos didesnius kiekius surasti sunku. Nors viešai galima rasti skelbimų apie parduodamas „grynaveisles“ avis, tačiau žmonės tokiais atvejais dažnai perka katę maiše.

„Reikia žinoti, kad veislinis gyvulys privalo turėti kilmės pažymėjimą, būti pripažintas veislininkystės institucijos – mūsų asociacijos. Apgavystė, jeigu ant tokio pažymėjimo nėra mūsų spaudo ir parašo. Gyvulio kilmė – tai tėvai, seneliai ir netgi protėviai. O grynaveislis reiškia, kad tos pačios veislės buvo ir tėvai, ir seneliai“, – pažymi G. Kisielienė.

Parodos atidarymo metu ji už aktyvų darbą apdovanota žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko padėka, kurią įteikė Gyvulininkystės ir gyvūnų gerovės skyriaus vedėjas Arūnas Šileika.

Pavartyčių kaime laikoma 2300 avių

Pavartyčių kaime esančiame UAB „Genetiniai ištekliai“ padalinyje laikoma 2300 avių. Čia saugomas lietuviškų avių genofondas – auginamos Lietuvos juodgalvės ir dar apie 80 Lietuvos vietinių šiurkščiavilnių avių.

Čia yra 800 ėriavedžių, o per metus gimsta daugiau nei tūkstantis ėriukų, kurie parduodami Lietuvos ūkininkams.

Parengta pagal LR Žemės ūkio rūmų ir „Radviliškio naujienų“ informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE