NULL

Gyvūnus kankinęs politikas prapylė teismą ir į Tarybą negrįš

Birželio 1 dieną Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas sudaužė už žiaurų elgesį su gyvūnais nuteisto buvusio Radviliškio miesto seniūno Ernesto Mončausko viltis sugrįžti į Radviliškio rajono savivaldybės tarybą. Politikas buvo apskundęs teismui Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą, kuris atėmė iš jo Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario mandatą, tačiau teismas politiko argumentais nepatikėjo ir jo skundą atmetė.

Komisijos sprendimą apskundė teismui

„Radviliškio naujienos“ jau rašė, kad gegužės 26 dieną posėdžiavusi Vyriausioji rinkimų komisija bendru sutarimu nusprendė nutraukti už žiaurų elgesį su gyvūnais nuteisto E. Mončausko savivaldybės Tarybos nario įgaliojimus nesuėjus terminui.

Politikas šį Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Politikas įrodinėjo, kad už žiaurų elgesį su gyvūnais teismo skirtą baudą jau sumokėjo, o teismo nuosprendyje nebuvo įrašytas draudimas jam eiti Tarybos nario pareigas.

Teismas politiko skundą atmetė

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad savivaldybės tarybos nario įgaliojimai nutrūksta, kai politikui įsiteisėja apkaltinamasis teismo nuosprendis.

Teismo nuomone, nesvarbu, kokia nusikalstama veika minima teismo nuosprendyje, kada pradėta baudžiamoji byla, kada priimtas pirmosios instancijos teismo nuosprendis bei kada atlikta bausmė.

Teismas pripažino, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimas yra pagrįstas ir teisėtas, todėl jį panaikinti nėra jokio pagrindo, ir E. Mončausko skundą atmetė.

Įrašus aptiko tirdami vagystę

Šiaulių apygardos teismas E. Mončauską kaltu dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pripažino gegužės 15 dieną. Gyvūnų kankinimo faktai galbūt niekada nebūtų iškilę viešumon, jeigu ne vieno iš nuteistųjų pomėgis viską filmuoti mobiliojo ryšio telefonu ir kaupti filmuotos medžiagos archyvą.

Pasak pareigūnų, apie žiaurų elgesį su gyvūnais sužinota visiškai atsitiktinai, kai 2018 metais buvo atliekamas tyrimas dėl traktorių vagystės. Tada pas vieną iš galimų įtariamųjų buvo daroma krata ir rastas įspūdingas įrašų archyvas, kuriame buvo užfiksuota apie 140 epizodų.

Peržiūrėję filmuotą medžiagą pareigūnai dalį „filmukų“ perdavė įvertinti aplinkosaugininkams, o dėl trijų epizodų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

Minėtuose vaizdo įrašuose buvo užfiksuotas žiaurus elgesys su šernu, audine ir vietnamietiška kiaule.

Įtarimai pareikšti septyniems asmenims

Įtarimus dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pareigūnai pareiškė septyniems asmenims: 40-ies metų Ernestui Mončauskui, 54-erių metų Gintarui Sankauskui, 45-erių metų Donatui Vilkui, 60-ies metų Rimvydui Dauniui, 23-ejų metų Lukui Praspaliauskui, 24-erių metų Modestui Steponavičiui ir 23-ejų metų Arvydui Kondrotui.

Pasak pareigūnų, tik vienas iš kaltinamųjų dalyvavo visuose nufilmuotuose epizoduose, o kiti užfiksuoti tik viename ar kitame vaizdo įraše.

Replėmis karpė šerno iltis

Manoma, kad vaizdo įrašas, kuriame buvo užfiksuotas buvęs Radviliškio miesto seniūnas E. Mončauskas, buvo padarytas 2017 metais. Mobiliuoju telefonu darytame įraše matosi, kaip grupė vyrų žiauriai elgiasi su šernu.

Vienas iš vyrų koja spaudė šerno žandikaulį ir filmavo „pramogą“, kitas vyras laikė galines gyvūno kojas, trečias – priekines kojas, o E. Mončauskas laikė šerną abiem rankomis ir kojos keliu prispaudęs šerno sprandą prie žemės.

Šernui į burną buvo įkištas pagalys, jis pražiodintas ir vienas iš incidento dalyvių replėmis karpė šerno iltis ir traukė jas lauk. Manoma, kad šernas taip galėjo būti ruošiamas tam, kad vėliau būtų pjudomas šunimis ir gindamasis negalėtų jų sužaloti.

Kankino audinę ir vietnamietišką kiaulę

Kitame įraše buvo nufilmuota, kaip vyrai iš narvo paleido audinę ir ją leido draskyti šunims, dėl tokio elgesio gyvūnas buvo suluošintas.

Trečiame įraše buvo užfiksuota vietnamietiškos kiaulės kankynė. Pririšta kiaulė buvo tempiama ir pjudoma šunimis, kurie ją draskė. Paskui vienas iš vyrų kiaulei perrėžė kaklą ir gyvūnas mirtinai nukraujavo.

Išgelbėjo veterinaro parodymai

Baudžiamoji byla buvo baigta tirti ir teismui perduota prieš trejus metus. Bylą išnagrinėjęs žemesnės instancijos teismas E. Mončauską buvo išteisinęs.

Tąkart teisėjai patikėjo teisme liudijusio veterinarijos gydytojo parodymais, esą šernas buvo ne kankinamas, o gelbėjamas, nes neva įsipynė į tvorą. Veterinaras aiškino, kad karpant šerno iltis gyvūnas skausmo nekentėjo, nes jam buvo suleista nuskausminamųjų vaistų.

Šį žemesnės instancijos teismo sprendimą apskundė prokurorai.

Visus teisiamuosius pripažino kaltais

Gegužės 15 dieną bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas nepatikėjo veterinarijos gydytojo parodymais ir priėmė visai priešingą nuosprendį – visus septynis teisiamuosius pripažino kaltais dėl žiauraus elgesio su gyvūnais.

Teismas E. Mončauskui, D. Vilkui ir R. Dauniui skyrė 3766 eurų, G. Sankauskui – 9876 eurų, L. Praspaliauskui – 1883 eurų, o M. Steponavičiui ir A. Kondrotui – po 2500 eurų baudas.

Šis nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo dienos.

Tarybos nario mandatas atiteko V. Petuškai

Buvęs konservatorius E. Mončauskas Radviliškyje subūrė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ skyrių ir buvo išrinktas jo pirmininku. Šį pavasarį jis dalyvavo rajono mero rinkimuose, tačiau į antrąjį turą nepateko.

Beje, per rinkimų kampaniją politikas labai akcentavo rūpestį beglobiais gyvūnais ir vienas iš jo rinkiminių pažadų buvo sukurti beglobių gyvūnų priežiūros sistemą Radviliškio rajone.

Visai neseniai vyko Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Radviliškio skyriaus naujo pirmininko rinkimai. Šios partijos Radviliškio skyriui vadovauti išrinkta E. Mončausko žmona Lina Mončauskienė.

Kadangi savo narystę Demokratų sąjungoje „Vardan Lietuvos“ suspendavęs E. Mončauskas į rajono Tarybą buvo išrinktas pagal šios partijos sąrašą, vietoj jo Tarybos nario mandatas atiteko Vilmantui Petuškai. Politikas prisiekė birželio 1 dieną vykusiame Radviliškio rajono savivaldybės tarybos posėdyje.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE