NULL

Elektromobilių įkrovimas namuose taupo laiką

Elektromobilių skaičiui keliuose augant, daugėja ir diskusijų apie jiems reikalingą infrastruktūrą. Dažnai kalbama apie viešas įkrovimo stoteles, tačiau pamirštama, kad patogiausias būdas pasirūpinti pilna baterija – elektromobilių įkrovimas namuose. Taip sutaupysite daugybę laiko ir galėsite patogiai naudotis elektromobiliu kasdienėms kelionėms.

Kodėl verta elektromobilį įkrauti namuose?

Daugelis vairuotojų elektromobilius kraunasi namuose ir gali įvardinti ne vieną privalumą. Visgi svarbiausias yra laikas, o jo, įsirengus įkrovimo stotelę, namuose sutaupoma išties daug. Visų pirma, labai patogu, kad niekada nereikia laukti eilėje – stotelė namuose visada laukia jūsų elektromobilio, tad jį galite krauti tada, kai patogu jums. Kitas privalumas yra tai, kad nereikia gaišti laiko, pavyzdžiui, automobilis gali krautis tuo metu, kai ilsitės, žiūrite filmą ar miegate. O štai ryte jūsų transporto priemonė bus pasirengusi dienos kelionėms.

Kitas nemažiau svarbus privalumas yra tai, kad elektromobilių įkrovimas namuose kainuoja pigiau. Jums nereikia mokėti už infrastruktūrą, o pasirinkę gerų kainų elektros tiekimo planą sutaupysite išties nemažai.

Elektromobilių krovimas namuose yra saugesnis. Ir turime galvoje ne tik patikimą įrangą, bet ir paties automobilio saugumą – jo nereikės palikti atokiau nuo namų esančioje krovimo aikštelėje.

Kokių investicijų reikia norint elektromobilį įkrauti namuose?

Pradėkime nuo to, kad įkrovimo stotelės gali būti įrengiamos įvairiose vietose, pavyzdžiui, garaže, požeminėje stovėjimo aikštelėje daugiabutyje, lauko stovėjimo aikštelėje, stoginėje ar pan. Įranga gali būti montuoja ant žemės (stovo) arba ant sienos (pastarojo tipo įkrovimo stotelės kainuoja pigiau). Taigi, elektromobilių įkrovimas namuose reikalauja vietos. Individualių namų savininkams tai paprastai nesukelia problemos, tačiau ką daryti, jei gyvenate daugiabutyje?

Naujos statybos daugiabučiuose elektromobilių įkrovimo stotelės yra įrengiamos požeminėse stovėjimo aikštelėse. Svarbu paminėti, kad jos gali būti tiek individualios, tiek priklausyti bendrijai. Kitas variantas – stotelės įrengimas privačioje lauko stovėjimo vietoje, o jei stotelę įrengia bendrija, gali būti panaudotas ir bendros stovėjimo aikštelės plotas. Išeičių tikrai yra, bet reikia pripažinti, kad senos statybos daugiabučiuose problemų gali kilti – vietos automobilių parkavimui čia itin stinga.

Jei stovėjimo vietą ar garažą jau turite, reikės pasirūpinti krovimo įranga. Jos kainos kainuoja nuo tūkstančio iki kelių, priklausomai nuo galingumo ir kitų parametrų. Norint, kad elektromobilių įkrovimas namuose būtų greitas ir efektyvus, įrangą reikėtų priderinti prie elektromobilių techninių parametrų. Įrangos montavimas papildomai kainuos dar keletą šimtų eurų ar kiek daugiau, priklausomai nuo krovimo stotelės įrengimo vietos.

Sumažinti krovimo stotelės įrengimui reikalingas išlaidas galima pasinaudojus valstybės parama – gyventojams kompensuojama nuo 40 proc. iki 80 proc. išlaidų. Kita alternatyva yra elektromobilių krovimo įrangos nuoma, tačiau tai labiau laikinas sprendimas, nes vertinant ilgalaikę perspektyvą nuoma neapsimoka – įrangos pirkimas gana greitai atsiperka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE