Trumpa žygeivių stotelė – prie Raginėnų piliakalnio.   Augustės Labenskytės nuotr.

Daugyvenės muziejaus istorijos sudomino gausų būrį žygeivių, papuolė ne visi

Sausio 28 dieną į Daugyvenės kultūros istorijos muziejų-draustinį rinkosi pėsčiųjų žygio-ekskursijos „Daugyvenės muziejaus istorijos“ dalyviai.

Puikiai nusiteikę žygeiviai startavo žiemos patalais apsidengusiame Kleboniškių kaime. Apžiūrėję muziejų po atviru dangumi ir išgirdę kaimo istoriją, žygeiviai vorele ilguoju lieptu perėjo į kitą Daugyvenės upės krantą, kur aplankė Kleboniškių kaimo kapinaites, Kleboniškių piliakalnį ir pilkapyną, Raginėnų senąsias kapinaites, Raginėnų piliakalnį ir pilkapyną, Kleboniškių ir Daukonių mitologinius akmenis.

Toliau maršrutas atvedė į Burbiškio dvarą su romantizmo, istorizmo ir neogotikos stiliaus pastatais, peizažiniu parku, kurio alėjos, tilteliai žiemą atrodo dar paslaptingesni.

Klausydamiesi kaimo, senųjų kultūrų, dvaro istorijų, bendraudami žygeiviai nė nepajuto, kaip įveikė apie 14 kilometrų. Žygis-ekskursija „Daugyvenės muziejaus istorijos“ baigėsi ten, kur ir prasidėjo – Kleboniškių kaime, čia dalyvių laukė ant laužo pagamintos vaišės.

Kadangi žygio-ekskursijos dalyvių skaičius buvo ribotas, o norinčiųjų buvo daugiau, kelionių pėsčiomis tradiciją muziejus pratęs pavasarį, kovo arba balandžio mėnesį.

Artėjant pavasariui, muziejaus veiklos vis labiau atgyja. Nuo vasario 14 iki 28 dienos Kleboniškių kaimo buities skyriuje veiks paroda „Užgavėnių kaukės“. Pro muziejaus gryčių langus į lankytojus žvelgsiančios kaukės kvies prisiminti Užgavėnių tradicijas ir papročius.

Vasario 19 dieną 12 valandą Kleboniškių kaime šėls Užgavėnės: vyks nuožmi Lašininio ir Kanapinio kova, bus deginama Morė, persirengėliai krės išdaigas, dainuos, šoks, kvies žaisti, pramogauti ir reikalaus, kad žiema kuo greičiau bėgtų iš kiemo.

Parengta pagal Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE